2
Eredivisie
zaterdag, 10 april 2021
20:00
0

WEDSTRIJD: AZ - Sparta Rotterdam

ZAANSTAD- Met een nagenoeg fitte selectie werkte AZ deze week toe naar het competitietreffen met Sparta Rotterdam. In een digitaal persmoment vertelt Pascal Jansen onder meer over de terugkeer van een van zijn blikvangers en wie zaterdag de aanvoerdersband draagt.

De lente is op papier al even begonnen, maar de AZ-selectie trainde begin deze week wegens winters weer binnen. “April doet wat ‘ie wil, dat was deze week wel duidelijk”, glimlacht Jansen. “Maandag en dinsdag hebben we daarom in onze indoorhal getraind. Die luxe hebben we hier, maar gelukkig is het inmiddels weer klaar met sneeuwen en hagelen.”

Stengs
Eind van de week werd dus weer buiten op natuurgras getraind, en dat gebeurde met een nagenoeg complete selectie. “Op Pantelis Hatzidiakos na traint iedereen weer volop mee. Ook Calvin Stengs, die tegen Gibraltar een lichte blessure opliep, is er gelukkig weer bij. Ik verwacht dat hij tegen Sparta weer beschikbaar is.”

Geschorst
Wel ontbreekt Teun Koopmeiners in het duel met de Kasteelheren. Hij kreeg rood tegen Willem II en is één wedstrijd geschorst. “We hebben meerdere goede vervangers achter de hand. De beslissing daarover neem ik altijd op basis van hoe mensen samen functioneren. Zo moeten onze middenvelders – net als bijvoorbeeld het centrale duo achterin – complementair zijn aan elkaar.”

Captain Owen
Owen Wijndal nam in Tilburg de aanvoerdersband over van Koopmeiners. “En hij zal de band morgen ook weer dragen. Hij heeft er volgens mij ook de hele week mee geslapen, haha. Maar zonder gekkigheid: dit doet hem wel wat. Hij is een AZ-jongen in hart en nieren en dit maakt hem heel erg trots.”

Leiderschap
Volgens Jansen heeft AZ aan natuurlijke leiders sowieso geen gebrek. “Teun is zelf een leider en daar in de afgelopen jaren enorm in gegroeid. Maar ook zonder hem hebben wij zeker geen tekort aan spelers met leiderschapskwaliteiten. Denk aan Marco Bizot, Bruno Martins Indi en Timo Letschert, allen jongens in de as die al veel hebben meegemaakt en weten wat er gevraagd wordt.”

Bizar
Met Sparta als aanstaande tegenstander gaan de gedachten automatisch terug naar begin dit seizoen, toen AZ in Rotterdam een riante voorsprong weggaf. “Het is te bizar voor woorden hoe we daar de wedstrijd domineerden en op 0-4 kwamen, maar de winst toch uit handen gaven. We hadden van zijn levensdagen niet gelijk mogen spelen, maar de realiteit is dat dat wel gebeurde.”

Over-mijn-lijk
Van onderschatting kan zaterdag dus geen sprake zijn, al is dat volgens Jansen vooral omdat Sparta een prima tegenstander is. “Uitermate knap dat zij inmiddels 34 punten hebben na een moeizame seizoenstart. De teams van Henk Fräser zijn altijd heel goed georganiseerd en hebben een zekere over-mijn-lijk-mentaliteit. Ik heb er respect voor hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen.”

Stijgende lijn
Toch is Sparta niet de enige ploeg die in goeden doen is, beseft Jansen. Ook zijn eigen elftal zit er lekker in en strijdt nog volop om plek twee in de Eredivisie. “Aan ons de taak om de stijgende lijn van de afgelopen tijd door te zetten. En ons vooral elke wedstrijd blijven realiseren hoe hard we moeten werken voor goede resultaten. Ook morgen weer. Dat is waar ik altijd op hamer bij de groep.”


Live
AZ - Sparta begint zaterdag om 20:00 uur. De wedstrijd in het AFAS Stadion is live te zien op ESPN 2 en te volgen via het Twitter-account van AZ. Kom vooraf alvast in de stemming met pre-match show AZ Live!, waarin deze keer Pantelis Hatzidiakos aanschuift.

ALKMAAR- AZ heeft zaterdagavond de punten in het eigen AFAS Stadion gehouden. Tegen Sparta Rotterdam brak Jordy Clasie al snel de ban, waarna Dani de Wit in de tweede helft voor de beslissing zorgde: 2-0. 

De formatie van Pascal Jansen kende twee wijzigingen ten opzichte van het gewonnen duel met Willem II (0-1). Clasie verving de geschorste Teun Koopmeiners. Calvin Stengs keerde terug in de selectie en begon in de basis ten faveure van De Wit. Owen Wijndal droeg de aanvoerdersband in wat voor AZ de eerste wedstrijd onder de nieuwe mega truss van zijn thuishaven was. 

Goede kansen
AZ kreeg in de openingsfase direct goede kansen. Al na twee minuten kwam Myron Boadu – na een fraaie steekpass van Stengs – vrij voor doel, maar Maduka Okoye bracht redding. Stengs probeerde het daarna zonder succes van afstand en een gevaarlijk schot van Albert Gudmundsson werd geblokt.

Eerste voor AZ
In de dertiende minuut opende Clasie de score. Een korte corner van Stengs kwam via Jonas Svensson bij de middenvelder, die met een schuiver de hoek vond. Zijn eerste voor AZ.

Gevaarlijk op rechts
Na de 1-0 kreeg Sparta ook wat kansen. Lennart Thy kwam gevaarlijk door op rechts en dwong Marco Bizot tot een redding in de korte hoek. Abdou Harroui probeerde het even later ook, maar zijn inzet ging naast.

Hard op de vuisten
Gudmundsson dacht AZ in de 38e minuut op 2-0 te zetten. De IJslander benutte de rebound na een schot van Stengs, maar stond daarbij buitenspel. In de slotseconden kreeg AZ opnieuw een grote kans. Jesper Karlsson wurmde zich met een fraaie actie langs de Sparta-defensie en bood Stengs een haast niet te missen kans. De aanvaller maaide echter over de bal, waarna Clasie hard op de vuisten van Okeye schoot.

Dirk Abels
Na de pauze kregen Karlsson en Gudmundsson schietkansen, maar kwam Okoye niet echt in de problemen. Pas in de 61e minuut werd het weer penibel voor het doel van de Nigeriaan. Karlsson dwong de goalie tot een redding, waarna Boadu voor de rebound ging. Sparta-verdediger Dirk Abels wierp zich echter voor het schot en voorkwam zo een tweede goal.

Met veel gevoel
In de 66e minuut was het alsnog raak. Karlsson chipte de bal met veel gevoel in het strafschopgebied en vond Dani de Wit. De kort daarvoor ingevallen AZ'er volleerde van dichtbij raak: 2-0.

Punten in Alkmaar
In de slotfase zorgde Danzell Gravenberch met een rollertje voor dreiging en werd een doelpunt voor de Spartanen afgekeurd wegens buitenspel. Gevaarlijker dan dat werden de bezoekers niet meer, waardoor de punten in Alkmaar bleven. 

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ - Sparta Rotterdam 2-0 (1-0)

Eredivisie

Opstelling AZ: Marco Bizot; Jonas Svensson, Bruno Martins Indi, Timo Letschert, Owen Wijndal; Fredrik Midtsjø, Albert Gudmundsson (61. Dani de Wit), Jordy Clasie (82. Tijjani Reijnders); Calvin Stengs, Myron Boadu, Jesper Karlsson. 
Opstelling Sparta Rotterdam: Maduka Okoye; Dirk Abels, Tom Beugelsdijk, Michaël Heylen, Michael Pinto (76. Wouter Burger); Laros Duarte (76. Aaron Meijers), Bryan Smeets (56. Mario Engels), Abdou Harroui; Jeffry Fortes, Lennart Thy (76. Danzell Gravenberch), Sven Mijnans (56. Reda Kharchouch).

Scoreverloop: 13. Clasie 1-0, 66. De Wit 2-0.
Gele kaart: Pinto (Sparta Rotterdam). 
Rode kaart: -
Scheidsrechter: Björn Kuipers.

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl