3
Champions League
woensdag, 26 augustus 2020
16:30
1

WEDSTRIJD: AZ - Viktoria Plzen

ALKMAAR- In de persruimte van AZ blikten Arne Slot en Teun Koopmeiners dinsdag vooruit op het kwalificatieduel met Viktoria Plzen. Over thuisvoordeel, storm en de fitheid van Calvin Stengs en Ron Vlaar.

"Ja, het is enorm zonde dat het een wedstrijd zonder publiek is", zei Koopmeiners toen hem werd gevraagd of er nog wel sprake van thuisvoordeel is. "Het voornaamste voordeel dat we nu hebben, is dat we niet hoeven te reizen en ons normale programma kunnen afwerken."

'Klaar voor'
Koopmeiners: "We staan er fysiek goed voor, net als vorig jaar. Natuurlijk hadden we tijdens de voorbereiding graag meer goals gemaakt, maar we hebben als team toch het gevoel dat we er klaar voor zijn."

Storm
"Het is woensdag erop of eronder", vervolgde de aanvoerder. "Het kriebelt in de ploeg om eindelijk weer echt ergens voor te spelen. Met de inspiratie zit het wel goed. En de storm van woensdag? We zullen ermee moeten dealen, het is niet anders."

Kansen
Na Koopmeiners nam Slot het woord: "Mijn spelers kruipen steeds dichter naar hun vorm toe. Woensdag moet het onze beste wedstrijd worden. Tijdens de voorbereiding is het ons nog te weinig gelukt om tot veel kansen te komen. We hebben ook maar drie goals gemaakt uit veldspel. Dat moet tegen Viktoria Plzen beter."

Fit
De AZ-trainer had goed nieuws over twee spelers die de afgelopen weken aan hun revalidatie werkten: "Ron Vlaar en Calvin Stengs zitten bij de wedstrijdselectie. Ze zijn dus fit genoeg om in actie te kunnen komen. We zullen kijken of ze starten of invallen."

Stengs
"Stengs is inderdaad heel belangrijk, ook in de afstemming met de andere aanvallers", reageerde Slot desgevraagd. "Maar het is niet eerlijk om het gebrek aan goals in de voorbereiding op te hangen aan het ontbreken van Stengs. Myron Boadu en Ferdy Druijf zijn namelijk ook een tijd niet fit geweest."

Aftrap
AZ - Viktoria Plzen begint woensdag om 16:30 uur in het AFAS Stadion. Deze kwalificatiewedstrijd in de tweede voorronde van de Champions League is te zien op FOX Sports en te volgen via Twitter: #azvik

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl

ALKMAAR- AZ heeft zich woensdagavond geplaatst voor de derde voorronde van de Champions League. In Alkmaar werd Viktoria Plzen na verlenging met 3-1 verslagen. Teun Koopmeiners en Albert Gudmundsson (2x) maakten de Alkmaarse goals.

Terwijl de naweeën van storm Francis nog goed te voelen waren in Alkmaar, begon AZ met twee verrassende namen aan het duel met de Tsjechen. Calvin Stengs stond aan de aftrap zonder ook maar een minuut te spelen in de voorbereiding, terwijl ook Ron Vlaar mocht starten zonder veel wedstrijdritme.

Balbezit
AZ begon met veel balbezit aan de wedstrijd tegen Plzen, maar de harde wind maakte echt goed voetbal haast onmogelijk. De enige noemenswaardige kans van de eerste helft was echter voor de bezoekers. Een zachte kopbal van Aleš Čermák werd eenvoudig gevangen door Marco Bizot.

De Wit
De tweede helft was een stuk aantrekkelijker. Meteen na de onderbreking bediende de mee opgekomen Owen Wijndal de instormende Dani de Wit, maar de middenvelder zag hoe Viktoria-doelman Aleš Hruška de bal in twee instanties keerde.

Buitenspel
Na terugleggen van Jonas Svensson haalde Stengs hard uit, maar hij raakte het gezicht van Lukáš Hejda. Aan de andere kant moest Bizot redding brengen op een inzet van opnieuw Čermák. Na ruim een uur wist Myron Boadu wél te scoren, alleen deed hij dat in buitenspelpositie.

Plzen op voorsprong
Iets minder dan een kwartier voor tijd kwam Plzen op voorsprong. Een hoge vrije trap vanaf de middenlijn werd op de rand van de zestien teruggelegd, waarna David Limberský de bal laag in de verre hoek werkte: 0-1.

Paal
AZ zette vervolgens alles op alles om nog een verlenging uit het vuur te slepen. Invaller Gudmundsson kreeg in de 83e minuut een enorme mogelijkheid na een te korte terugspeelbal, maar hij tikte oog in oog met Hruška naast. In de 92e minuut zag de IJslander een inzet op de buitenkant van de paal gaan.

Penalty
In de absolute slotseconden kwam de thuisclub met de schrik vrij. Ferdy Druijf werd door de Plzen-keeper neergehaald en de Portugese scheidsrechter Luis Godinho gaf een strafschop. Specialist Koopmeiners benutte deze buitenkans uiterst koel: 1-1.

Verlenging
De verlenging was acht minuten onderweg toen Gudmundsson AZ schitterend op voorsprong bracht. Hij controleerde een hoge bal en roste via de onderkant van de lat de 2-1 tegen de touwen.

Boadu
Boadu kreeg met 108 minuten op de klok de uitgelezen kans om de wedstrijd in het slot te gooien. Een steekbal van invaller Yukinari Sugawara zorgde ervoor dat de spits alleen richting Hruška ging, helaas ging zijn inzet hard en hoog naast.

3-1
Tien minuten later was het opnieuw Gudmundsson die het Champions League-kwalificatieduel alsnog besliste. Hij omspeelde de doelman en schoof bijna op de achterlijn in het lege doel: 3-1.

Loting
Door de overwinning op Viktoria Plzen gaat AZ verder naar de derde voorronde van de Champions League. Maandag 31 augustus om 12:00 uur wordt er geloot. Dan wordt duidelijk of KAA Gent (Bel), FC Dynamo Kiev (Oek) of SL Benfica (Por) de volgende tegenstander is.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ - Viktoria Plzen 3-1 (na verlenging)
2e kwalificatieronde Champions League

Opstelling AZ: Marco Bizot; Jonas Svensson, Ron Vlaar (76. Ramon Leeuwin), Teun Koopmeiners, Owen Wijndal; Fredrik Midtsjø, Dani de Wit, Jordy Clasie (80. Ferdy Druijf); Calvin Stengs (64. Albert Gudmundsson), Myron Boadu, Oussama Idrissi (93. Yukinari Sugawara).
Opstelling Viktoria Plzeň: Aleš Hruška; Milan Havel, Lukáš Hejda, Jakub Brabec, David Limberský; Pavel Bucha, Lukáš Kalvach (105. Miroslav Kacer); Jan Kopic (87. Jan Kovarik), Aleš Čermák, Ondřej Mihálik (74. Adriel D'Avila Ba Loua); Jean-David Beauguel (90+2. Ludek Pernica).

Scoreverloop: 78. Limberský 0-1, 90+5. Koopmeiners 1-1 (pen.), 98. Gudmundsson 2-1, 118. Gudmundsson 3-1.
Gele kaarten: Leeuwin, Druijf, Boadu, Wijndal (AZ), Hejda, Hruska, Gula (Viktoria Plzeň).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Luis Godinho (Por)

Foto's: Ed van de Pol | edvandepol.nl 

ALKMAAR- In extremis sleepte AZ er woensdagavond een verlenging uit tegen Viktoria Plzen, waarna de klus overtuigend werd afgemaakt: 3-1. Bekijk de overwinning op de Tsjechen terug in het fotoverslag.

Foto's: Ed van de Pol / edvandepol.nl