3
Eredivisie
woensdag, 23 december 2020
16:30
1

WEDSTRIJD: AZ - Vitesse

ZAANSTAD- Na de afsluitende training voor het treffen met Vitesse schoof Pascal Jansen dinsdag aan voor een digitaal persmoment. De oefenmeester vertelde onder meer over de terugkeer van Ron Vlaar in de wedstrijdselectie, tegendoelpunten uit corners en teamspirit. "Ermee bezig dat te versterken."

Daar waar Vlaar vrijdag al zijn rentree maakte op de groepstraining volgde Jordy Clasie dinsdag zijn voorbeeld. “Jordy heeft een flink deel kunnen meetrainen. Dat gaat de goede kant op. Ook Ron heeft weer heerlijk kunnen meedoen. Hij is nog niet speelklaar, maar zit morgen wel bij de wedstrijdselectie. Na al dat harde werken kan hij zich eindelijk weer een complete voetballer voelen. Dat gunnen we hem.”

Superprof Vlaar
“We sluiten Ron niet uit als optie voor de komende weken”, vervolgt Jansen. “We kennen hem allemaal als superprof die zich heel erg kan focussen op wat zijn lichaam nodig heeft. Hij moet het herstelprogramma rustig blijven volgen, zodat hij steeds fitter wordt. Tot die tijd kan hij voor medespelers ook van enorme waarde zijn bij de begeleiding in hun ontwikkeling.”


Alertheid
In het met 5-3 gewonnen duel met Willem II kreeg AZ twee tegentreffers die ontstonden uit een hoekschop. “We hebben geëvalueerd wat daar misgaat. Wat opvalt is dat het te lang duurde voordat we georganiseerd zijn. We moeten onze taken uitvoeren en dat begint met snel reageren om in positie te komen. Die alertheid heeft na deze wedstrijd weer extra aandacht gekregen.”

Wij-gevoel
Jesper Karlsson scoorde uit een penalty, nadat Teun Koopmeiners – de gebruikelijke strafschoppenspecialist – de bal aan de Zweed afstond. Het onderstreepte het gevoel van teamspirit binnen de AZ-selectie. Jansen: “We zijn erg ermee bezig dat te versterken. Het wij-gevoel zorgt ervoor dat het individu kan uitblinken. Tegen Willem II was dat zonder twijfel Teun, maar hij bracht ook het teamgevoel aan de orde. Jesper is heel blij met zijn doelpunt en wij als team zijn dat ook.”

Eigen herkenbaarheid
Met Vitesse treft AZ een tegenstander die een systeem met drie centrumverdedigers hanteert. Jansen: “Ze beheersen het goed en incasseren weinig tegengoals. Het is in Nederland een wat ongebruikelijke speelstijl en vraagt van ons dan ook iets meer aandacht. We hebben ons huiswerk gedaan. Zelf streven we altijd naar onze eigen herkenbaarheid en dat zal in deze wedstrijd niet anders zijn.”

Live
AZ - Vitesse begint woensdag om 16:30 uur en is live te zien op FOX Sports 1. Ook kun je de wedstrijd volgen via het Twitter-kanaal van AZ.

Foto's: Ed van de Pol / edvandepol.nl

ALKMAAR- AZ heeft het laatste thuisduel van 2020 omgezet in een zege. In een regenachtig AFAS Stadion werd Vitesse met 3-1 geklopt. Daarmee behouden de Alkmaarders aansluiting met de bovenste plaatsen. Jesper Karlsson, Myron Boadu en Ferdy Druijf verzorgden de doelpunten. 

Tijjani Reijnders begon tegen de Arnhemmers in de basis. Calvin Stengs schoof op papier door naar de rechterflank, ten faveure van Zakaria Aboukhlal. Ron Vlaar zat voor het eerst sinds 15 september weer bij de wedstrijdselectie, maar kwam niet in actie.

Karlsson van dichtbij
De thuisploeg begon sterk en kreeg via Timo Letschert al na twee minuten de eerste mogelijkheid: de verdediger kopte over uit een vrije trap van Teun Koopmeiners. Een paar minuten later was het wel raak. Vitesse-verdediger Maximilian Wittek maaide over de bal in het eigen strafschopgebied, waarna Karlsson van dichtbij afrondde: 1-0.

Flinke kansen
Nadat een goal van Reijnders wegens buitenspel werd afgekeurd groeiden de bezoekers in de wedstrijd. Dat resulteerde na een halfuur in flinke kansen. Pogingen van Matúš Bero en Oussama Darfalou gingen over. Marco Bizot moest redden bij een tweede inzet van Bero.

Arjen Robben
AZ had het moeilijk, maar overleefde de Gelderse storm. Sterker, de Alkmaarders verdubbelden in de 39e minuut de voorsprong. Owen Wijndal stoomde in de omschakeling op over links en bracht Boadu in stelling: 2-0. De spits is daarmee de eerste tiener met meer dan twintig Eredivisie-doelpunten sinds Arjen Robben in 2003.

Fortuin
De marge van twee bleef echter niet lang gehandhaafd, want een minuut na rust lag de aansluitingstreffer van Loïs Openda – met enig fortuin – tegen de touwen. De Vitessenaar kreeg de bal in de kluts tegen zich aangeschoten, waarna Bizot kansloos was.

Vrij voor doel
In de vijftigste minuut stond Reijnders opeens vrij voor het doel. Het schot van de middenvelder was goed, maar Remko Pasveer had desondanks een antwoord. De sluitpost dook de inzet uit de hoek. Ook Vitesse dacht even later aan scoren, maar Darfalou stond centimeters buitenspel.

Druijf
Invaller Druijf zorgde in de 75e minuut voor de beslissing. De spits – slechts enkele seconden in het veld – werkte een voorzet van Yukinari Sugawara binnen. In de slotfase kreeg zowel AZ als Vitesse nog kansen. Zo schoot Armando Broja recht op Bizot en schoot Aboukhlal net naast het doel van Pasveer.

Vijfde plaats
Het scorebord kwam niet meer in beweging en AZ mocht drie punten bijschrijven. Daarmee klimt de formatie van Pascal Jansen naar de vijfde plaats. Komende zondag wacht het laatste duel van dit kalenderjaar. Dan is FC Utrecht in Stadion Galgenwaard de tegenstander. 

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ - Vitesse 3-1 (2-0)

Eredivisie

Opstelling AZ: Marco Bizot; Yukinari Sugawara, Pantelis Hatzidiakos, Timo Letschert (52. Zakaria Aboukhlal), Owen Wijndal; Fredrik Midtsjø, Tijjani Reijnders, Teun Koopmeiners; Calvin Stengs, Myron Boadu (75. Ferdy Druijf), Jesper Karlsson (82. Håkon Evjen).
Opstelling Vitesse: Remko Pasveer; Eli Dasa, Danilho Doekhi, Riechedly Bazoer (69. Thomas Buitink), Jacob Rasmussen, Maximilian Wittek (79. Million Manhoef); Matúš Bero, Sondre Tronstad (23. Thomas Bruns), Oussama Tannane; Oussama Darfalou, Loïs Openda (79. Armando Broja).

Scoreverloop: 5. Karlsson 1-0, 39. Boadu 2-0, 46. Openda 2-1, 75. Druijf 3-1.
Gele kaarten: -
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Bas Nijhuis.
Toeschouwers: 0

Foto's: Ed van de Pol / edvandepol.nl