Nacompetitie
zondag, 29 mei 2022
14:30

WEDSTRIJD: AZ - Vitesse

Seizoenkaarthouders krijgen op vertoon van hun seizoenkaart gratis toegang tot de finale van de play-offs voor een Europees Ticket 2022/2023.

Aankooprecht


Account met 
AZ Seizoenkaart
Account met
AZ Clubkaart
(incl. leden junior clubs)
Geverifieerd account
Meer informatie over verificatie
• Verplicht • Verplicht
Aantal kaarten • 4 per AZ Seizoenkaart • 4 per clubkaart / lidmaatschap


Tarieven


Vak

18 jaar en ouder Tot en met 18 jaar
K,M € 20 € 14
J,N,V,W,X1,X2,X3,Y € 21 € 15
A,G,H,T,U,Z € 24 € 17
O,S € 27 € 19
P,Q,R € 30 € 21
B,F € 30 € 30
C,E € 35 € 35

Parkeren

Parkeerkaarten voor P8 of P9 zijn verkrijgbaar in de voorverkoop online en via het AZ Fancentrum. Het is mogelijk om op de wedstrijddag bij het oprijden van P8 of P9 een parkeerticket aan te schaffen, indien deze nog beschikbaar zijn.


Tarief voorverkoop Tarief bij oprijden
P8 € 10 € 15
P9 € 7,50 € 12,50


Bovenstaande informatie is onder voor behoud van wijzigingen in het coronabeleid van de overheid.

ALKMAAR- AZ verloor donderdagavond met 2-1 van Vitesse en moet dat resultaat zondag in eigen huis zien recht te zetten. Pascal Jansen keek vrijdag terug op de wedstrijd, stond stil bij Bruno Martins Indi's oproep voor Oranje en sprak over de fitheid van de selectie. 

"Ik vond dat wij ietwat onwennig begonnen, maar vervolgens wel in de wedstrijd groeiden", kijkt Jansen terug op de heenwedstrijd van donderdagavond. "Op een geheel onverwacht moment kregen we een dreun te verwerken met een goal die we nota bene zelf inleiden. Maar zoals zo vaak blijven we goed in de wedstrijd en maken we in de tweede helft onze goal. Ik denk dat we op z'n minst toch wel recht hadden op een gelijkspel, maar dat is niet gelukt omdat we in de slotfase tegen een onverwachte goal aanliepen."

Fredrik Midtsjø
Fredrik Midtsjø moest in Arnhem het veld vroegtijdig verlaten met een blessure. Het is voor zondag nog een groot vraagteken of hij kan spelen. Jansen: "We hebben vanochtend een eerste beoordeling gehad en vannacht toen we terugkwamen is er al het een en ander gebeurd. Er is wel wat schade. Later vandaag heeft hij een MRI-scan die voor duidelijkheid moet zorgen. De voortekenen zijn niet gunstig, maar ik heb van de medische staf nog niet gehoord dat ik een rood kruis door zijn naam moet zetten."

Owen Wijndal & Yukinari Sugawara
Aanvoerder Owen Wijndal ontbrak de afgelopen wedstrijden in de play-offs maar komt dichterbij zijn comeback. "Owen heeft vandaag getraind. We moeten even kijken hoe hij daarop reageert en of dat een vervolg gaat krijgen", laat Jansen weten, die ook nog in afwachting is van de inzetbaarheid van Yukinari Sugawara. "Ik hoop zondag wel een beroep op hem te kunnen doen."

Nederlands Elftal
Jansen stond ook even stil bij de nominatie van Bruno Martins Indi bij het Nederlands Elftal. "Bruno zocht me op, hij kwam het vertellen. Hij had even daarvoor de bondscoach gesproken. Ik ben apetrots op hem. Vorig seizoen kwam hij bij ons en was het één van zijn doelen om terug te keren bij het Nederlands Elftal. Het is heel mooi voor hem dat dat werkelijkheid is geworden." 

Bruno Martins Indi keert na vijf jaar afwezigheid weer terug bij Oranje / Foto: ANP


Afscheid Teun Koopmeiners
Voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen Vitesse neemt Teun Koopmeiners afscheid van het AZ-publiek. De middenvelder maakte afgelopen zomer een transfer naar Atalanta Bergamo. "Ik ben erg blij om Teun weer te zien zondag. Ik heb een goede relatie met Teun. Hij is een belangrijke speler voor AZ geweest en verdient natuurlijk een prachtig afscheid. Ik hoop ook dat alle supporters daar hun handen aan stuk klappen en dat hij dat kleine beetje geluk meebrengt waardoor wij dat Europese ticket behalen." 

Finale
"Dit is natuurlijk dé wedstrijd waar het om gaat", besluit de trainer. "Helaas is het scenario hetzelfde als in de halve finale, waarin we in ons eigen stadion ervoor moeten zorgen dat we alsnog als winnaar uit de strijd komen. We willen het heel graag en we gaan er alles, maar dan ook echt alles aan doen. En daar hebben we alles en iedereen bij nodig aankomende zondag."

.

ALKMAAR- AZ gaat Europa in. Zondag werd op zeer overtuigende wijze afgerekend met Vitesse. Na de 2-1 nederlaag in Arnhem werd de return met 6-1 gewonnen. Vangelis Pavlidis, Tijjani Reijnders (2x), Dani de Wit en Jesper Karlsson (2x) maakten de Alkmaarse goals. Jeugdexponent Maxim Dekker debuteerde in de hoofdmacht.

Voor de aftrap werd afscheid genomen van Teun Koopmeiners. Het jeugdexponent kwam tot 152 optredens voor AZ en scoorde daarin 43 keer. De oud-captain maakte vorige zomer een toptransfer naar Atalanta Bergamo. Tijdens zijn ereronde door het AFAS Stadion kon hij rekenen op een staande ovatie.

Vol vuur
AZ kwam vol vuur uit de startblokken en binnen een minuut was de eerste doelpoging een feit. Reijnders – die speelde voor de donderdag geblesseerd uitgevallen Fredrik Midtsjø – kwam door op rechts en schoot hard voorlangs.

Vroege voorsprong
De gedroomde vroege voorsprong kwam er alsnog. Jesper Karlsson stak na een korte corner Jordy Clasie weg en de spelmaker gaf voor. Daar stond Pavlidis klaar om de 1-0 van dichtbij tegen de touwen te schieten.

Openda
Nadat Pavlidis de score over twee duels in balans had gebracht, werd ook Vitesse voor het eerst dreigend. Loïs Openda, maker van de winnende goal in Arnhem, won een duel met Sam Beukema ne schoot voorlangs. Daarna werd een vrije trap van Karlsson weggebokst door Jeroen Houwen.

Scrimmage
De thuisploeg kwam goed weg in een ware scrimmage-situatie voor het doel van Peter Vindahl. De bal kwam eerst nog via het hoofd van Pantelis Hatzidiakos op de lat, waarna Thomas Buitink kon uithalen. De in het heenduel trefzekere aanvaller raakte de bal echter verkeerd en schoot voorlangs.

Magnifieke goal
In de dertiende minuut kwam AZ voor het eerst op voorsprong in het tweeluik. Reijnders probeerde het van ver en had daar zoals vaker dit seizoen succes mee. De middenvelder gaf zijn uithaal veel curve mee, waardoor de bal langs Houwen vloog en magnifiek in het doel zeilde.

Kiezelhard
De 2-0 voorsprong bleek geen reden om gas terug te nemen. Integendeel: Pavlidis, Reijnders en De Wit waren dichtbij een derde Alkmaarse treffer en misten wat geluk. Karlsson schoot daarentegen kiezelhard raak, maar scheidsrechter Bas Nijhuis had daarvoor al gefloten voor een overtreding op een AZ’er.

Op rozen
Nadat Karlsson naast schoot werd het een paar minuten voor rust toch 3-0. De sterk spelende Milos Kerkez drong het strafschopgebied binnen en had oog voor de volledig vrijstaande De Wit. De nummer 10 werd gevonden en kon de bal binnen lopen. AZ zat op rozen, ook omdat aan de overzijde een verrassende uithaal van Million Manhoef net naast ging.

Landskampioen Onder 18
In de rust werd AZ Onder 18 in het zonnetje gezet. De ploeg werd zaterdag landskampioen door in een onderling duel om de titel PSV met 2-0 te verslaan. Daarmee werd ook een ticket voor de UEFA Youth League bemachtigd. Eerder wonnen de talenten ook al de KNVB Beker.

Arnhems gevaar
Vitesse kwam met drie verse krachten weer uit de kleedkamer en ging vol op de aanval in een poging terug in de wedstrijd te komen. Het leverde ook gevaar op. Vindahl redde knap op een uithaal van Riechedly Bazoer en een uithaal van Matúš Bero ging maar net over.

Weer raak
Bij de eerste de beste tegenaanval van AZ was het echter weer raak voor de gastheren. De voor de geblesseerd uitgevallen Clasie gekomen Peer Koopmeiners gaf mee aan Karlsson, die diep gaf op Reijnders. Hij bleef oog in oog met Houwen koel en schoof de 4-0 binnen.

Vindahl
Vitesse moest drie doelpunten maken om er nog een verlenging uit te slepen en straalde niet uit daartoe nog in staat te zijn, al waren er nog wel wat mogelijkheden. Een vrije trap van Adrian Grbic ging recht op Vindahl af en de Deense goalie redde knap met de voet op een schot van Bero.

Slotakkoord
Ook AZ bleef kansen creëren en uit een vrije trap van Karlsson werd het zelfs 5-0. Bazoer deed vervolgens iets terug door eveneens een vrije trap direct binnen te knallen, maar het slotakkoord was toch aan AZ. Karlsson maakte op aangeven van Reijnders zijn tweede van de middag: 6-1.

Debutant Dekker
De middag werd verder opgefleurd met het debuut van Maxim Dekker. De achttienjarige verdediger tekende vrijdag nog bij tot medio 2026 en maakte in de slotfase zijn opwachting.

Veldbestorming
Na het laatste fluitsignaal barstte het feest vervolgens los. Met een ware veldbestorming werd het Europese ticket uitbundig gevierd. AZ meldt zich komende zomer in de voorrondes van de UEFA Europa Conference League.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ - Vitesse 6-1 (3-0)

Finale Play-Offs | Wedstrijd 2 van 2

Opstelling AZ: Peter Vindahl; Pantelis Hatzidiakos (81. Yukinari Sugawara), Sam Beukema, Bruno Martins Indi, Milos Kerkez (90. Maxim Dekker); Tijjani Reijnders, Dani de Wit, Jordy Clasie (46. Peer Koopmeiners); Håkon Evjen (90. Zico Buurmeester), Vangelis Pavlidis (67. Zakaria Aboukhlal), Jesper Karlsson.
Opstelling Vitesse: Jeroen Houwen; Romaric Yapi (46. Nikolai Baden Frederiksen), Riechedly Bazoer, Danilho Doekhi, Million Manhoef; Matúš Bero, Sondre Tronstad (83. Marcus Steffen), Patrick Vroegh (46. Toni Domgjoni), Enzo Cornelisse (46. Daan Huisman); Thomas Buitink (56. Adrian Grbic), Loïs Openda.

Scoreverloop: 3. Pavlidis 1-0, 13. Reijnders 2-0, 41. De Wit 3-0, 52. Reijnders 4-0, 75. Karlsson 5-0, 78. Bazoer 5-1, 89. Karlsson 6-1.
Gele kaarten: Evjen (AZ), Bero, Tronstad (Vitesse).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Bas Nijhuis.
Toeschouwers: 15.222.

ALKMAAR- AZ sloot het seizoen zondag op geweldige wijze af. De ploeg schitterde voor eigen publiek en zette Vitesse met 6-1 aan de kant, waarmee Europees voetbal werd veiliggesteld. Een heerlijke middag in beeld.

Foto's: Ed van de Pol / edvandepol.nl