2
KNVB Beker
woensdag, 31 oktober 2018
19:45
0

WEDSTRIJD: AZ - VVV Venlo

ZAANSTAD- Een dag voor de bekerwedstrijd tegen VVV-Venlo schoof John van den Brom in de bestuurskamer van het AFAS Trainingscomplex aan bij de pers. De oefenmeester blikte terug op de tegenvallende resultaten van de afgelopen weken en keek vooruit op het duel van woensdag.

"Het grootste probleem is het vertrouwen”, zei Van den Brom over de mindere periode die AZ momenteel doormaakt. “Natuurlijk is het rot om te verliezen. We komen tegen FC Utrecht en sc Heerenveen op een 1-0 voorsprong, maar het echte doordrukken en de voorsprong verder uitbouwen, lukte nog niet. Ik wil daarmee aangeven hoe broos het vertrouwen is.”

Supporters
Na de derde verliespartij op rij kon de trainer zich dan ook goed inleven in de supporters. “Als je naar het stadion komt, wil je een mooie en leuke wedstrijd zien. Dat is logisch. We hebben het publiek vorig jaar verwend en dat willen ze elke week zien, maar dat is er op dit moment even niet bij. Dat laten ze blijken. Maar vergeet niet, de teleurstelling bij de supporters is net zo groot als bij onszelf.”

Opstelling
Reden om veel wijzigingen door te voeren is dat niet, vindt Van den Brom. “Ik ben niet iemand die nu alles gaat husselen en er een grote tombola van gaat maken. Het zal voor een groot gedeelte hetzelfde blijven, dat is ook het vertrouwen dat wij als staf kunnen geven aan de spelers. Misschien gaan we een kleine aanpassing doen, maar dat zal morgen blijken.”

Aanknopingspunten
"We hebben een resultaat nodig, dat is heel simpel. Niet dat alles dan direct vergeten en vergeven is, alleen: zo slechts als de uitslag doet vermoeden, was het niet. Er waren een hoop slechte dingen afgelopen zondag, laten we dat voorop stellen. Maar er waren ook genoeg aanknopingspunten om op voort te borduren."

Midweeks
“Het is dan prettig dat we weer zo snel een wedstrijd hebben”, aldus Van den Brom. “De jongens wilden het liefst maandag al spelen. Als je verliest, wil je de volgende dag revanche nemen. Iedereen is fit en niemand wil afhaken. Dat geeft mij het signaal dat het bij die gasten nog prima zit.”

VVV
Over de club uit Venlo: "VVV is een goede ploeg. Ze staan boven ons in de Eredivisie en doen het goed. Het is een lastig bespeelbare ploeg, met veel lengte en fysiek. Ze scoren makkelijk uit standaardsituaties en krijgen weinig goals tegen. We zullen op onze hoede moeten zijn."

Live
Het bekerduel tussen AZ en VVV-Venlo begint woensdag om 19:45 uur en er zijn nog kaarten beschikbaar. Niet in het stadion aanwezig? Het duel is ook live te volgen via Twitter. Over het verloop van de wedstrijd discussiëren met andere supporters? Praat mee via het Facebook- & Instagram-account van AZ.

ALKMAAR- AZ heeft zich woensdag geplaatst voor de achtste finales van de TOTO KNVB Beker. In het AFAS Stadion werd VVV-Venlo met 2-0 verslagen. Mats Seuntjens en Oussama Idrissi schoten AZ naar de volgende ronde. Calvin Stengs maakte na lang blessureleed zijn rentree.

John van den Brom koos voor het bekerduel met VVV voor een nagenoeg ongewijzigd elftal. Alleen Mats Seuntjens verscheen als spits aan de aftrap, waardoor Bjørn Johnsen naar de bank werd verwezen. Daar zat ook Stengs, die meer dan een jaar aan de kant stond met een knieblessure.

Dominant AZ
De thuisploeg begon sterk aan de wedstrijd en dat leverde als snel wat gevaar op via Idrissi (redding Lars Unnerstall) en Thomas Ouwejan (over). Na een fraaie solo, kreeg Idrissi de bal net niet bij aanvoerder Guus Til.

Defensief
VVV probeerde het vooral op de counter, maar zag hoe spits Martin Samuelsen onschadelijk werd gemaakt door Ron Vlaar en Pantelis Hatzidiakos. Met de langste selectie van de Eredivisie wisten de Limburgers ook niet te profiteren van dode spelmomenten.

Voorsprong
Direct na de rust zette AZ het overwicht om in een voorsprong. Til drong aan de rechterkant het strafschopgebied binnen, legde af en bood Mats Seuntjens een niet te missen kans. De spits benutte het buitenkansje dan ook en hij schoot overtuigend raak: 1-0.

Doorgaan
Niet veel later trok Idrissi naar binnen, alleen ging zijn schot via een VVV-been net over. Fredrik Midtsjø kwam in kansrijke positie door een overstapje van Albert Gudmundsson, maar Unnerstall redde met zijn voet. AZ bleef gevaar stichten en de Duitse doelman moest gestrekt naar de hoek op een poeier van Idrissi en een kopbal van Vlaar. Ook op een laag schot van Idrissi bracht Unnerstall redding.

Megakans
Met 72 minuten op de klok kreeg Idrissi een megakans. Til stuurde de linksbuiten alleen richting de doelman van VVV, maar de rechtspoot schoot in de korte hoek naast. Til vond niet veel later de vuisten van Unnerstall, na een vlammend afstandsschot.

Beloning
Idrissi bleef zoeken naar zijn treffer en vond die in de slotfase. Hij slalomde over de linkervleugel, zocht de combinatie met Midtsjø en tikte eenvoudig binnen: 2-0.

Rentree
Direct na zijn treffer werd Idrissi gewisseld voor Stengs. Stengs kon zijn invalbeurt opluisteren met een goal, toen scheidsrechter Allard Lindhout in blessuretijd een strafschop gaf na een overtreding op Til. Stengs zag zijn inzet echter gekeerd worden door Unnerstall.

Loting
Door de 2-0 overwinning zit AZ bij de laatste zestien van de TOTO KNVB Beker. De loting volgt `zaterdag om 23:00 uur.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ - VVV-Venlo 2-0 (0-0)
2e ronde TOTO KNVB Beker

Opstelling AZ: Marco Bizot; Jonas Svensson, Pantelis Hatzidiakos, Ron Vlaar, Thomas Ouwejan; Fredrik Midtsjø, Guus Til, Teun Koopmeiners; Albert Gudmundsson (82. Ricardo van Rhijn), Mats Seuntjens (85. Ferdy Druijf), Oussama Idrissi (89. Calvin Stengs).
Opstelling VVV-Venlo: Lars Unnerstall; Moreno Rutten, Nils Röseler, Christian Kum (66. Peniel Mlapa), Axel Borgmann; Damian van Bruggen, Danny Post, Peter van Ooijen (79. Jonathan Opoku); Jay-Roy Grot, Patrick Joosten (66. Ralf Seuntjens), Martin Samuelsen.

Scoreverloop: 46. M. Seuntjens 1-0, 87. Idrissi 2-0.
Bijzonderheden: 90. Stengs mist penalty.
Gele kaarten: -
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Allard Lindhout
Toeschouwers: 6.026
NHD Man of the Match: Mats Seuntjens

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl

ALKMAAR- 'AZ duwt touringcars VVV-Venlo omver', kopt De Telegraaf daags na de 2-0-bekeroverwinning van de Alkmaarders. Wat schreven de media nog meer? En hoe keken zij terug op de rentree van Calvin Stengs? Lees het in de rubriek AZ in de Media.

'Het tobbende AZ heeft het nodige zelfvertrouwen getankt door de midweekse bekerwedstrijd tegen het ultradefensieve VVV te winnen', opent het AD.

Het NHD noteert: 'AZ heerste drie kwartier lang. Het viel aan, af en toe behoedzaam dus, dat wel, en het kwam tegelijkertijd achterin geen moment in de problemen.'

‘Mede doordat VVV zoals gewoonlijk twee mega-bussen parkeerde in de eigen achterhoede.’ aldus De Telegraaf.

VI.nl vult aan: ‘Heel veel leverde die tactiek niet op. AZ was duidelijk de betere ploeg en kreeg via Thomas Ouwejan, Guus Til en Albert Gudmundsson ook prima kansen, maar doelman Lars Unnerstall liet zien in vorm te zijn.’

‘Mats Seuntjens opende even na rust de score. Hij trof doel op aangeven van Guus Til’, wist het ANP.

NHD: ‘De opluchting was dan ook enorm toen Idrissi in de slotminuten toch nog de 2-0 liet aantekenen. Na een goede combinatie met Fredrik Midtsjø tikte Idrissi de bal van dichtbij in het lege doel.’

Het NHD gaat verder: ‘Het bood trainer John van den Brom de gelegenheid Calvin Stengs een paar minuten speeltijd te gunnen.’

De Volkskrant merkt opt: ‘Eindelijk, hij is terug, de jongen met de dribbel en de steekpass, de aanvaller met de soepele tred, de toegezongen tiener die na ruim een jaar afwezigheid zijn rentree maakt bij AZ. Calvin Stengs valt in, twee minuten voor tijd, vraagt gretig om de bal, oogst applaus met een solo en mist in al zijn enthousiasme een strafschop.’

Het AD sprak na afloop met de jonge aanvaller en schrijft: ‘Het is heerlijk om terug te zijn. Als je het publiek hoort, dan geeft dat een boost. Het is voor mij een lange weg geweest. Eerst ben je verdrietig. In een later stadium doet het pijn als je iedereen buiten zier trainen. Je maakte kleine stapjes. Soms is het al een overwinning als je op de training een bal kan blokken,” vertelde Stengs. ,,Vrij ben je pas echt als je een bal kan passen. Ik hoop nu elke week sterker te worden.’

| Calvin Stengs is terug bij AZ. Ondanks zijn rentree na vijftien maanden blessureleed, kon de sierlijke aanvaller vanaf elf meter niet zorgen voor de kers op de taart.

"Je hebt het gezien, dat is niet mijn sterkste punt" pic.twitter.com/IB7OPcPfGZ