1
UEFA Youth League
dinsdag, 01 november 2022
18:00
1

WEDSTRIJD: Crvena Zvezda - Jong AZ

BELGRADO- AZ heeft dinsdagavond de play-offs van de UEFA Youth League bereikt. In het Servische Voždovac Stadium bleef de formatie van trainer Jan Sierksma in balans met Rode Ster Belgrado: 1-1. Doordat ook het eerdere duel in Zaanstad gelijk bleef (2-2), moesten strafschoppen voor de beslissing zorgen. Hierin kroonde AZ zich tot winnaar: 3-4. 

Na ruim tien minuten ontstonden al de eerste kansen van de wedstrijd. Namens de thuisploeg namen Nikola Stanković en Stefan Leković het AZ-doel onder vuur, maar zij bezorgden keeper Rome-Jayden Owusu-Oduro daarmee geen problemen.

Antwoord van AZ
De Alkmaarders kwamen als antwoord met drie goede mogelijkheden. Zo werden schoten van Daniël Beukers en Fedde de Jong gekeerd door Jovan Miladinović en ging een inzet van Ro-Zangelo Daal naast. Op slag van rust liet Rode Ster zich ook weer zien, maar ook het schot van Nemanja Vidojević kwam niet tussen de palen.

Andermaal gevaarlijk
Kort na de pauze toonde AZ zich andermaal gevaarlijk toen Jayden Addai in kansrijke positie kon uithalen. Zijn inzet werd echter met veel moeite geblokt door de Rode Ster-defensie. Aan de overzijde was er een kans voor Jovan Mijatović, maar ook hij trof geen doel.

Virtueel
Met het naderen van de slotfase liep de spanning op. AZ kwam uit een hoekschop van Lewis Schouten dicht bij de openingstreffer, maar de inzet van De Jong ging naast. In de 77e minuut werd de ban gebroken. Ernest Poku werd door Daniël Beukers in stelling gebracht en deed het net bollen: 0-1. Daarmee schoot de spits zijn ploeg virtueel naar de volgende ronde, aangezien het in de heenwedstrijd 2-2 werd.

Strafschop Meerdink
In de 83e minuut kreeg AZ de gelegenheid het duel te beslissen. Invaller Mexx Meerdink werd in het strafschopgebied gevloerd, waarna de bal op de stip ging. Meerdink eiste zelf de bal op, maar zijn inzet werd gekeerd door doelman Jovan Miladinović.

Op gelijke hoogte
AZ leek de zege over de streep te trekken, maar in de 87e minuut kwamen de Serviërs weer langszij door een treffer van Leković: 1-1. In de laatste minuten kwam de ploeg uit Alkmaar nog in een benarde situatie. Zo kregen Leković en Boris Matić nog twee kansen en werd AZ’er Nick Twisk met het krijgen van zijn tweede gele kaart van het veld gestuurd.

Beslissing
Na iets meer dan negentig minuten kwam de reguliere speeltijd ten einde en moest een strafschoppenserie voor de beslissing zorgen. Aanvoerder Wouter Goes ging als eerste achter de bal staan, maar hij miste. Rode Ster had hierdoor het voordeel, maar Nemanja Vidojević zag zijn schot gekeerd worden door Owusu-Oduro. Penalty’s van Tom Kerssens, David Ivić, De Jong, Stanković, Beukers en Stefan Radujko werden hierna allemaal benut.

Bezwijken onder de druk
Vervolgens was het Meerdink die aanlegde voor de vijfde strafschop. Ditmaal schoot hij wel binnen en legde hij alle druk bij Rode Ster, dat moest scoren om de penaltyreeks voort te zetten. Jovan Mijatović bezweek echter onder de druk en schoot hoog over. Het Alkmaarse feest barstte direct los, want AZ was doorgedrongen tot de play-offs van de Youth League.

Overwinteren
Met het bereiken van de play-offs overwintert AZ in het Onder 19-equivalent van de Champions League. Op dinsdag 8 november wordt AZ gekoppeld aan een runner-up van de poulefase van het Champions League Path. Die wedstrijd wordt vervolgens op 7 of 8 februari afgewerkt. 


WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Rode Ster Belgrado - AZ* 1-1 (0-0) (*w.n.s.)
UEFA Youth League

Opstelling Rode Ster Belgrado: Jovan Miladinović; Kosta Nedeljković, Stefan Leković, Nemanja Vidojević, Boris Matić; Luka Lečić, Nikola Stanković, Aleksej Vukičević (70. Stefan Radujko); Stefan Miladinović (81. David Ivić), Jovan Mijatović, Luka Stojsavljević (64. Ignjat Brajić). 
Opstelling AZ: Rome-Jayden Owusu-Oduro; Daniël Beukers, Wouter Goes, Enoch Mastoras (46. Kees Smit), Sem Dekkers; Nick Twisk, Fedde de Jong, Lewis Schouten; Jayden Addai, Ernest Poku (85. Tom Kerssens), Ro-Zangelo Daal (66. Mexx Meerdink). 

Scoreverloop: 77. Poku 0-1, 87. Leković 1-1.
Gele kaarten: Stanković (Rode Ster Belgrado), Mastoras, Addai, Twisk, Goes (AZ). 
Rode kaarten: 90+5. Twisk (2x geel / AZ).
Bijzonderheden: 84. Meerdink (AZ) mist strafschop. 
Scheidsrechter: David Fuxman (ISR).

Foto's: Rode Ster Belgrado