2
Champions League
dinsdag, 15 september 2020
19:00
0

WEDSTRIJD: Dynamo Kiev - AZ

KIEV- AZ reisde maandag naar Oekraïne voor het duel met Dynamo Kiev in de derde voorronde van de Champions League. Voorafgaand aan de laatste training namen Arne Slot en Teun Koopmeiners tijd voor vragen van de pers. "Zullen beter voor de dag komen."

“Gelukkig is het niet lang vliegen, dus we hebben niets te klagen”, blikte de aanvoerder terug op de reis naar Oekraïne. "Het is voor ons als team mooi dat we wat extra dagen rust hebben gehad naar dit belangrijke duel."

Interlandbreak
"De interlandperiode zat er ook nog tussen", vulde Koopmeiners aan. "Ik heb een mooie week achter de rug met Jong Oranje. We hebben tweemaal gewonnen en daarmee een grote stap richting het EK gezet. Daar heb ik een heel positief aan overgehouden. Dat neem ik zeker mee naar AZ.”

Dynamo Kiev
Over Dynamo Kiev: “Het wordt een lastige wedstrijd, maar ook een onwijs mooie uitdaging. Het is een goed team, dat net de Super Cup heeft gewonnen van Shakhtar Donetsk. Het wordt een mooie klus, een hels karwei. Maar we zijn er klaar voor.”

Analyse
“We hebben ze goed geanalyseerd en weten dat ze enorm sterk zijn voorin. Ze hebben een aantal snelle, creatieve spelers en ze zijn gedisciplineerd. Daar moeten we voor waken. We kunnen aan de bak.”

Viktoria Plzen
Ook blikte Koopmeiners desgevraagd nog even terug op de 3-1 zege op Viktoria Plzen. “Het was een lastige wedstrijd, maar die heeft ons wel een enorm positieve boost gegeven richting dinsdag.”

50-50
Na Koopmeiners was het woord aan Slot. “Het is moeilijk te zeggen wie de favoriet is", reageerde de trainer op de eerste vraag. "We zitten niet bij elkaar in de competitie en spelen niet zo heel vaak tegen elkaar. De wedstrijd gaat over 90 minuten en niet over een tweeluik, dus ik denk dat 50-50 een goede kansenverhouding is. Morgen zullen we zien wie de sterkste is.”

Fitheid
Over de fitheid van zijn ploeg: “Calvin Stengs en Oussama Idrissi zijn allebei inzetbaar voor morgen. Of Pantelis Hatzidiakos bij de wedstrijdselectie zit? Dat zullen we na de training bekijken.”

Beter voor de dag
“We zijn nu bijna drie weken verder”, blikte de trainer terug op de wedstrijd tegen Plzen. “Dus ik denk dat we er een stuk beter voor staan. Niet in de laatste plaats qua fitheid. Het grootste gedeelte van de selectie is sterker dan drie weken geleden. Daarnaast hebben we wat jongens die interlands hebben gespeeld. Wij gaan er vanuit dat we beter voor de dag zullen komen.”

Live
Dynamo Kiev - AZ begint dinsdag om 19:00 uur Nederlandse tijd. Deze wedstrijd is live te zien op SBS6 en te volgen via het Twitter-account van AZ.

Foto's: Ed van de Pol / Edvandepol.nl

KIEV- AZ is er dinsdag niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de play-offs van de Champions League. Na de 2-0 nederlaag tegen Dynamo Kiev valt de ploeg van Arne Slot terug naar de groepsfase van de Europa League.

De formatie van AZ kende in vergelijking met de thuiswedstrijd tegen Viktoria Plzen in de tweede voorronde van de Champions League één aanpassing: Albert Gudmundsson verving de nog niet helemaal fitte Oussama Idrissi.

AZ had in Kiev voor rust het betere van het spel, maar wist daar door een gebrek aan uitgespeelde kansen niet van te profiteren. Dani de Wit en Myron Boadu doken gevaarlijk op voor het Oekraïense doel, maar tot meer dreiging was AZ in het eerste bedrijf niet in staat. Ron Vlaar voorkwam met een kopbal dat de thuisploeg vlak voor rust onverdiend op voorsprong zou komen.

Rodrigues: 1-0
De tweede helft was amper onderweg toen Calvin Stengs uit de draai net naast schoot in de korte hoek. Vlak daarna werd balverlies van Fredrik Midtsjø AZ fataal. De bal kwam uit bij de ongedekte Gerson Rodrigues, die overtuigend scoorde: 1-0.

Invallers
De Oekraïners trokken zich met de voorsprong op zak terug, waardoor er voor AZ nauwelijks meer ruimte was om iets te creëren. Invallers Idrissi (volley) en Ferdy Druijf (kopbal) waren nog wel gevaarlijk, maar een doortastende poging tussen de palen bleef lang uit.

Sjaparenko: 2-0
Marco Bizot voorkwam dat Supriaha uit een counter de 2-0 binnen punterde. Uiteindelijk viel die tweede treffer alsnog via het hoofd van Sjaparenko.

Lat
AZ probeerde het nog wel in de slotminuten, toen De Wit én Boadu een kopbal op de lat zagen eindigen.

Europa League
Ondanks het verlies zit het Europese avontuur voor AZ er nog niet op. Omdat de ploeg in de tweede voorronde afrekende met Viktoria Plzen is het zeker van deelname aan de groepsfase van de Europa League.


WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Dynamo Kiev - AZ 2-0 (0-0)

3e kwalificatieronde Champions League

Scoreverloop: 49. Rodrigues 1-0, 86. Sjaparenko 2-0.

Opstelling Dynamo Kiev: Boesjtsjan; Kedziora, Zabarnji, Mikolenko, Karavajev; Boejalskij (79. Andriyevskiy), Sydortsjoek, Sjaparenko (90+1. Lednev); Rodrigues, Soepriaga (74. Verbic), De Pena.
Opstelling AZ: Marco Bizot; Jonas Svensson, Ron Vlaar (79. Yukinari Sugawara), Teun Koopmeiners, Owen Wijndal; Fredrik Midtsjø (66. Ferdy Druijf), Dani de Wit, Jordy Clasie; Calvin Stengs, Myron Boadu, Albert Gudmundsson (58. Oussama Idrissi).

Gele kaarten: Boejalskij, Rodrigues, Kedziora (Dynamo), Stengs, Clasie, Idrissi (AZ).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Orel Grinfeld (Isr)

Foto's: Ed van de Pol / edvandepol.nl