3
Netherlands Keuken Kampioen Divisie 2021/2022
vrijdag, 22 april 2022
20:00
3

WEDSTRIJD: Excelsior - Jong AZ

Om toegang te krijgen tot dit duel is er een aantal voorwaarden: zo moet je in bezit zijn van een wedstrijdkaart, coronatoegangsbewijs (13 jaar of ouder) en een geldig legitimatiebewijs. 

Coronatoegangsbewijs 

Het coronatoegangsbewijs kun je verkrijgen als je 24 uur vóór de wedstrijd negatief getest bent op het coronavirus, een geldig herstelbewijs hebt of langer dan 2 weken geleden volledig gevaccineerd.

Er geldt een dringend advies om je coronatoegangsbewijs bij het betreden van het stadion te laten zien via de CoronaCheck-app. Je kunt de CoronaCheck-app gratis downloaden in jouw appstore.

Maak je toch gebruik van een papieren coronatoegangsbewijs? Print dan alleen het bewijs voor Nederland. Het internationaal bewijs is niet bruikbaar. Print het bewijs voor Nederland op A4 papier, volgens de instructies in het document. Pas het formaat van het document niet aan, de QR code is dan ca 8 bij 8 cm. Verkleind of vergroot is de QR code niet bruikbaar.


Meer informatie over het coronatoegangsbewijs en de CoronaCheck-app

Uitleg (incl. demo) over de werking van de CoronaCheck-app

Direct een afspraak maken om je te laten testen

Let op: het gele vaccinatieboekje of een vaccinatiebewijs is geen coronatoegangsbewijs. 


Wedstrijdkaart
Je kunt je kaart aanvragen tot 12:00u op 1 werkdag voor de wedstrijd door een mail te sturen naar uitwedstrijdenjongaz@az.nl onder vermelding van de wedstrijd, je volledige naam en je klantnummer. Je ontvangt dan zo snel mogelijk bevestiging met alle relevante informatie.

ZAANSTAD- Voor Jong AZ staat vrijdag een bezoek aan Rotterdam op het programma. De ploeg van trainer Maarten Martens speelt dan in het Van Donge & De Roo Stadion tegen Excelsior. De aftrap is om 20:00 uur. 

Jong AZ ging afgelopen vrijdag onderuit tegen ADO Den Haag. In Zaanstad scoorde Thomas Verheydt halverwege de tweede helft de enige goal: 0-1. 


Basisdebuut
De zestienjarige Jayden Addai – die een week eerder bij FC Emmen nog zijn eerste minuten op profniveau maakte – begon tegen ADO voor het eerst in de basis. Hij zou aanvankelijk vanaf de bank starten, maar doordat Maxim Dekker in de warming-up afhaakte verscheen hij aan de aftrap. 

Eerste minuten Van Aken
Ondanks de nederlaag was het ook voor Jurre van Aken een bijzondere avond. De vleugelverdediger maakte in de 83e minuut zijn profdebuut. 

Dertien AZ Jeugd-spelers
Van Aken was daarmee de dertiende AZ Jeugd-speler die dit seizoen zijn entree maakte op profniveau. Ricuenio Kewal, Misha Engel, Viktor Christiansson, Nick Koster, Mexx Meerdink, Lewis Schouten, Wouter Goes, Tom Kerssens, Damienus Reverson, Finn Stam, Ro-Zangelo Daal en Addai gingen hem voor. Ook speelden Vasilios Pavlidis en Milos Kerkez – beiden overgenomen van andere clubs – bij de beloften hun eerste AZ-minuten. 


Remise
Excelsior speelde in zijn laatste wedstrijd gelijk tegen MVV Maastricht. In het verre Limburg kwamen de bezoekers vroeg op voorsprong door een goal van Reuven Niemeijer, maar trok MVV de stand al snel weer gelijk. Hierna kwamen beide ploegen niet meer tot scoren, waardoor de wedstrijd eindigde in 1-1. 

Nacompetitie
De Rotterdammers bezetten momenteel de vijfde plaats in de Keuken Kampioen Divisie en lijken zich te kunnen opmaken voor de nacompetitie. Over 35 wedstrijden vergaarde de ploeg 63 punten. Dat deed het met negentien zeges, zes remises en tien nederlagen. 

Topscorer
Excelsior-aanvaller Thijs Dallinga is de topscorer van de competitie. Hij was al goed voor 31 goals en laat daarmee Thomas Verheydt (ADO, 29 goals) en Robert Mühren (FC Volendam, 27 goals) achter zich. Ook Niemeijer is goed op schot. Hij was al zestien keer trefzeker en gaf ook twaalf assists. 

Azarkan en Dallinga
Jong AZ en Excelsior stonden vijfmaal eerder tegenover elkaar. Drie daarvan werden gewonnen door De Kralingers, één bleef gelijk en eenmaal wonnen de Alkmaarse beloften. De laatste ontmoeting werd 0-2 voor Excelsior. Op het AFAS Trainingscomplex waren Marouan Azarkan en Dallinga trefzeker. 


Arbiter
De wedstrijd staat vrijdag onder leiding van Sam Dröge. De arbiter wordt langs de lijnen bijgestaan door Jordi Been en Jari de Koning. Florian Lodeweegs is aangesteld als vierde official. 

Live
Excelsior - Jong AZ is te volgen via het Twitter-account van AZ en het schakelprogramma van ESPN, waar later die avond ook highlights te zien zijn. 

Helmond Sport
Volgende week vrijdag speelt Jong AZ zijn laatste thuisduel van het seizoen. De wedstrijd op het AFAS Trainingscomplex begint om 20:00 uur. 


Programma Keuken Kampioen Divisie
Vrijdag:
Excelsior Rotterdam - Jong AZ
FC Den Bosch - FC Volendam
FC Emmen - Roda JC
Helmond Sport - De Graafschap
NAC Breda - FC Dordrecht
Telstar - FC Eindhoven
TOP Oss - Almere City FC

Zondag:
ADO Den Haag - Jong FC Utrecht

Maandag:
Jong Ajax - VVV-Venlo
Jong PSV - MVV Maastricht


ROTTERDAM- Jong AZ en Excelsior Rotterdam zijn vrijdag in een spectaculair duel in balans gebleven. In het Van Donge & De Roo Stadion scoorden beide ploegen driemaal en mistten de Rotterdammers twee strafschoppen: 3-3. Loek Postma maakte zijn profdebuut. 

De eerste kansen ontstonden na ruim tien minuten. Excelsior-verdediger Nikita Vlasenko kreeg zijn hoofd tegen een hoekschop en knikte over. In de directe tegenstoot was ook Jong AZ gevaarlijk. Via Soulyman Allouch en Ricuenio Kewal kwam de bal bij Buurmeester, wiens volley hetzelfde resultaat opleverde: over.

Goal Buurmeester
In de 24e minuut had Buurmeester wel succes. De Rotterdammers kregen een voorzet niet weg, waarna de Jong AZ-middenvelder in twee instanties raak schoot: 0-1.

Langszij
Het antwoord van de thuisploeg – waar AZ-huurling Kenzo Goudmijn in de basis stond – liet niet lang op zich wachten. In de dertigste minuut trok Reuven Niemeijer de stand weer gelijk: 1-1.

Gekeerde penalty
Nog geen vijf minuten later had daar ook een tweede goal bij kunnen komen. Na een overtreding van Finn Stam ging de bal op de stip, maar Reus keerde de penalty van Dallinga.

Nieuwe kans
In de 55e minuut kreeg Excelsior een nieuwe kans met een strafschop. Ditmaal ging Marouan Azarkan achter de bal staan, maar ook hij miste. Zijn schot ging naast.

Achtste van het seizoen
Jong AZ – waar Postma met ingang van de tweede helft debuteerde – profiteerde optimaal van de misser, want drie minuten later lag de 1-2 tegen de touwen. Buurmeester tikte een voorzet langs Van Gassel en maakte daarmee zijn achtste van het seizoen. 

Andermaal gelijk
Na de tweede goal van Jong AZ was het Excelsior dat zich weer voor het Alkmaarse doel roerde. Niemeijer schoot Excelsior andermaal op gelijke hoogte: 1-2. Goudmijn raakte niet veel later de paal, waarna de rebound van Azarkan rakelings naast ging. 

Van richting veranderd
In de 75e minuut nam Excelsior de leiding. Een door Postma van richting veranderde bal viel achter Reus in het doel: 3-2. 

Veerkracht
Ook Jong AZ toonde veerkracht en zorgde in de 81e minuut dat het spectaculaire duel een zesde goal kreeg. Ditmaal was het Fedde de Jong die scoorde: 3-3. 

Vrije schietkans
In de absolute slotfase kregen beide teams kansen de wedstrijd op hun naam te schrijven. Bij Jong AZ was de mogelijkheid voor Jayden Addai, die vrij kon schieten. Van Gassel redde echter knap. Aan de overzijde moest Reus optreden bij een pegel van Brandon Ormonde-Ottewill. Het spektakelstuk kreeg zodoende geen winnaar. 

Martens: 'Minste eerste helft van het seizoen'
"We speelden misschien wel onze minste eerste helft van het seizoen", vertelde trainer Maarten Martens. "Ik heb de jongens in de rust ook laten weten dat wat ze lieten zien qua agressiviteit en in de uitvoering van het plan niet goed was. Wel kon deze wedstrijd alle kanten op. Wij verdienden het niet hier met drie punten weg te gaan, maar het had wel gekund. Het positieve is dat we drie keer scoren en een aantal jonge spelers, waaronder een debutant, weer minuten konden maken."

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Excelsior Rotterdam - Jong AZ 3-3 (1-1)

Keuken Kampioen Divisie

Opstelling Excelsior Rotterdam: Stijn van Gassel; Siebe Horemans, Nathan Tjoe-A-On (77. Brandon Ormonde-Ottewill), Abdallah Aberkane (86. Nikolas Agrafiotis), Nikita Vlasenko; Joshua Eijgenraam (61. Julian Baas), Reuven Niemeijer, Kenzo Goudmijn; Michael Chacón (61. Serano Seymor), Thijs Dallinga, Marouan Azarkan. 
Opstelling Jong AZ: Beau Reus; Robin Lathouwers, Finn Stam (46. Loek Postma), Tijs Velthuis, Milos Kerkez (46. Misha Engel); Peer Koopmeiners (65. Jayden Addai), Zico Buurmeester, Bram Franken (82. Damienus Reverson); Fedde de Jong, Ricuenio Kewal, Soulyman Allouch (65. Iman Griffith). 

Scoreverloop: 24. Buurmeester 0-1, 30. Niemeijer 1-1, 58. Buurmeester 1-2, 66. Niemeijer 2-2, 75. Postma 3-2 (e.d.), 81. De Jong 3-3. 
Gele kaarten: Stam (Jong AZ). 
Rode kaarten: -
Bijzonderheden: 36. Dallinga mist strafschop, 55. Azarkan mist strafschop (beiden Excelsior). 
Scheidsrechter: Sam Dröge.

Foto: Orange Pictures