2
Eredivisie
zaterdag, 15 februari 2020
18:30
0

WEDSTRIJD: FC Twente - AZ

Voor deze wedstrijd geldt een voorrangsregeling voor supporters die dit seizoen regelmatig uitwedstrijden hebben bezocht. Raadpleeg hier de lijst met relatienummers die voorrang hebben. Indien je tot de voorrangsgroep behoort kun je tot en met maandag 3 februari voor jezelf en anderen die met je meereizen met voorrang bestellen.


Busvervoer

 • Busvoucher 1 per AZ Seizoen- of Clubkaart
 • 04-02-2020 (09.00 uur) t/m 14-02-2020 (12:00 uur)* online of in het AZ Fancentrum
 • € 23 leden Supportersvereniging / Waaghalzen / AllstarZ
  € 28 niet-leden

* = na dinsdag 11-02-2020 16:00 uur worden uitsluitend nog buskaarten verkocht als de op dat moment gereserveerde bussen nog niet vol zijn.

Het vertrekpunt van het georganiseerd busvervoer is het AFAS Stadion in Alkmaar. De bussen vertrekken op 15-02-2020 vanaf 14:30u vanaf P4. De ledenpassen worden bij het instappen van de bus gecontroleerd. Na terugkomst in Alkmaar is het voor meereizenden uit de Zaanstreek mogelijk met een bus mee te rijden naar station Zaandam Kogerveld.


Autocombi

Voor deze wedstrijd geldt een autocombi met een beperkt aantal parkeerplaatsen. Je kunt alleen een bestelling plaatsen als je minimaal 3 en maximaal 5 vouchers selecteert én 1 parkeervoucher toevoegt.

 • Voucher autocombi 1 per AZ Seizoen- of Clubkaart
 • Per order minimaal 3 en maximaal 5 vouchers in combinatie met 1 parkeervoucher
 • 04-02-2020 (9.00 uur) t/m 14-02-2020 (12:00 uur) online of in het AZ Fancentrum
 • € 11


Als je kaarten voor mede AZ-ers wilt bestellen, koppel dan voordat de verkoop start jouw mede AZ-ers met een AZ-clubkaart of AZ-Seizoenkaart aan jouw account. Dit kun je in jouw eigen account regelen . Vervolgens kun je bij het bestellen, als je het door jou gewenste aantal kaarten (minimaal 3 en maximaal 5) in je winkelmand hebt, de kaarten op naam van de aan jouw account gekoppelde AZ-ers zetten. 
Let op; het is niet mogelijk achteraf wijzigingen door te voeren in je bestelling, zoals passagiers in de auto toevoegen. Zorg dan ook dat je bestelling compleet is voordat je deze afrekent.

De vouchers voor de autocombi kunnen op 15-02-2020 tussen 17.30 en 18.30 uur in de bussluis van de Grolsch Veste te Enschede per persoon worden omgewisseld. Het is niet mogelijk een voucher voor een andere AZ-er, die niet ter plaatse is, om te wisselen. Op vertoon van de bestelde parkeervoucher kan er geparkeerd worden. Bezoek aan de binnenstad van Enschede en Hengelo en gebruik van ander vervoer dan de auto is niet toegestaan.


Er geldt voor deze wedstrijd een verplichte route:


Via Deventer

 • Volg de 2 rechterrijstroken bij ht knooppunt Azelo om de borden E30/A35/A1 richting Enschede/Hengelo/Osnabrück te volgen
 • Volg de 2 rechterrijstroken bij het knooppunt Buren om de borden A35 richting Münster/Enschede/Hengelo-Zuid te volgen
 • Weg vervolgen naar de A35
 • Neem t.h.v. Grolsch de afrit 26a naar Enschede-West
 • Ga rechtdoor om op de Westerval te blijven 
 • Sla linksaf bij de Parkweg
 • Sla linksaf bij de Hendrik Ter Kuilestraat
 • Neem de 2e afslag rechts, de Kanaalstraat op
 • Sla rechtsaf bij de Lonnekerbrugstraat
 • Aan het einde van de Lonnekerbrugstraat kan worden geparkeerd in de bussluis

ZAANSTAD- AZ heeft na de uitschakeling in het bekertoernooi nog twee ijzers in het vuur: de Europa League en de Eredivisie. In laatstgenoemde competitie gaat de ploeg van Arne Slot zaterdag op bezoek bij FC Twente. “Lastig in te schatten.”

“Owen Wijndal heeft donderdag een gedeelte van de training meegedaan”, opende Slot vrijdagmiddag zijn voorbeschouwing. “En vandaag deed hij alles mee. We moeten even afwachten hoe hij zich zaterdag voelt, maar ik heb goede hoop dat hij kan starten. Dat geldt nog niet voor Ron Vlaar, die last heeft van zijn bovenbeen. Zijn herstel zal meer tijd in beslag nemen.”

Patroon
Midweeks verloor AZ van NAC, waardoor er abrupt een eind kwam aan het bekerseizoen. “Het valt me op dat er bij een aanval van de tegenstander net even wat minder rode shirts in ons strafschopgebied staan dan voor de winterstop”, zocht Slot naar een verklaring. “Dan is de kans groter dat je een tegengoal om de oren krijgt. Dat tweede doelpunt van NAC was een kopie van de goal die Willem II een paar weken geleden maakte. We hebben dus kritisch naar de analyse-beelden gekeken, want er moet geen negatief patroon ontstaan.”

Rendement
“Onze spelers zullen, bij de vier of vijf tegenaanvallen die ze per wedstrijd krijgen, met alles dat in ze zit moeten sprinten om de verdediging te helpen. Verder mogen ze 70% van de tijd zelf aanvallen”, vervolgde Slot. “Daar ligt het probleem niet. We creëren elke wedstrijd veel kansen. Het rendement moet echter wel omhoog.”

FC Twente
Slot: “Het is bij Twente best lastig in te schatten met wat voor opstelling en speelwijze ze aan de aftrap staan. Bij hun laatste wedstrijd, tegen FC Emmen, stonden ze aan het eind van het duel bijvoorbeeld heel anders dan aan het begin. Laat ik het zo zeggen: bij een ploeg die drie keer op rij wint, kun je beter voorspellen wat de opstelling wordt dan nu bij Twente.”

Live
FC Twente - AZ begint zaterdag om 18:30 uur. Volg dit duel live via Twitter, Insta Story en Snap. Discussiëren over de opstelling en het wedstrijdverloop doe je op Facebook.

ENSCHEDE- AZ heeft zaterdagavond het uitduel met FC Twente verloren. In de eerste helft was de 2-0 eindstand al op het scorebord gezet. Ondanks deze nederlaag behoudt AZ de tweede plek in de Eredivisie.

Arne Slot moest noodgedwongen één wissel doorvoeren in zijn ploeg die aan de aftrap stond: Fredrik Midtsjø haakte ziek af, waardoor Jordy Clasie doorschoof naar het middenveld en Ramon Leeuwin centraal achterin plaatsnam. Deze formatie kwam al vroeg goed weg, toen linksbuiten Noa Lang het aluminium raakte.

Tegengoals
Dit waarschuwingsschot van de Ajax-huurling, had echter niet het gewenste effect. AZ, dat zelf niet gevaarlijk werd, kreeg binnen korte tijd twee tikken te verwerken. Eerst schoot Giorgi Aburjania een vrije trap binnen (1-0). Niet veel later pakte Queensy Menig de bal op het middenveld af van Teun Koopmeiners, waarna hij Marco Bizot met een stral schot kansloos liet: 2-0.

Wuytens
Om het leed nog groter te maken moest Stijn Wuytens al in de eerste helft naar de kant met hamstring-klachten. Hierdoor schoof Koopmeiners terug naar de laatste linie en kwam Yukinari Sugawara binnen de lijnen.

De Wit
In het tweede bedrijf klopte AZ wat harder op de rode deur, maar FC Twente deed niet open. Dani de Wit was met een kopbal het dichtst bij de aansluitingstreffer, maar zijn inzet werd met moeite gekeerd door Joël Drommel.

Dreun
Door deze nederlaag kreeg AZ binnen een paar dagen na de uitschakeling in het bekertoernooi een nieuwe dreun te verwerken. Donderdag wacht in de Europa League het thuisduel met LASK. Het treffen met de Oostenrijkse koploper begint om 21:00 uur.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
FC Twente - AZ 2-0 (2-0)
Eredivisie

Opstelling FC Twente: Joël Drommel; Giovanni Troupée, Peet Bijen, Julio Pleguenzuelo, Calvin Verdonk; Lindon Selahi, Oriol Busquets, Giorgi Aburjania (90+3. Jesse Bosch); Queensy Menig (88. Rafik Zekhnini), Haris Vuckic, Noa Lang.
Opstelling AZ: Marco Bizot; Jonas Svensson (79. Zakaria Aboukhlal), Ramon Leeuwin, Stijn Wuytens (37. Yukinari Sugawara), Owen Wijndal; Jordy Clasie, Dani de Wit, Teun Koopmeiners; Calvin Stengs, Myron Boadu, Oussama Idrissi (46. Ferdy Druijf).

Scoreverloop: 25. Arburjania 1-0, 30. Menig 2-0.
Gele kaarten: Idrissi (AZ), Busquets (FC Twente)
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Allard Lindhout

Foto's: Ed van de Pol / edvandepol.nl 

ENSCHEDE- AZ kreeg zaterdag een nieuwe tik te verwerken door het uitduel met FC Twente te verliezen. Een terugblik in beeld.

Foto's: Ed van de Pol / edvandepol.nl

ALKMAAR- ‘Ik had het gevoel dat we allemaal verstoppertje aan het spelen waren’, zei Calvin Stengs in het Noordhollands Dagblad over het verloren uitduel met FC Twente. Wat wordt er nog meer gezegd en geschreven? Lees het in de rubriek AZ in de media.

‘AZ heeft in korte tijd veel averij opgelopen’, schrijft het AD. ‘De ploeg is even geen schim meer van de swingende ploeg die het Ajax voor de winterstop nog zo lastig maakte.’

‘De hoge verwachtingen hebben we zelf gecreëerd met z’n allen door ons spel in de eerste seizoenshelft’, zegt Stengs in het NHD. ‘Het geeft ook niet dat die verwachtingen zo hoog zijn. Dat willen we juist, want we willen met AZ zelf ook naar een hoger niveau.’

De Telegraaf over het duel met Twente: ‘De voorsprong van de thuisploeg was terecht, want FC Twente kwam scherper voor de dag dan AZ, dat bij afwezigheid van de zieke Fredrik Midtsjø met Ramon Leeuwin centraal achterin en Jordy Clasie op het middenveld speelde. Al in de openingsfase was FC Twente dicht bij de openingsgoal geweest, maar Ajax-huurling Noa Lang trof de paal.’

‘In de tweede helft kon AZ zicht niet oprichten en incasseerde het ondanks verwoede pogingen de tweede nederlaag in de Eredivisie in 2020’, noteert VI.nl. ‘Dat het zo geprezen aanvalstrio Calvin Steng-Myron Boadu-Oussama Idrissi geen enkel schot op doel produceerde, was een teken aan de wand.’

VI.nl: ‘Het was ook een slechte generale voor het vervolg in de Europa League. Donderdag wacht het eerste duel met LASK Linz. Voor FC Twente was het een welkom succes in de strijd tegen degradatie.’

‘Dit was met afstand de slechtste wedstrijd van het seizoen’, zei Teun Koopmeiners in De Telegraaf. ‘We staan echter nog steeds tweede en hebben wel vaker zes punten achter gestaan op Ajax.’

Arne Slot vult in dezelfde krant aan: ‘We beseffen ons dat bijna elke ploeg te maken krijgt met een mindere fase. Daar zitten wij nu in. Aan ons om die fase zo kort mogelijk te laten duren. Twente heeft ons laten zien hoe je je na een moeilijke week kunt oprichten. Het is aan ons om dit tegen LASK te doen.’

FC Twente 4-3-3
# Speler
Wissels
FC Kairat 1
# Speler
Wissels