1
KNVB Beker
woensdag, 19 januari 2022
21:00
2

WEDSTRIJD: FC Twente - AZ

ZAANSTAD- Na zege op Fortuna Sittard wacht AZ alweer een volgende verre uitwedstrijd. In de achtste finales van de TOTO KNVB Beker wacht FC Twente, in de Grolsch Veste wordt om 21:00 uur afgetrapt. Pascal Jansen blikt vooruit. "Voor mij geen verrassing."

"We kijken ernaar uit", zegt Jansen. "De beker is een mooie competitie, waarin je altijd nog alles hebt om voor te spelen. We willen graag de volgende ronde halen. Dat we ook zo snel weer aan de bak mogen, voelt voor ons heel prettig. Veel spelen, dat is het ritme dat we voor de winterstop gewend waren."

Verrassend Twente
Jansen noemde FC Twente eerder al een van de verrassingen in de Eredivisie. "Hun groei dit seizoen is uitermate knap. Ze hebben een competitieve selectie samengesteld en uit het halen van spelers als Lars Unnerstall en Ricky van Wolfswinkel spreekt ambitie. Ze maken die ook waar in de Eredivisie en zijn moeilijk te verslaan. Alleen de beker is weer een andere competitie. Het gaat over één wedstrijd, morgen gaan we het met elkaar uitvechten."

Betere fase
FC Twente is sinds eind oktober ongeslagen in alle competities en won een maand eerder thuis van AZ. "Dat was in een fase waarin wij niet ons beste spel lieten zien. We kwamen vrij snel achter en gaven onnodig twee goals weg. We speelden ook een matige tweede helft. Maar dat is alweer een tijd geleden. Inmiddels hebben we als team een veel betere fase bereikt en die willen we woensdag doorzetten."

Vaste krachten ontbreken
FC Twente mist voor het bekerduel enkele belangrijke krachten. Michal Sadilek is geschorst en Ramiz Zerrouki is met Algerije op de Africa Cup. "Ze missen inderdaad wat sleutelspelers, maar op hun plek staan ongetwijfeld twee andere goede spelers. Het maakt voor ons ook weinig uit wie er spelen, want wij gaan uit van eigen kracht."

Martins Indi
Bij AZ ontbreken Zakaria Aboukhlal (Africa Cup) en de geblesseerde Bruno Martins Indi en Jelle Duin. "Met Bruno gaat het gelukkig elke dag steeds beter, maar hij is voor het duel met Twente nog niet speelklaar. Buiten hem, Zaka en Jelle is de rest van de selectie gelukkig gewoon beschikbaar."

Beukema
Zondag werd Martins Indi vervangen door Sam Beukema, die ook maar gelijk zijn eerste goal voor AZ maakte. "Sam heeft het naar behoren gedaan, maar dat is voor mij geen verrassing. Hij traint inmiddels al een halfjaar bij ons, weet wat er van hem wordt verwacht en wat zijn rol in het team is."

Trots
Ondertussen houdt Jansen met een schuin oog de verrichtingen van Aboukhlal op de Africa Cup in de gaten. "Mooi. Ik ben super trots op hem. Het is überhaupt al geweldig om te worden geselecteerd voor zo'n prachtig evenement. Als je dan ook nog in de eerste wedstrijd in de basis staat en bij de winnende goal betrokken bent en in de tweede wedstrijd als invaller scoort... Ik hoop dat hij het daar goed blijft doen, ik gun het hem van harte."


Live
FC Twente - AZ begint woensdag om 21:00 uur. De wedstrijd is live te zien bij ESPN en ook te volgen via AZ's Twitter.