2
Europa Conference League
donderdag, 10 maart 2022
21:00
1

WEDSTRIJD: FK Bodø/Glimt - AZ

Vouchers voor deze wedstrijd zijn persoonsgebonden en niet overdraagbaar.

Om toegang te krijgen tot Noorwegen deze Europese uitwedstrijd zijn er aantal aanvullende voorwaarden.

Voorwaarden
De voorwaarden om toegang te krijgen tot het land en de wedstrijd zijn uiteen gezet door de Rijksoverheid in het reisadvies voor Noorwegen. 

Het reisadvies is aan veranderingen onderhevig. We adviseren je om het reisadvies regelmatig te controleren op wijzigingen die voor jou van toepassing zijn. Het reisadvies lees je hier.


Voucher eigen vervoer

  • 1 per AZ Seizoenkaarthouder of Clubkaarthouder met geverifieerd account
  • Persoonsgebonden en niet overdraagbaar
  • t/m 5-3-2022 17:00 verkoop in het AZ Fancentrum 
  • t/m 6-3-2022 verkoop online
  • €35,-


Omwisselen

Omwisselen is voor deze wedstrijd niet nodig. De bestellers van vouchers zullen de e-tickets per mail ontvangen.

BODØ- Håkon Evjen is voor even terug bij zijn oude club. Met AZ neemt hij het donderdag in de achtste finales van de UEFA Europa Conference League op tegen FK Bodø/Glimt. Vanuit het Aspmyra Stadion blikte hij woensdagavond samen met trainer Pascal Jansen vooruit.

"Het is heel leuk om terug te zijn in Bodø", zei Evjen op de persconferentie. "Het is een positief gevoel om hier weer te zijn, en ook wel bijzonder om mijn oude club te treffen met AZ. Het is alsof het zo moest zijn."

Ploegen in vorm
Lokale media wilde van Evjen weten of hij een van de twee ploegen een favorietenrol toebedeelt. "Nee, ik weet niet of er een favoriet is. Dat doet er ook niet toe voor mij. Ik kijk gewoon erg uit naar de wedstrijd en die gaat in ieder geval tussen twee ploegen in vorm. Het gaat spannend worden."

Groei
Jansen werd gevraagd hoe hij de ontwikkeling van de jonge Noor ziet. "Ik maak Håkon dagelijks mee op het trainingsveld. Hij heeft het in het begin best lastig gehad, maar is geduldig geweest en we zien dat hij nog altijd groeiende is. We blijven doorwerken en hij doet er alles aan om zoveel mogelijk speeltijd te krijgen."

Logisch
De aanwezige pers vroeg zich ook af of de oefenmeester nog wat bruikbare info over de tegenstander had gehad van Evjen. "Natuurlijk heeft hij wat details verteld over Glimt", glimlachte Jansen. "Dat is ook logisch, om gebruik te maken van de kennis van iemand met een verleden hier."

Kunstgras
De wedstrijd wordt donderdag gespeeld op kunstgras. Daar was vooraf wat om te doen, omdat de ondergrond niet ongeschonden uit de winter lijkt te zijn gekomen. Jansen maakt zich echter geen zorgen. "Wij hebben ervaring met het spelen op kunstgras. We hebben op slechtere velden gespeeld en bovendien hebben we op ons eigen trainingscomplex ook kunstgrasvelden. Daar hebben we dus geen problemen mee."

Midtsjø 
Fredrik Midtsjø ontbreekt in de havenstad. Vanzelfsprekend is dat een tegenvaller voor AZ, beaamde Jansen. "Zijn power en ervaring zijn van onschatbare waarde voor ons team. Hij gaat zich richten op de volgende wedstrijd, dus staat er tegen Glimt een ander op. Die zal ook alles eraan doen om een goede prestatie te leveren."

Jeugdexponenten
Ook Peer Koopmeiners en Ernest Poku ontbreken in Bodø. Daartegenover staat de aanwezigheid van jeugdexponenten Maxim Dekker, Zico Buurmeester en Mexx Meerdink. "Dat heeft deels te maken met de afwezigen bij ons, maar ik zie deze jongens regelmatig trainen en zij laten zich positief zien. Het is mooi voor hen dat ze erbij zijn, maar het is niet alleen meegaan om te kijken. Ze moeten ook leveren op het moment dat ze er moeten staan."

AZ TV
Jansen verscheen na de training ook voor de camera van AZ TV, net als Aslak Fonn Witry.


Live
Bodø/Glimt - AZ begint donderdag om 21:00 uur. De wedstrijd is live te zien op ESPN en te volgen via AZ’s Twitter en AZ Radio. De return is een week later in het AFAS Stadion. Bestel jouw kaarten nu hier en help onze jongens de kwartfinales te bereiken! 

BODØ- Voor AZ is het tweeluik met Bodø/Glimt in de achtste finales van de Conference League donderdag begonnen met een nederlaag. In Noorwegen leek een gelijkspel in de maak, totdat de scheidsrechter in de slotminuut een onterechte penalty gaf aan de thuisploeg: 2-1.

Bodø/Glimt schakelde vorige maand in de play-offs Celtic uit. AZ hoefde als groepswinnaar niet uit te komen in de play-offs. Voor Håkon Evjen was het een weerzien met zijn oude club. De Noor kwam in januari 2020 over van Glimt. Voor zijn transfer werd hij verkozen werd tot speler én talent van de Noorse competitie.

Invulling middenveld
Boven de poolcirkel kon hoofdtrainer Pascal Jansen geen beroep doen op de nog niet wedstrijdfitte Fredrik Midtsjø. Kort voor de aftrap bleek ook Jordy Clasie onvoldoende fit. De middenvelder moest vanwege ziekte verstek laten gaan. Tijjani Reijnders en Yukinari Sugawara vormden, samen met Dani de Wit, het middenveld.

Evjen schiet over
Op het gehavende kunstgrasveld van de Noorse landskampioen was het de thuisploeg die met twee schoten de AZ-defensie waarschuwde. Aan de andere kant, voor de ogen van de ruim honderd meegereisde AZ-fans, schoot Evjen over.

Sterke fase
AZ kende vervolgens een sterke fase met verschillende mogelijkheden. De grootste kans was voor Vangelis Pavlidis. Pantelis Hatzidiakos bediende zijn landgenoot, die oog in oog met doelman Nikita Haikin hard op de paal schoot. Ook Jesper Karlsson deed van zich spreken. Een strakke voorzet vanaf rechts bleek net te scherp. Ook werd een kansrijke aanval in de kiem gesmoord waarin de Zweed probeerde te combineren met de mee opgestoomde Owen Wijndal.

Dreun
In de 39e minuut moest AZ een dreun incasseren. Alfons Sampsted gaf de bal vanaf rechts voor, waarna Amahl Pellegrino van dichtbij hard raak kopte: 1-0. In de blessuretijd van de eerste helft stuurde Wijndal met een diepe bal Pavlidis weg. In een uiterste poging gleed de Grieks international naar de bal, maar kwam hij niet tot een doelpoging.

Dubbele wissel
Na een uur kwam AZ met de schrik vrij. Runar Espejord dook op voor het doel van Peter Vindahl. De Deense keeper pareerde het gevaar en de rebound ging over. De volgende mogelijkheid was voor AZ. Nadat Kamal Sowah en Zakaria Aboukhlal in het veld waren gekomen voor Aslak Witry en Pavlidis, was Aboukhlal direct betrokken bij een doelpoging. Karlsson gaf vanaf links voor en Aboukhlal kreeg zijn voet er wel tegenaan, maar onvoldoende om te scoren.

AZ voert druk op
Enkele minuten later was Aboukhlal opnieuw betrokken bij een mogelijkheid. De Marokkaans international zette goed druk en bracht daarmee de Glimt-defensie in de problemen. De bal werd vervolgens tot corner verwerkt. De druk bleef aanhouden, want ook uit de daaropvolgende voorzetten ontstonden hachelijke momenten in de doelmond van de Noren, maar een treffer bleef nog uit.

Gelijkmaker
Drie keer is scheepsrecht en dat gold dit keer voor Aboukhlal. In de 73e minuut lanceerde Evjen met een listige hakbal de mee opgekomen Sugawara. De Japanner behield het overzicht, legde terug en zag dat Aboukhlal de bal met links in de lange hoek schoof: 1-1.

Tackle op de bal
De wedstrijd leek op een gelijkspel af te stevenen, maar in blessuretijd kreeg AZ alsnog de 2-1 om de oren. Dat gebeurde op hoogst ongelukkige wijze. Hatzidiakos zette een tackle op de bal in, maar scheidsrechter Nikola Dabanović legde de bal tot grote verbazing van alle kijkers op de stip. Aangezien er geen VAR is in de Conference League, kon Ola Solbakken achter de bal gaan staan. Hij benutte de makkelijk gegeven strafschop.

Return
AZ en Glimt treffen elkaar over een week opnieuw in het AFAS Stadion. Bestel jouw kaarten nu hier en help onze jongens de kwartfinales te bereiken!

Focus op AZ - FC Twente
Bij AZ gaat de blik nu eerst op komende zondag. Dan wacht in de Eredivisie het thuisduel met FC Twente. In het AFAS Stadion wordt om 20:00 uur afgetrapt. Er zijn nog kaarten voor het treffen tussen de nummers vier en vijf van de competitie.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
FK Bodø/Glimt - AZ 2-1 (1-0)

Achtste finales UEFA Europa Conference League

Opstelling FK Bodø/Glimt: Nikita Haikin; Alfons Sampsted, Brede Moe, Marius Høibråten, Brice Wenbangomo; Hugo Vetlesen, Elias Hagen, Ulrik Saltnes; Ola Solbakken, Runar Espejord (84. Victor Boniface), Amahl Pellegrino (88. Gilbert Koomson).
Opstelling AZ: Peter Vindahl; Aslak Witry (60. Kamal Sowah), Pantelis Hatzidiakos, Bruno Martins Indi, Owen Wijndal; Tijjani Reijnders, Dani de Wit, Yukinari Sugawara; Håkon Evjen, Vangelis Pavlidis (60. Zakaria Aboukhlal), Jesper Karlsson.

Scoreverloop: 39. Pellegrino 1-0, 73. Aboukhlal 1-1, 90+1. Solbakken 2-1 (pen.).
Gele kaarten: Wembangomo (FK Bodø/Glimt), Witry, Evjen (AZ).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Nikola Dabanović (MNT).

BODØ- Ongeloof overheerste donderdag bij AZ na de heenwedstrijd tegen FK Bodø/Glimt (2-1). Door een verkeerde inschatting van de scheidsrechter ging de bal in blessuretijd op de stip en grepen de Noren de winst. Een hectische Europese avond in beeld.

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl