0
Eredivisie
vrijdag, 07 december 2018
18:30
3

WEDSTRIJD: Fortuna Sittard - AZ

Maximaal 800 plaatsen beschikbaar.


Autocombi

Voucher autocombi 1 per AZ Seizoen- of Clubkaart

t/m 6-12 (16:00 uur) online of AZ Fancentrum
€ 17

De omwisselbiljetten kunnen 7 december bij het bezoekersvak worden omgewisseld. Op vertoon van deze parkeeraanwijzing kun je op P3 parkeren. Er zijn maximaal 75 parkeerplaatsen beschikbaar. Je dient met minimaal 3 personen per auto te reizen.

Buscombi

Buscombikaarten 1 per AZ Seizoen- of Clubkaart

t/m 6-12 (16:00 uur) via online of AZ Fancentrum
€ 23 leden Supportersvereniging / Waaghalzen / AllstarZ
€ 28 niet-leden

* Na dinsdag 4 december 16:00 uur worden uitsluitend nog buscombikaarten verkocht als de op dat moment gereserveerde bussen nog niet vol zijn.

Bus
De ledenpassen worden bij het instappen van de bus gecontroleerd.
De bussen vertrekken om 13:45 uur. Na terugkomst in Alkmaar is het voor meereizenden uit de Zaanstreek mogelijk met een bus mee te rijden naar station Zaandam Kogerveld.

Voorafgaand aan de laatste training voor het uitduel met Fortuna Sittard, schoof John van den Brom aan bij de pers. In de bestuurskamer van het AFAS Trainingscomplex sprak de trainer over de fitheid van zijn ploeg, de periode die het doormaakt en de wedstrijd in Limburg. “Ga wel wat veranderen.”


Na afloop van het verloren thuisduel met Willem II bleven enkele spelers en stafleden lang na praten in de kleedkamer. Van den Brom: “Dat is niet anders dan wanneer we dat normaal doen. Natuurlijk is er na zo’n wedstrijd meer te bespreken, dan wanneer je een fantastisch duel hebt gespeeld. Maar we proberen ook verder te kijken dan het slechte resultaat. Dat zijn normale discussies. Maar van een crisisberaad was geen sprake.”

Statistieken
“Als je de statistieken bekijkt, is het onvoorstelbaar dat we niet gescoord hebben”, voegde de trainer eraan toe. “Dat zegt niets, want we verliezen met 0-2. Dus ergens is er iets niet goed gegaan. We zijn 34 keer in hun strafschopgebied geweest en creëerden zestien kansen. Die kansen moeten we wel gaan benutten. Dat is een kwaliteit.”

Wijzigingen
Na aanleiding van de nederlaag tegen Willem II, gaf Van den Brom aan mogelijk wel iets te gaan wijzigen in zijn elftal. “Dat denk ik wel ja, maar dat houd ik nog even voor mezelf. Bjørn Johnsen is nog niet fit en traint momenteel nog individueel. Ron Vlaar is afgelopen zondag weer aangesloten bij de groepstraining en zou wel kunnen spelen.”

Ranglijst
Na veertien speelronden in de Eredivisie bezet AZ de achtste plaats op de ranglijst. “Dat kunnen we onszelf verwijten. Dat is absoluut niet waar we willen staan. Laat dat duidelijk zijn. Dat kan gewoon niet en is niet goed genoeg.”

Fortuna Sittard
Over Fortuna Sittard zei Van den Brom: “Ik vind ze verrassend goed. Het is een team dat goed samenspeelt en de verdedigende organisatie bewaakt. Ze hebben een blok van zes verdedigers en krijgen niet veel goals tegen. Voorin hebben ze veel wisselingen en diepgang. Dus dat wordt een pittige wedstrijd.”


SITTARD - AZ heeft vrijdagavond het uitduel met Fortuna gewonnen. In Sittard werd het 0-3 door treffers van Mats Seuntjens, Oussama Idrissi en Guus Til. Door deze zege vindt AZ aansluiting met de subtop van de Eredivisie.

John van den Brom voerde twee wijzigingen door ten opzichte van de thuiswedstrijd tegen Willem II. Ron Vlaar, die hersteld was van een blessure, verving Pantelis Hatzidiakos in de defensie. Calvin Stengs startte op de rechtsbuitenpositie, die in het duel met de Tilburgers werd bezet door Albert Gudmundsson.

Seuntjens
Vlaar liet zich vanaf de start van het duel gelden. Na zeven minuten leek de thuisploeg met twee man op het doel van Marco Bizot af te gaan, maar de verdediger greep sterk in. In de twaalfde minuut opende Seuntjens de score. Thomas Ouwejan stuurde Idrissi de diepte in, waarna de linksbuiten de bal perfect klaar legde voor de spits die koelbloedig afrondde: 0-1.

Bizot
Fortuna kreeg in de 32e minuut twee mogelijkheden via Lisandro Semedo. Bij zijn eerste poging was Bizot zijn sta-in-de-weg en het tweede schot ging hard naast. Ook Mark Diemers nam het Alkmaarse doel onder vuur, maar trof de vuisten van de doelman. Vlak voor rust kreeg Seuntjens de kans om opnieuw te scoren. De aanvaller draaide de bal richting de lange hoek, maar Alexei Koselev stond zijn tweede doelpunt van de avond in de weg. 

Kans Fortuna
De thuisploeg begon fel aan de tweede helft en voerde de druk op het doel van AZ flink op. Dat resulteerde na zeven minuten in een levensgrote kans op de gelijkmaker. Bizot keerde in eerste instantie een schot van Diemers, waarna Lazaros Lamprou verzuimde de rebound van dichtbij binnen te glijden.

Kruising
Fortuna bleef aanvallend spelen, maar liep in het mes. Na een snelle counter via Stengs en Til was het Idrissi die de bal hoog in het doel van de Limburgers schoot: 0-2. Het was alweer het 28e doelpunt dit kalenderjaar waarbij de vleugelaanvaller van AZ direct betrokken was. Tien minuten voor tijd gooide Til de wedstrijd in het slot. De Alkmaarse aanvoerder knalde de bal op prachtige wijze in de kruising: 0-3.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Fortuna Sittard - AZ 0-3 (0-1)
Eredivisie

Opstelling Fortuna Sittard: Alexei Koselev; Clint Essers, Branislav Ninaj, Wessel Dammers, Mica Pinto; Ahmed el Messaoudi (82. Lars Hutten), Mark Diemers, Jose Rodriguez; Lisandro Semedo, Finn Stokkers (74. Andrija Novakovich), Lazaros Lamprou.

Opstelling AZ: Marco Bizot; Jonas Svensson, Ron Vlaar, Teun Koopmeiners, Thomas Ouwejan; Adam Maher, Guus Til, Fredrik Midtsjo (82. Ricardo van Rhijn); Calvin Stengs, Mats Seuntjens (75. Ferdy Druijf), Oussama Idrissi. 

Scoreverloop: 12. Seuntjens 0-1, 63. Idrissi 0-2, 80. Til 0-3. 
Gele kaarten: Pinto, Essers, Rodriguez, Lamprou (Fortuna Sittard), Maher, Druijf (AZ)
Rode kaarten: - 
Scheidsrechter: Edwin de Graaf
Toeschouwers: 7133


SITTARD - AZ boekte vrijdagavond een ruime overwinning in Sittard, waar Fortuna met 0-3 werd verslagen. Geniet na van deze Eredivisie-wedstrijd in het fotoverslag.

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl