1
Keuken Kampioen Divisie
vrijdag, 12 augustus 2022
20:00
3

WEDSTRIJD: Helmond Sport - Jong AZ

ZAANSTAD- Jong AZ hoopt vrijdag zijn goede competitiestart een passend vervolg te geven. De ploeg van Maarten Martens reist dan af naar het SolarUnie Stadion, waar een clash met Helmond Sport wacht. De aftrap is om 20:00 uur. 

De beloften openden maandag het seizoen met een overwinning op MVV Maastricht. Op het AFAS Trainingscomplex zorgde Maxim Dekker voor een vroege voorsprong, maar kort daarna kwamen de Limburgers langszij. In de tweede helft maakten goals van Mexx Meerdink en Soulyman Allouch het verschil: 3-1. 


Elftal van de Week
Laatstgenoemde maakte tegen MVV zijn eerste goal in het betaald voetbal. Ook gaf hij de assist op de treffer van Meerdink. Door zijn goede spel werd hij bekroond met een plaats in het Elftal van de Week van de Keuken Kampioen Divisie. Ook het doelpunt van Dekker was voor hem de eerste op profniveau. 

Profdebuut
Ook voor Sem Dekkers was het een avond om niet snel te vergeten, want hij maakte zijn profdebuut. De verdediger kwam in de 78e minuut binnen de lijnen.


Op bezoek in Breda
Helmond Sport is de competitie begonnen met een nederlaag. Op bezoek bij NAC Breda - waar AZ-huurling Tijs Velthuis in de basis begon - werd met 1-0 verloren. 

Vertrokken
Bij de Brabanders zijn veel wijzigingen in de selectie ten opzichte van vorig seizoen. Zo zijn liefst elf spelers vertrokken: Dean van der Sluys, Boyd Reith, Dylan Seys, Paul Fosu-Mensah, Jessy Hendrikx, Amoros Nshimirimana, Jellert van Landschoot, Sander Vereijken en Keyennu Lont (oud-AZ). Ook huurlingen Maxime De Bie, Kevin Bukusu, Aaron Bastiaans, Thomas Beekman, Jules Houttequiet, Ilias Breugelmans en Lucas Defise keren niet terug in Helmond. 

Nieuwelingen
Daartegenover staat de komst van vijftien nieuwelingen. Zo maakten Elmo Lieftink, Peter van Ooijen, Tom Beugelsdijk, Bram van Vlerken, Wassim Essanoussi, Gabriël Culhaci, Martijn Kaars, Daniël Breedijk, Eros Maddy, Emir Terzi, Flor Van den Eynden, Marcus Scholten, Dylan van Diepen allen transfervrij de overstap naar Helmond Sport. Hakon Lorentzen (Asane Fotball, Noorwegen) en David Mistrafović (FC Luzern, Zwitserland) werden bij andere clubs weggeplukt.

Extra tijd
Jong AZ en Helmond Sport stonden negen keer eerder tegenover elkaar. Vier daarvan werden gewonnen door de Kattenmeppers, drie door de Alkmaarders en twee bleven gelijk. Vorig seizoen trok Jong AZ in de uitwedstrijd aan het langste eind. Nadat Fedde de Jong in de zeventigste minuut de 1-1 maakte zorgde Zico Buurmeester in extra tijd voor de beslissing: 1-2. 


Arbiter
Robin Vereijken heeft vrijdag de leiding over de wedstrijd. De arbiter wordt langs de lijnen bijgestaan door Jeroen van der Waaij en Bram Vervoorn. Haico Michielsen is aangesteld als vierde official. 

Live
De wedstrijd is vrijdag te volgen via het Twitter-account van AZ en het schakelprogramma van ESPN, waar later ook highlights te zien zijn. 

Almere City FC
Op maandag 22 augustus speelt Jong AZ zijn volgende competitieduel. Dan is Almere City FC in Zaanstad de tegenstander. De aftrap is dan om 20:00 uur. 

Programma Keuken Kampioen Divisie
Vrijdag:
Almere City FC - TOP Oss
De Graafschap - VVV-Venlo
FC Eindhoven - Willem II
Helmond Sport - Jong AZ
Roda JC - Jong Ajax
Telstar - Telstar

Zondag:
ADO Den Haag - FC Den Bosch

Maandag:
Jong FC Utrecht - Heracles Almelo
Jong PSV - FC Dordrecht
MVV Maastricht - NAC Breda

HELMOND- Jong AZ heeft vrijdag ook zijn tweede competitieduel gewonnen. Op bezoek bij Helmond Sport zorgde Soulyman Allouch voor een vroege voorsprong. De thuisploeg kwam niet veel later langszij, maar in de tweede helft zorgden Damienus Reverson en Robin Lathouwers voor de beslissing: 1-3. 

De eerste kans leverde Jong AZ direct een doelpunt op. Na een paar vlotte combinaties drong de ploeg het Helmondse strafschopgebied in. Een fraai lobje van Iman Griffith kwam vervolgens bij Allouch, die kon afdrukken: 0-1.

Tweede van het seizoen
De linksbuiten maakte daarmee zijn tweede van het seizoen. Een week eerder was hij tegen MVV Maastricht (3-1 zege) ook trefzeker, zijn eerste in het betaald voetbal.  

Doelpunt Kaars
Na de openingsgoal volgde een fase waarin Jong AZ het meeste balbezit had, maar niet erg tot kansen kwam. Helmond Sport had in de 32e minuut meer succes. Aanvaller Martijn Kaars kwam na een steekpass voor doel en schoot knap binnen: 1-1.

Van richting veranderd
Met de pauze in zicht kregen beide ploegen nog aardige kansen. Zo kwam Kaars opnieuw in de gelegenheid te schieten, maar kon Westerveld ditmaal simpel oprapen. Aan de overzijde was Peer Koopmeiners dicht bij een goal. Helmond-doelman Mike Havekotte bracht redding op zijn van richting veranderde schot. 

Katachtig
In de 53e minuut was Helmond Sport gevaarlijk. Een voorzet kwam bij Kaars, die de bal met een spectaculaire omhaal richting het doel kreeg. Westerveld had echter een katachtige in huis en tikte zijn inzet over de lat. 

Rappe omschakeling
Helmondse druk zorgde even voor problemen, maar in de 62e minuut kwam er uit een rap omschakelmoment weer een Alkmaarse voorsprong. Lewis Schouten stuurde Griffith de diepte in en laatstgenoemde behield het overzicht. Hij zette basisdebutant Reverson vrij voor de keeper, die met een wippertje de 1-2 maakte.

Beslissend
In de resterende minuten probeerde de thuisploeg uit alle macht te scoren. De druk was hoog, maar de Jong AZ-defensie hield stand en was zelf in de omschakeling meermaals gevaarlijk. Uit zo'n zelfde moment viel in de negentigste minuut de beslissing. Rechtsachter Lathouwers stoomde op en schoot vervolgens zelf binnen: 1-3. 

Reverson: 'Zag hem in mijn ooghoeken'
Reverson bekroonde zijn eerste basisplaats met zijn eerste profgoal. "Ik wist dat Iman mij die bal zou geven", beschrijft de aanvaller het moment. "Ik sprintte al mee in die counter al mee en zag hem in mijn ooghoeken. Ik wachtte erop, hij gaf hem mee en ik scoor. Ons spel was vandaag niet zoals we wilden, maar dit soort wedstrijden heb je ook ertussen zitten. We bleven als team compact, hielden ons aan de taken en trekken de winst over de streep."


WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Helmond Sport - Jong AZ 1-3 (1-1)
Keuken Kampioen Divisie

Opstelling Helmond Sport: Mike Havekotte; Bram van Vlerken, Flor van den Eynden, Robin van der Meer, Bryan van Hove; Jarno Lion (61. Håkon Lorentzen), Gaétan Bosiers, Elmo Lieftink; Eros Maddy (58. Wassim Essanoussi), Martijn Kaars, Peter van Ooijen (76. Arno van Keilegom). 
Opstelling Jong AZ: Sem Westerveld; Robin Lathouwers, Wouter Goes, Maxim Dekker (82. Finn Stam), Misha Engel; Peer Koopmeiners (46. Lewis Schouten), Fedde de Jong (90. Nick Koster), Zico Buurmeester; Iman Griffith, Damienus Reverson (82. Ernest Poku), Soulyman Allouch (71. Ro-Zangelo Daal).

Scoreverloop: 8. Allouch 0-1, 32. Kaars 1-1, 62. Reverson 1-2, 90. Lathouwers 1-3. 
Gele kaarten: Lion (Helmond Sport), Reverson (Jong AZ). 
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Robin Vereijken. 
Toeschouwers: 400.

Foto's: Orange Pictures