2
Europa League
donderdag, 10 december 2020
18:55
1

WEDSTRIJD: HNK Rijeka - AZ

ALKMAAR- Bij AZ ligt de focus volledig op het Europa League-duel met HNK Rijeka van donderdag. Trainer Pascal Jansen sprak woensdagochtend digitaal met de pers over het beslissende affiche en de inzetbaarheid van Dani de Wit. "Het enige twijfelgeval."

In het Stadion Rujevica plaatsen de Alkmaarders zich bij een zege voor de knock-outfase. Een gelijkspel is voldoende als Real Sociedad verliest bij Napoli. “Het is een wedstrijd die de geschiedenisboeken ingaat”, weet Jansen. “Dat komt zowel door alle tumult eromheen als de mogelijke plaatsing voor de knock-outs. Er is de afgelopen dagen veel gebeurd, maar ons antwoord ligt op het veld.”

Ontregelen
Jansen verwacht een lastige wedstrijd. “Rijeka is een heel taaie ploeg die in de laatste pouleduels met Napoli en Sociedad goed heeft gepresteerd. Ze doen er alles aan om de wedstrijd te ontregelen en hebben daar ook de spelers voor. Ze hebben weliswaar slechts één punt behaald, maar zullen er alles aan doen van ons te winnen en met opgeheven hoofd het toernooi te verlaten.”

Meer druk
Hoewel AZ de eerdere ontmoeting met 4-1 won, waren de ploegen volgens Jansen behoorlijk aan elkaar gewaagd. “Wij hebben vier keer gescoord, maar het was niet zo makkelijk als de eindstand doet vermoeden. De komende wedstrijd brengt bovendien meer druk met zich mee. Er staat veel op het spel.”

Houvast
“Wij moeten ons vooral richten de dingen die we altijd al doen”, vervolgt Jansen. “Dat gaat om wat we er samen hebben ingeslepen, de patronen die we kennen en het vertrouwen in de kwaliteiten van je medespelers. Het is iets dat houvast moet geven, ongeacht de tegenstander. Dat is ook wat ik de spelers meegeef voor deze wedstrijd.”

De Wit
Dani de Wit viel zondag in het duel met FC Groningen geblesseerd uit, maar behoort toch tot de 21-koppige selectie die afreist naar Kroatië. Jansen: “De blessure zag er tijdens de wedstrijd lelijk uit. We hadden verwacht dat er wat meer schade zou zijn, maar hij kon zich gisteren alweer aardig bewegen. Dani gaat met ons mee, maar het wordt een race tegen de klok. Hij is het enige twijfelgeval in de selectie.” 

Live
HNK Rijeka - AZ begint donderdag om 18:55 uur en is live te zien op RTL 7 en FOX Sports 2. Ook is de wedstrijd te volgen via het Twitter- en Instagram-account van AZ. 

RIJEKA- AZ is er donderdag niet in geslaagd de knock-outfase van de Europa League te bereiken. Op de laatste speeldag van de groepsfase leek de ploeg lange tijd op weg naar plaatsing, maar ging het tegen HNK Rijeka diep in blessuretijd mis: 2-1.

De wedstrijd in het HNK Rijeka Stadion werd voorafgegaan door een minuut stilte voor Paolo Rossi. De Italiaanse voetbalgrootheid – die in 1982 zijn land als topscorer naar de wereldtitel leidde – overleed woensdag op 64-jarige leeftijd.

Prima start
AZ begon prima aan de wedstrijd, met in de openingsfase direct een paar mogelijkheden voor Myron Boadu. De spits stuitte op keeper Ivan Nevistic. Dat overkwam hem even later opnieuw, toen hij bij de eerste paal opdook bij een scherpe voorzet van Owen Wijndal.

Martins Indi
Na de veelbelovende start volgde een domper voor Bruno Martins Indi, die een voet van een tegenstander in zijn gezicht kreeg. De centrale verdediger kon door de hoofdblessure niet verder en werd zo na iets meer dan een kwartier al afgelost door Timo Letschert.

Op zoek
Hierna pakte AZ de draad op en ging op zoek naar gaten in de stugge Kroatische defensie. Wederom met een kans voor Boadu tot gevolg, die nu rakelings naast kopte uit een voorzet van Fredrik Midtsjø. Daarna kreeg Jesper Karlsson veel ruimte voor een uithaal, maar wist Nevistic opnieuw te redden.

Buitenspel
Waar de Alkmaarders kansen misten, was het wel raak bij de eerste doelpoging van Rijeka. Franko Andrijasevic scoorde met het hoofd, maar tot opluchting van AZ ging de goal wegens buitenspel niet door.

Dreigend
Voor het rustsignaal werd de ploeg van Pascal Jansen nog enkele keren dreigend. Yukinari Sugawara prikte via het been van Nevistic voorlangs, een omhaal van Calvin Stengs ging ruim over en een vrije trap van Teun Koopmeiners vloog recht op de doelman af.

Openingsgoal
Na de onderbreking was het eerste gevaar voor de thuisploeg: Pantelis Hatzidiakos kon bij een scherpe voorzet de bal over het eigen doel jagen. Kort daarna was het wel raak voor Rijeka. Luka Menalo werd diep gestuurd en schoof binnen.

Rake pegel
Vrijwel direct kreeg AZ de uitgelezen mogelijkheid om de stand gelijk te trekken. Al liggend op de grond kreeg Boadu de bal bij Albert Gudmundsson, maar hij schoot van dichtbij naast. Wijndal deed het vervolgens van afstand alsnog. Hij pegelde raak in de rechterbenedenhoek: 1-1.

Rood
Gaandeweg het tweede bedrijf kwam AZ meer in de problemen en waren er kansjes voor Andrijasevic en Menalo. Tien minuten voor tijd kwamen de bezoekers bovendien met tien man te staan, toen Karlsson met rood zwaar werd bestraft voor een te hoog geheven been.

Blessuretijd
Met de gelijke stand zou AZ op dat moment wel nog de knock-outfase bereiken, aangezien concurrent Real Sociedad achter stond bij Napoli. In blessuretijd maakten de Basken echter gelijk in Italië. Daarna completeerde Ivan Tomecak met zijn 2-1 de Alkmaarse misère.

Dramatische ontknoping
Door de dramatische ontknoping eindigt AZ als nummer drie in groep F van de Europa League. AZ blijft steken op acht punten, drie minder dan Napoli en één minder dan Sociedad.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
HNK Rijeka - AZ 2-1 (0-0)

Groepsfase UEFA Europa League

Opstelling HNK Rijeka: Ivan Nevistic; Ivan Tomecak, Luka Capan, Nino Galovic, Hrvoje Smolcic, Daniel Stefulj; Franko Andrijasevic, Tibor Halilovic, Stjepan Loncar; Robert Muric (71. Sandro Kulenovic), Luka Menalo (71. Domagoj Pavicic).
Opstelling AZ: Marco Bizot; Yukinari Sugawara, Pantelis Hatzidiakos, Bruno Martins Indi (18. Timo Letschert), Owen Wijndal; Fredrik Midtsjø, Albert Gudmundsson (71. Zakaria Aboukhlal), Teun Koopmeiners; Calvin Stengs, Myron Boadu (88. Ferdy Druijf), Jesper Karlsson.

Scoreverloop: 52. Menalo 1-0, 57. Wijndal 1-1, 90+3. Tomecak 2-1.
Gele kaarten: Menalo, Capan, Galovic (HNK Rijeka), Wijndal, Midtsjø, Stengs (AZ).
Rode kaarten: 80. Karlsson (AZ).
Scheidsrechter: Sergei Karasev.
Toeschouwers: 0.

Foto's: Ed van de Pol / edvandepol.nl