12
UEFA Youth League
dinsdag, 03 oktober 2023
17:00
0

WEDSTRIJD: Jong AZ -

ZAANSTAD- AZ's nieuwe avontuur in de UEFA Youth League gaat over precies één week van start. Dan spelen de Alkmaarse talenten in eigen huis tegen Klaipeda FM uit Litouwen. De aftrap op het AFAS Trainingscomplex is om 17:00 uur en de toegang is gratis!

Titelhouder AZ en Klaipeda FM kruisen dinsdag 3 oktober de degens in de eerste ronde van het Domestic Champions Path. De return in Noordoost-Europa volgt op 25 oktober om 17:30 uur (Nederlandse tijd). Mocht AZ doorstoten naar de volgende ronde dan treft het daar de winnaar van het tweeluik tussen Molde FK (Noorwegen) en Hamilton Academical FC (Schotland). 

ZAANSTAD- Het is dinsdag de beurt aan een nieuwe generatie AZ'ers zich te laten zien in de UEFA Youth League. Dan gaat het nieuwe avontuur al van start. Op het AFAS Trainingscomplex is Klaipeda FM de tegenstander in de eerste ronde van het prestigieuze jeugdtoernooi. AZ Onder 18-verdediger Elijah Dijkstra blikt vooruit.

“Dit kan het begin zijn van weer een mooi toernooi”, begint de vleugelverdediger. “Het team zit er goed in en is voorbereid op deze tegenstander. We zijn er klaar voor onszelf in de Youth League te laten zien en AZ daarin te vertegenwoordigen.”Situaties nabootsen
De tegenstander uit Litouwen debuteert dit seizoen in de Youth League. Voor de club uit de gelijknamige havenstad – gelegen aan de Oostzee – is het zelfs de eerste keer ooit dat het actief is op het Europese toneel. De Alkmaarders hebben hun opponent grondig geanalyseerd. “Het is een team dat graag de lange bal speelt”, weet Dijkstra. “Tijdens trainingen oefenen we op wat we in deze analyses terugzien. Ook hebben we andere situaties nagebootst, waarvan wij verwachten dat die gaan terugkomen in de wedstrijd.”

Eigen spel
Wel gaat AZ daarin uit van eigen kracht. “Het is belangrijk dat wij ons eigen spel gaan spelen, maar tegelijk ook goed op onze afspraken letten. Zo moeten we bijvoorbeeld erg scherp zijn op de restverdediging, aangezien de tegenstander graag op de counter speelt.”

Waar het om draait: de Lennart Johansson Trophy.

Dubbel programma
Een Europees programma in clubverband is voor veel AZ Jeugd-spelers iets nieuws. Toch zijn veel talenten uit de Youth League-selectie al bekend met meerdere wedstrijden in één week. Dijkstra: “Veel van onze jongens zitten regelmatig bij nationale jeugdteams, waar zij kort achter elkaar interlands spelen. De één zal daardoor al wat meer gewend zijn aan een dubbel programma dan de ander. Het is voor ons ook een kans om te laten zien dat we professioneel genoeg zijn om dit aan te kunnen."

Herstel
“De club helpt ons hier goed bij, maar we moeten ook zelf aan ons eigen herstel denken. Dat komt erop neer dat we op vrije dagen de juiste keuzes maken. Wij moeten onszelf daarin professioneel gedragen en ik heb er vertrouwen in dat het team zich daarvan bewust is."

Gratis toegang
De wedstrijd AZ - Klaipeda FM is dinsdag gratis te bezoeken. De aftrap is om 17:00 uur op het AFAS Trainingscomplex. Op afstand is het te volgen via AZ's X-kanaal (het voormalige Twitter). Later worden de highlights op AZ.nl en Youtube gedeeld. Wegens UEFA-reglementen is het niet toegestaan de wedstrijd met een livestream uit te zenden.

AZ TV
AZ TV sprak ook nog met Michael van Zijtveld – dit seizoen trainer van AZ's Youth League-selectie – en aanvaller Jasper Hartog


Première ESPN DOC
Door de toernooizege van afgelopen seizoen mocht AZ in september in Argentinië om de wereldbeker strijden. AZ TV was van de partij bij deze wedstrijd tegen Boca Juniors en maakte daarvan een ESPN DOC. Deze gaat woensdag 11 oktober om 20:00 uur in première op ESPN 1. 

ZAANSTAD- AZ is een nieuw seizoen in de UEFA Youth League begonnen met een monsterscore. De ploeg van trainer Michael van Zijtveld haalde in de eerste ronde van het Domestic Champions Path ongenadig hard uit tegen Klaipeda FM. De Litouwers werden met liefst 12-0 verslagen. 

De titelverdediger uit Alkmaar dicteerde vanaf de eerste minuut het spel en werd in de zevende minuut al gevaarlijk. Doelman Paulius Linkevičius bracht redding op een inzet van Ro-Zangelo Daal, waarna de rebound van Jasper Hartog werd geblokt.

In het zadel
In de elfde minuut werd AZ in het zadel geholpen. De bal kwam tegen een Klaipeda-arm, waarna de scheidsrechter naar de stip wees. Daal ging achter de bal staan en stuurde de keeper de verkeerde kant op: 1-0.

Indraaiende corner
Ruim tien minuten later was het opnieuw raak. De doelman van Klaipeda had veel moeite met een indraaiende corner van Lewis Schouten. De bal viel daarna voor de voeten van Kees Smit, die simpel de 2-0 binnenschoot. In de 36e minuut kwam de 3-0 op naam van Schouten. De aanvoerder kreeg randje zestien alle tijd om een hoek uit te zoeken en schoot feilloos raak.

Hard oplopen
Daarna liep de score hard op. In de veertigste minuut schoot Hartog de 4-0 tegen de touwen, waarna Yoël van den Ban twee minuten later – met de hak – de 5-0 produceerde. Vlak voor de pauze was AZ nog tweemaal trefzeker. Dave Kwakman was goed voor de 6-0, waarna Van den Ban de ruststand op 7-0 bepaalde. 

Gretig AZ
AZ bleef ook in de tweede helft gretig en scoorde al snel nog twee goals. Invaller Anthony Smits tikte tweemaal van dichtbij binnen na een voorzet van Hartog: 9-0. De jacht op goals was nog niet ten einde, want daarna schoot Hartog nog tegen de paal en lat. 

Poeieren
Niet veel later had Hartog wel succes. In de zeventigste minuut poeierde hij de 10-0 tegen de touwen, waarna hij in de 76e minuut ook goed was voor de 11-0 en zijn hattrick compleet maakte. 

Record
In de slotminuten kwam ook Julian Oerip nog op het scorebord. De middenvelder schoot van afstand weergaloos raak en zette AZ op 12-0, wat niet veel later ook de eindstand bleek. Daarmee verbrak AZ een record. Nog niet eerder won een team met deze cijfers in de UEFA Youth League. 

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ - Klaipeda FM 12-0 (7-0)

UEFA Youth League

Opstelling AZ: Tristan Kuijsten; Elijah Dijkstra, Joeri Oud, Enoch Mastoras (80. Wilmer Olofsson), Jeremiah Esajas; Lewis Schouten (46. Rayan Atikallah), Dave Kwakman (46. Julian Oerip), Kees Smit (46. Anthony Smits); Jasper Hartog, Yoël van den Ban, Ro-Zangelo Daal. 

Opstelling Klaipeda FM: Paulius Linkevičius; Armandas Razvadauskas (57. Liutauras Tarasovas), Andrius Norvaišis, Luka Ruškys, Mantas Dimša; Jokubas Jančauskas (40. Ignas Ališauskas), Arnas Kurakinas, Edgaras Bierontas (57. Herkus Vaitkus), Bondarev Nikita; Emilijus Jermolajev, Benas Vasiliauskas. 

Scoreverloop: 11. Daal 1-0 (pen.), 22. Smit 2-0, 36. Schouten 3-0, 38. Hartog 4-0, 40. Van den Ban 5-0, 42. Kwakman 6-0, 44. Van den Ban 7-0, 50. Smits 8-0, 58. Smits 9-0, 70. Hartog 10-0, 76. Hartog 11-0, 90. Oerip 12-0. 
Gele kaarten: Dijkstra (AZ), Vasiliauskas (Klaipeda FM). 
Scheidsrechter: Mervan Bejtullahu (KOS).

Foto: Ed van de Pol / edvandepol.nl