4
UEFA Youth League
woensdag, 15 maart 2023
14:00
0

WEDSTRIJD: Jong AZ -

ZAANSTAD- De wedstrijd in de kwartfinale van de UEFA Youth League tussen AZ en Real Madrid CF is volledig uitverkocht. De kaartverkoop - zowel online als aan de poort van het AFAS Trainingscomplex - is dan ook gesloten. 

AZ bereikte anderhalve week geleden de laatste acht van de Youth League door FC Barcelona te verslaan. In Estadi Johan Cruyff werd het 0-3 door goals van Kees Smit en Mexx Meerdink (2x). De aanstaande ontmoeting met De Koninklijke wordt andermaal over één speelronde beslist. Mocht er na reguliere speeltijd nog geen winnaar zijn, dan volgt direct daarna een strafschoppenserie. 


Ziggo Sport en UEFA.tv
De Youth League-clash tussen AZ en Real Madrid is ook te zien op het open kanaal van Ziggo Sport en via een livestream op UEFA.tv. De aftrap is woensdag om 14:00 uur. 

ZAANSTAD- AZ heeft woensdag na een masterclass tegen Real Madrid de halve finales van de UEFA Youth League bereikt. Op het AFAS Trainingscomplex werd het liefst 4-0 door goals van Daniël Beukers (2x), Ernest Poku en Mexx Meerdink. 

AZ en Real Madrid begonnen allebei aftastend aan het duel in Zaanstad. De bezoekers hadden een licht overwicht waarin het een vijftal hoekschoppen verdiende. Tot meer dan een kopballetje van Jacobo Ramón leidde dat echter niet.

Voorsprong
Na ruim 25 minuten kwam AZ beter in de wedstrijd en creëerde het de eerste écht grote kans van de wedstrijd. Meerdink bediende Poku, maar de buitenspeler stuitte op de Madrileense sluitpost Diego Piñeiro. In de hoekschop die volgde was het alsnog raak voor de Alkmaarse talenten. Linksback Beukers profiteerde van een keepersfout en tekende zodoende voor de 1-0.

Poku verdubbelt voorsprong
Nog geen vijf minuten later wist AZ de voorsprong te verdubbelen. Na een afgeslagen hoekschop van de bezoekers schakelden de Alkmaarders razendsnel om. Jayden Addai stuurde Poku weg die met een machtige sprint één op één ging met Piñeiro. De buitenspeler bleef heel rustig en schoot de 2-0 tegen de touwen.

Aan de thee
In het restant van de eerste helft zette De Koninklijke wel aan, maar tot echte kansen kwam het niet. Het was juist AZ dat in de omschakeling gevaarlijk bleef en via Fedde de Jong bijna op 3-0 kwam. De middenvelder werd - door een fraaie pass van Poku - alleen voor de Spaanse keeper gezet, maar kwam niet tot scoren. Real Madrid probeerde het nog wel, groot gevaar voor het Alkmaarse doel bleef echter uit. Daardoor gingen de Alkmaarse talenten met een comfortabele voorsprong aan de thee.

De kleedkamer uit
In het  begin van de tweede helft voltrok zich een vergelijkbaar spelbeeld. De bezoekers drongen wel aan, maar Rome-Jayden Owusu-Oduro hoefde niet handelend op te treden. In de omschakeling bleef ruimte liggen voor AZ, waardoor het een aantal keer gevaarlijk werd via Poku.

Bezoekers gevaarlijk
Vanaf de zestigste minuut werden de bezoekers gevaarlijker. Onder andere César Palacios was dicht bij de aansluitingstreffer. Doordat Owusu-Oduro een aantal keer uitstekend redding bracht wist hij een hectische slotfase te voorkomen.  

Beslissing
In de laatste fase kwam er door de verwoede aanvalsdriften van Real steeds meer ruimte te liggen in de omschakeling. Hier maakten de Alkmaarders gretig gebruik van, waardoor de score nog verder opliep. Het was eerst Meerdink die een rebound achter de Spaanse doelman wist te werken. Daarmee tekende de spits alweer voor zijn zevende doelpunt van de Europese campagne. Vijf minuten voor tijd maakte Beukers het feest compleet door zijn tweede goal van de middag te maken. De verdediger veroverde de bal eigenhandig en schoot vervolgens de bal hard in het doel.

Volgende tegenstander
Dankzij de overtuigende overwinning op Real Madrid stoot AZ door naar de halve finales van de Youth League in het Zwitserse Nyon. Hier treffen de Alkmaarse talenten op 21 april het Portugese Sporting CP. Na de halve finales vindt - op 24 april - in Nyon ook de eindstrijd plaats om de winst van het jongeren-equivalent van de Champions League. 


WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ - Real Madrid CF 4-0 (2-0)
Kwartfinale UEFA Youth League

Opstelling AZ: Rome-Jayden Owusu-Oduro; Enoch Mastoras, Finn Stam, Lewis Schouten, Daniël Beukers; Kees Smit, Fedde de Jong, Dave Kwakman (90. Job Kalisvaart); Jayden Addai (72. Tom Kerssens), Mexx Meerdink, Ernest Poku. 

Opstelling Real Madrid CF: Diego Piñeiro; Vinicius Tobias, Jacobo Ramón, Manuel Serrano, Youssef; Nicolás Ángel, Chema (60. Yeray Lancha), César Palacios; Pol Fotruny, Nicolás Paz (80. Álvaro Ginés), Gonzalo. 

Scoreverloop: 25. Beukers 1-0, 28. Poku 2-0, 78. Meerdink 3-0, 85. Beukers 4-0. 
Gele kaarten: Jocobo Ramón (Real Madrid), Mexx Meerdink (AZ), Jayden Addai (AZ).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Adam Ladebäck (SWE).
Toeschouwers: 2000.

Foto: Ed van de Pol / edvandepol.nl

Tekst: Remi Rozemond / AZ Media