2
UEFA Youth League
dinsdag, 28 november 2023
17:00
0

WEDSTRIJD: Jong AZ -

ZAANSTAD- Het cruciale UEFA Youth League-duel tussen AZ en Molde FK is dinsdag gratis te bezoeken. De ploeg van trainer Michael van Zijtveld staat dan op het AFAS Trainingscomplex om 17:00 uur tegenover de club uit Noorwegen. 

In de return van dit tweeluik wordt bepaald wie zich plaatst voor de play-offs van de Youth League. Titelhouder AZ won de heenwedstrijd in Noorwegen met 3-4. In eigen huis moet het Molde FK definitief van zich af schudden. Geen livestream
Het is voor AZ niet toegestaan een livestream van deze wedstrijd te produceren. Dit wegens UEFA-reglementen. Wel doet de club live verslag op X, het voormalige Twitter. 

Runner-up
Mocht AZ zich plaatsen voor de play-offs dan speelt het in februari tegen een runner-up van een poule in het Champions League Path. Die wedstrijd is gegarandeerd in eigen huis. 

ZAANSTAD- Een spannende wedstrijd met overwintering in de UEFA Youth League als inzet. AZ gaat dinsdag met een minimale voorsprong de return tegen Molde FK in en moet in eigen huis voor de beslissing zorgen. Aanvaller Ro-Zangelo Daal blikt terug op de eerste ontmoeting in Noorwegen en vertelt over zijn verwachtingen van de tweede wedstrijd. "Op die momenten moeten we scherp zijn."

De Alkmaarders houden gemengde gevoelens over aan het heenduel op Scandinavische bodem. In het Akerstadion wordt weliswaar met 3-4 gewonnen, maar het lukt Molde FK tweemaal terug te komen van een ruime achterstand. Sem Dekkers en Jayden Addai zorgen na ruim twintig minuten voor een 0-2 voorsprong. Een paar minuten na de pauze komt Molde echter weer op gelijke hoogte. AZ neemt hierna opnieuw afstand door goals van Yoël van den Ban en Daal, maar in de slotminuut zijn de Noren opnieuw trefzeker. Uitgangspositie
"We zijn aan de ene kant natuurlijk blij daar te winnen", begint Daal. "Maar we maken het onszelf nog lastig. Door die tegengoals hebben we een wat minder goede uitgangspositie voor de thuiswedstrijd. Hoewel het een lastige pot was gaan we wel met een voorsprong de tweede wedstrijd in. Op eigen veld en met het publiek erachter kunnen we de klus klaren."

Lopers in het team
Molde FK is een tegenstander die vooral kan leunen op een goede organisatie. "Ze staan goed opgesteld en hebben veel lopers in het team. Dat maakt het lastig hen uit elkaar te spelen. Wel weten we dat er kansen gaan komen. Op die momenten moeten we scherp zijn en het afstraffen. Voor ons is het vooral belangrijk dat we ons eigen spel blijven spelen."

Ruimtes benutten
Uit de analyses blijkt dat AZ daarin beter voor de dag kan komen. Daal: "We hebben de wedstrijdbeelden bekeken en weten waar we onszelf kunnen verbeteren. In Noorwegen waren wij soms te voorspelbaar, waardoor Molde ons makkelijker onder druk kreeg. Ook hebben we gezien waar de ruimtes liggen die wij zelf kunnen benutten. We weten dat we met een voorsprong beginnen, dus moeten in ons spel vooral zakelijk blijven. Het is voor onszelf en de club heel belangrijk dat we de volgende ronde bereiken. De Youth League is een mooi podium, waar je op het hoogst mogelijke jeugdniveau speelt. Daar willen we opnieuw ver komen."

Daal maakt in het Akerstadion AZ's vierde goal. Foto: Ed van de Pol. 

Gratis toegang
De Youth League-clash tussen AZ en Molde FK begint dinsdag om 17:00 uur. De toegang tot het AFAS Trainingscomplex is gratis. Het is voor AZ niet toegestaan een livestream te produceren. Dit door reglementen van de UEFA. Wel is de wedstrijd live te volgen op AZ's X-account en worden op andere kanalen updates gedeeld. 

Play-offs
Mocht AZ opnieuw van Molde FK winnen dan bereikt het - voor het derde seizoen op rij - de play-offs van de Youth League. In deze ronde wordt de ploeg aan een runner-up van het Champions League Path gekoppeld. De loting hiervoor is op dinsdag 19 december, waarna de wedstrijd begin februari volgt. 

ZAANSTAD- AZ overwintert voor het derde seizoen op rij in de UEFA Youth League. De formatie van trainer Michael van Zijtveld boekte dinsdag ook in het tweede duel met Molde FK een overwinning en bereikt daardoor de volgende ronde van het toernooi. Op het AFAS Trainingscomplex waren Elijah Dijkstra en Kees Smit trefzeker: 2-0. Na de eerdere 3-4 zege in Noorwegen wint AZ daarmee over twee wedstrijden met 6-3. 

In een levendige openingsfase kregen beide ploegen al snel kansen. De thuisploeg was tweemaal gevaarlijk via aanvoerder Lewis Schouten. De middenvelder zag een vrije trap uit de hoek gebokst worden. Kort daarna kreeg hij - na een strakke voorzet van Jeremiah Esajas - de bal niet tussen de palen. Aan de overzijde moest Tristan Kuijsten een knappe redding verrichten op een inzet van Leon Juberg-Hovland. 

Opstomende Dijkstra
In de dertiende minuut kwam AZ op voorsprong. Rechtsachter Dijkstra stoomde op, kwam in het strafschopgebied aan de bal en verschalkte de keeper: 1-0. Daarmee kwam AZ over twee wedstrijden gezien op een 5-3 voorsprong. 

Knappe redding
Kort na de pauze ontstond weer een gevaarlijke situatie voor het doel van Molde. Een voorzet van Ro-Zangelo Daal viel bijna binnen, waarna een schot van Dave Kwakman werd geblokt. Eerstgenoemde was in de 56e minuut opnieuw gevaarlijk. De vleugelaanvaller dwong Mads Myklebust tot een knappe redding. Uit de daaropvolgende hoekschop schoot Joeri Oud de bal naast. 

Voorlangs
AZ had in de tweede helft volledige controle over de wedstrijd en speelde geduldig naar kansen toe. In de zeventigste minuut was de ploeg weer gevaarlijk. Esajas kreeg een voorzet voor het doel, waarna Anthony Smits rakelings voorlangs schoot. Molde liet even later ook van zich horen. Kuijsten had een schot van Andrea Myklebust klemvast. 

Smit in de korte hoek
In de 77e minuut viel de beslissing. Na een steekpass van Dijkstra kwam Smit in het vijfmetergebied en schoot hij in de korte hoek binnen: 2-0. Daarmee kwam de totale score op 6-3. 

Play-offs
Met de overwinning bereikt titelhouder AZ opnieuw de play-offs van de UEFA Youth League. In deze ronde wordt de ploeg aan een runner-up van het Champions League Path gekoppeld. De loting hiervoor is op dinsdag 19 december, waarna de wedstrijd begin februari volgt. WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ - Molde FK 2-0 (1-0)

UEFA Youth League

Opstelling AZ: Tristan Kuijsten; Elijah Dijkstra, Enoch Mastoras, Joeri Oud, Jeremiah Esajas; Dave Kwakman, Kees Smit, Lewis Schouten (65. Yoël van den Ban); Julian Oerip, Anthony Smits (72. Wassim Bouziane), Ro-Zangelo Daal. 

Opstelling Molde FK: Mads Myklebust; Adrian Viken (89. Faveur Ndayizeye), Filip Kristoffersen, Fredrik Nyheim (82. Jonathan Fugelsnes); Nikolai Ohr, Magnus Solheim (89. Linus Juberg-Hovland), Andreas Myklebust (89. Christian Andre Sunde), Gustav Nyheim, Oscar Misfjord; Magnus Løvik (69. Aleksander Jelsa), Leon Juberg-Hovland. 

Scoreverloop: 13. Dijkstra 1-0, 77. Smit 2-0.
Gele kaarten: Mastoras, Kwakman, Smit, Daal (AZ), Viken, Løvik, Ohr (Molde FK).
Rode kaart: -
Scheidsrechter: Viktor Kopiievskyi (UKR).

Foto's: Ed van de Pol / edvandepol.nl

ZAANSTAD- AZ verzekerde zich dinsdag voor het derde seizoen op rij van overwintering in de UEFA Youth League. Op eigen veld was de ploeg met 2-0 te sterk voor Molde FK. De wedstrijd in beeld!


Foto's: Ed van de Pol / edvandepol.nl