2
UEFA Youth League
dinsdag, 25 oktober 2022
18:00
2

WEDSTRIJD: Jong AZ - Crvena Zvezda

ZAANSTAD- AZ wacht dinsdag de volgende horde in de UEFA Youth League: Rode Ster Belgrado. Bij het treffen met de kampioen uit Servië is er vrije toegang voor publiek. De aftrap op het AFAS Trainingscomplex is om 18:00 uur. De return in het Voždovac Stadium is een week later op hetzelfde tijdstip. 

De formatie van trainer Jan Sierksma was in de eerste ronde van het Domestic Champions Path over twee wedstrijden te sterk voor Shamrock Rovers FC. In Zaanstad werden de Ieren met 5-0 verslagen, waarna de return in Dublin 1-1 werd. 


Omonia Nicosia
Rode Ster bereikte ten koste van Omonia Nicosia de tweede ronde van het Onder 19-equivalent van de Champions League. De Cyprioten werden op Servische bodem met 1-0 verslagen. Rode Ster won de tweede partij vervolgens met 1-2.

Geen livestream
Wegens reglementen van de UEFA is het voor AZ niet toegestaan een livestream te produceren. 

ZAANSTAD- Met Rode Ster Belgrado treft AZ een grote naam in de tweede ronde van de UEFA Youth League. Zo zien ook Rome-Jayden Owusu-Oduro en Sem Dekkers. Het duo blikt in gesprek met AZ TV vooruit op de clash met de Servische kampioen. "Bijzonder en belangrijk moment."

De Alkmaarders bereikten tweeënhalve week geleden ten koste van Shamrock Rovers FC de volgende ronde van het toernooi. Met een 5-0 zege in de thuiswedstrijd werd daarin al een grote stap gezet. “We hebben Shamrock toen vooral na rust stuk gespeeld”, ziet Dekkers. “Doordat zij in het begin heel compact speelden begonnen we wat moeizaam, maar daarna vielen er veel goals.”

Grote naam
Met Rode Ster Belgrado treft AZ een voor hen nog relatief onbekend team. Owusu-Oduro: “Het is lastig om beelden te vinden van dat soort ploegen. We weten dat Rode Ster in Europa een grote naam is, maar ik heb zelf nog nooit tegen hun jeugdteams gespeeld. Het is dus moeilijk te zeggen wat we van hen kunnen verwachten.”

Belangrijk moment
Zowel Owusu-Oduro als Dekkers maakte dit seizoen in Jong AZ zijn profdebuut. Eerstgenoemde deed dat op 26 augustus bij FC Eindhoven (1-0 verlies). Dekkers deed het al een paar weken eerder in het thuisduel met MVV Maastricht (3-1 zege). “Dat was voor mij een bijzonder en belangrijk moment”, vertelt de vleugelverdediger. “Ik hoop nu zoveel mogelijk minuten bij Jong AZ te maken.”

Hoger niveau
Ook Owusu-Oduro is blij met de stap naar profniveau. “Het is voor mij tot nog toe een prima seizoen. Ik speel in de Youth League en heb al drie wedstrijden met Jong AZ gespeeld. Het is meteen te merken dat je te maken hebt met betaald voetbal. Het niveau ligt hoger en verschilt erg van jeugdvoetbal.”

Vrije toegang
Bekijk hieronder het volledige AZ TV-interview met Owusu-Oduro en Dekkers. Het Youth League-duel AZ - Rode Ster Belgrado begint dinsdag om 18:00 uur op het AFAS Trainingscomplex. Er is vrije toegang voor publiek. Wegens reglementen van de UEFA is het voor AZ niet toegestaan een livestream te produceren. 


ZAANSTAD- AZ heeft in de heenwedstrijd van het treffen met Rode Ster Belgrado in de UEFA Youth League met 2-2 gelijkgespeeld. Na een 2-0 voorsprong bij rust moest AZ na negentig minuten genoegen nemen met een gelijkspel. Namens AZ waren Ernest Poku en Jayden Addai trefzeker. 

AZ had eerder Shamrock Rovers uitgeschakeld in het Domestic Champions Path. Thuis werd met 5-0 gewonnen en in Ierland werd met 1-1 gelijkgespeeld. Daardoor bereikte AZ de tweede ronde, waarin het nu dus tegenover FK Crvena Zvezda, ook wel bekend als Rode Ster Belgrado, staat. 

Vroege goal
AZ begon direct met een aardige kans aan de wedstrijd. Lewis Schouten haalde van afstand uit, maar Jovan Miladinović pakte de bal uit de hoek. Na negen minuten was het wel raak. Wouter Goes gaf een heerlijke bal naar voren en Ernest Poku schoot de bal tegen de touwen. 

Dribbelen
Daarop bleef AZ de wedstrijd controleren. De Serviërs kwamen nog maar amper voor het doel en met 28 minuten op de klok zorgde Jayden Addai voor de tweede goal van de Alkmaarders. De aanvaller dribbelde door de verdediging en schoot de bal in de korte hoek binnen. 

Sterk AZ
Na die tweede goal kreeg AZ nog een aantal kansen om de voorsprong te vergroten. Schoten van Daniël Beukers en Finn Stam werden geblokt en een tweede poging van Addai werd van de lijn gehaald door een verdediger. Tussendoor dacht Poku zijn tweede goal te maken, maar zijn doelpunt werd afgekeurd nadat de lijnrechter had geconstateerd dat de bal daarvoor uit was gegaan. Daarmee was 2-0 de ruststand. 

Tweede helft
Rode Ster begon sterk aan de tweede helft en wist in de 48e minuut al de aansluitingstreffer te maken. Vier minuten later kregen de Serviërs een goede kans om ook meteen langszij te komen, maar Rome-Jayden Owusu-Oduro voorkwam erger. Daarop herpakte AZ de controle over de wedstrijd. Ro-Zangelo Daal kreeg na een mooie pass van Schouten een grote kans om te scoren, maar hij stuitte op doelman Miladinović. Ook een kopbal van Goes uit een vrije trap was niet gevaarlijk genoeg. 

Slotfase
Na een behoorlijke periode van eigenlijk geen noemenswaardige kansen was het tijd voor de slotfase. De druk van AZ nam af en Rode Ster dook weer wat meer voorin op. Owusu-Oduro wist twee keer redding te brengen op een schot, maar was in de 84e minuut machteloos. Aleksej Vukičević schoot op fraaie wijze de Serviërs op gelijke hoogte. Daar had AZ geen antwoord meer op en dus eindigde de wedstrijd in een 2-2 gelijkspel. 

Return
Dinsdag 1 november wacht voor AZ de return in Servië. Die wedstrijd wordt om 18:00 uur afgetrapt.


WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ - Rode Ster Belgrado 2-2 (2-0)
UEFA Youth League

Opstelling AZ: Rome-Jayden Owusu-Oduro; Jurre van Aken, Wouter Goes, Finn Stam, Daniël Beukers; Nick Twisk, Tom Kerssens (86. Enoch Mastoras), Lewis Schouten; Jayden Addai, Ernest Poku, Ro-Zangelo Daal. 
Optelling Red Ster Belgrado: Jovan Miladinović; Kosta Nedeljković, Stefan Leković (80. Luka Lečić), Nemanja Vidojevi, Boris Matić; Nikola Stanković, Jovan Mijatović (86. Luka Bošković), Aleksej Vukičević; Stefan Miladinović, David Ivić (62. Ignjat Brajić), Luka Stojsavljević (62. Stefan Radujko). 

Scoreverloop: 9. Poku 1-0, 28. Addai 2-0, 48. Mijatović 2-1, 84. Vukičević 2-2. 
Gele kaarten: 40. Poku (AZ), 50. Stojsavljević, 69. Mijatović, 72. Miladinović (Rode Ster Belgrado).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: David Munro (SCO).

Foto's: Ed van de Pol / edvandepol.nl