3
Keuken Kampioen Divisie
vrijdag, 14 september 2018
20:00
2

WEDSTRIJD: Jong AZ - Go Ahead Eagles

Kaartverkoop

Je kunt voor deze wedstrijd onder contante betaling kaarten kopen bij de ingang van het AFAS Trainingscomplex. Er is vrije verkoop, je kunt zonder clubkaart kaarten bestellen.

Tarieven

Normaal
Toegangskaart € 5

Supporters van de tegenstander worden verzocht de eigen website te raadplegen voor de kaartverkoop.

ZAANSTAD — Jong AZ krijgt al snel de kans om de bittere nasmaak van de verloren beloftenderby weg te spoelen. Wel wacht de ploeg een zware opgave, want met Go Ahead Eagles komt vrijdag de koploper op bezoek in Zaanstad. Op het AFAS Trainingscomplex wordt om 20:00 uur afgetrapt.

De Alkmaarse beloften wachten na de onnodige nederlaag van afgelopen maandag tegen Jong Ajax nog op de eerste overwinning van het seizoen. Zij ervaren hoe dun de scheidslijn tussen winnen en verliezen kan zijn. De formatie van hoofdtrainers Koen Stam en Michel Vonk verloor namelijk al drie keer met slechts één doelpunt verschil. In Volendam werd het enige punt tot dusverre gepakt.

Rooskleurig
Go Ahead Eagles kende een moeizaam vorig seizoen, maar onder de van Heracles Almelo overgekomen trainer en clubman John Stegeman ziet de wereld er plots veel rooskleuriger uit in Deventer. De Overijsselse ploeg is na vier speelronden nog altijd zonder puntverlies en gaat fier aan kop. Achtereenvolgens werden Jong FC Utrecht (5-0), FC Eindhoven (1-2), MVV (1-2) en FC Volendam (3-0) aan de kant gezet.

Verhulst
Een van de uitblinkers bij Eagles is Istvan Bakx. De middenvelder was reeds goed voor vier assists. Topscorer van de lijstaanvoerder is Richard van der Venne, die net als Jong AZ-spits Ferdy Druijf al drie doelpunten maakte. Ander opvallend gezicht is Hobie Verhulst. De voormalig AZ Jeugd-keeper maakte deze zomer de overstap van FC Volendam naar De Adelaarshorst en incasseerde pas twee goals.

Weerzien
Afgelopen maart eindigde het treffen tussen Jong AZ en Go Ahead Eagles in een doelpuntloos gelijkspel. Op dat moment speelden de nu (weer) in Alkmaar en Zaanstad actieve backs Levi Opdam en Mauro Savastano op huurbasis bij de club uit Deventer. Opdam moet vrijdag het weerzien met zijn oude club missen. De linkervleugelverdediger is geschorst na zijn twee gele kaarten in het duel met Jong Ajax.

Arbitraal kwartet
Het duel in Zaanstad staat onder leiding van Ingmar Oostrom. De 28-jarige scheidsrechter uit Oudewater wordt langs de zijlijnen geassisteerd door Mark Janssen en Michael Osseweijer. Michael Eijgelsheim is door de KNVB aangewezen als vierde official.

Seizoenkaart
Losse kaarten voor het treffen met Go Ahead Eagles kosten € 5. Ook is er de mogelijkheid tot aanschaf van een Seizoenkaart. Voor slechts € 25 bezoek je alle thuisduels van Jong AZ. Klik hier voor meer informatie en het bestellen van de seizoenkaart.

Live
Vrijdag niet aanwezig op het AFAS Trainingscomplex? Het duel is ook live te volgen via het Twitter-account van AZ en het schakelprogramma van FOX. Op die zender zijn vanaf 22:00 uur ook alle samenvattingen uit speelronde 5 van de Eerste Divisie te zien.

Programma Eerste Divisie
Vrijdag:
Jong AZ – Go Ahead Eagles
SC Cambuur – Telstar
NEC – Jong PSV
FC Volendam – TOP Oss
Almere City FC – Jong FC Utrecht
FC Dordrecht – FC Twente
RKC Waalwijk – Roda JC
FC Eindhoven – MVV

Zondag:
Sparta Rotterdam – FC Den Bosch

Maandag:
Jong Ajax – Helmond Sport

ZAANSTAD — Jong AZ heeft vrijdagavond op zeer overtuigende wijze de eerste overwinning van het seizoen geboekt. Op het AFAS Trainingscomplex werd koploper Go Ahead Eagles met 3-2 verslagen door de ploeg van trainers Koen Stam en Michel Vonk.

De beloften kenden voor eigen publiek een droomstar, want al na vijf minuten werd de score geopend. Scheidsrechter Oostrom legde de bal op de stip na een overtreding van Gino Bosz op Tijjani Reijnders. Ferdy Druijf benutte de strafschop. Halverwege de eerste helft was Jong AZ de voorsprong weer kwijt. Jasper Schendelaar pareerde eerst nog knap een inzet van Richard van der Venne, maar uit de corner die volgde was het via Thomas Verheydt alsnog raak.

Weer Druijf
Halverwege had Jong AZ de voorsprong echter weer in handen, waarmee het zichzelf beloonde voor het uitstekende spel tegen de lijstaanvoerder. Net als de 1-0 kwam ook de 2-1 vanaf elf meter tot stand. Nu werd Druijf gevloerd door voormalig AZ Jeugd-keeper Hobie Verhulst, waarna de spits van Jong AZ zich wederom uiterst koelbloedig toonde. Hij loopt daardoor weer een-op-een, met vijf goals in vijf duels.

Sterk uit de kleedkamer
Jong AZ kwam na het sterke eerste bedrijf ook weer uitstekend uit de kleedkamer en kreeg direct kansen via Druijf, Reijnders en Hoedemakers. Bij de vierde mogelijkheid was het wel raak. Een afgemeten voorzet van Owen Wijndal werd behendig binnen geknikt door aanvoerder Jamie Jacobs. Lang hield de marge van twee goals echter niet stand. Richard van der Venne maakte er tien minuten na rust 3-2 van.

Over de streep
In laatste deel van de wedstrijd zocht de lijstaanvoerder uit Deventer vanzelfsprekend naar de gelijkmaker, maar een kansenregen bleef uit. De viermansdefensie bestaande uit Mauro Savastano, Henri Weigelt, Joris Kramer en Wijndal blonk ondersteund door de rest van het team uit, en Schendelaar lag in de weg op momenten waarop Eagles wel ruimte vond voor een schot. Zo trok Jong AZ, dat niet eens zozeer achterover leunde en de blik vooruit gericht hield, de zege over de streep.

Stam: ‘Groot compliment’
“De manier van spelen die we nastreven ging bij de competitiestart gepaard met enkele nipte nederlagen en een gelijkspel”, blikte Stam terug. “We hebben het deze week na het teleurstellende verlies tegen Jong Ajax gehad over het feit dat je kunt praten over tactieken, maar dat een wedstrijd winnen in de eerst plaats passie en de juiste inzet vereist. Dat hebben we vandaag gezien en daarvoor verdient de groep een groot compliment.”

‘Het Jong AZ waarnaar we op zoek zijn’
“Tegen de koploper leverden we veel strijd, legden we enkele mooie aanvallen op de mat en werd fanatiek geduelleerd”, vervolgde Stam na zijn eerste overwinning als trainer in het betaald voetbal. “Ook als je ziet hoe deze ploeg zich verweert bij een 3-2 voorsprong als de druk van Go Ahead groter wordt: zo moet het. De jongens zijn helemaal gesloopt, maar dit is wel het soort spel dat we nastreven en waarmee spelers zich zo goed mogelijk ontwikkelen. Zo proberen we ze klaar te stomen voor AZ 1. Vandaag zagen we het Jong AZ waarnaar we op zoek zijn.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Jong AZ - Go Ahead Eagles 3-2 (2-1)
Eerste Divisie

Opstelling Jong AZ: Jasper Schendelaar; Mauro Savastano, Henri Weigelt, Joris Kramer, Owen Wijndal; Mees Hoedemakers, Jamie Jacobs, Kenzo Goudmijn (73. Peer Koopmeiners); Vince Gino Dekker (63. Mees Kaandorp), Ferdy Druijf (75. Jelle Duin), Tijjani Reijnders.
Opstelling Go Ahead Eagles: Hobie Verhulst; Julian Lelieveld, Gino Bosz (80. Julius Bliek), Jeroen Veldmate, Roland Baas; Istvan Bakx (57. Paco van Moorsel), Jeff Stans, Richard van der Venne; Jaroslav Navrátil, Thomas Verheydt (57. Maarten Pouwels), Orhan Dzepar.

Scoreverloop: 6. Druijf 1-0 (pen.), 22. Verheydt 1-1, 38. Druijf 2-1 (pen.), 53. Jacobs 3-1, 56. Van der Venne 3-2.
Gele kaarten: Kramer (Jong AZ), Verheydt, Verhulst, Bosz, Stans (Go Ahead Eagles).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Oostrom.
Toeschouwers: 540.

Foto's: Orange Pictures / Johannes Klinkenberg

Jong AZ 4-3-3
# Speler
Mauro Savastano
Jasper Schendelaar
Joris Kramer
Kenzo Goudmijn
Mees Hoedemakers
Tijjani Reijnders
Owen Wijndal
Jamie Jacobs
Wissels
Mees Kaandorp
Peer Koopmeiners
Jelle Duin
Joey Roggeveen
Des Kunst
Go Ahead Eagles 4-3-3
# Speler
Hobie Verhulst
Jeroen Veldmate
Richard Venne
Istvan Bakx
Jeff Stans
Jaroslav Navratil
Thomas Verheijdt
Orhan Džepar
Paco Moorsel
Maarten Pouwels
Julius Bliek
Gor Agbaljan
Bruno Fernandes Andrade de Brito
Rick Ketting
Mark Spenkelink
Lars Jansen
Sjoerd Overgoor
Pieter Langedijk
Dennis Hettinga
Julian Lelieveld
Gino Bosz
Roland Baas
Wissels