0
Keuken Kampioen Divisie
maandag, 09 januari 2023
20:00
2

WEDSTRIJD: Jong FC Utrecht - Jong AZ

UTRECHT- Jong AZ heeft maandagavond de beloftenclash met Jong FC Utrecht op zijn naam geschreven. Op Sportcomplex Zoudenbalch waren twee benutte strafschoppen van Yusuf Barasi voldoende voor een driepunter: 0-2. Doelman Daniël Deen maakte als basisspeler zijn profdebuut. 

Kansen waren in de eerste helft spaarzaam. Jong AZ was wel het team dat in de openingsfase zijn aanvallende intenties toonde, want na drie minuten was de eerste kans voor Barasi. Na een rush van Jurre van Aken kwam de bal bij de spits, die zijn puntertje gekeerd zag worden door Thijmen Nijhuis.

Gevaarlijk
De Alkmaarders zochten de aanval, maar wisten hierna moeilijk tot kansen te komen. De thuisploeg toonde zich na ruim twintig minuten voor het eerst gevaarlijk. Jong AZ leed halverwege de Utrechtse helft balverlies en zag zijn tegenstander in de omschakeling ervandoor gaan. Dat resulteerde in een aardige kans voor Eliano Reijnders, het jongere broertje van AZ’er Tijjani Reijnders. Zijn schot ging rakelings naast.

Kansen Barasi
Na de pauze waren er al snel twee goede kansen voor Barasi. Zo schoot hij in de vijftigste minuut in kansrijke positie over en zag hij niet veel later – na een steekpass van Myron van Brederode – zijn inzet in de korte hoek gestopt worden door Nijhuis.

Deen in actie
Dat de wedstrijd wat los kwam bleek in de 57e minuut, toen Jong FC Utrecht ook twee aardige kansen kreeg. Zo moest Deen een kopbal over de lat tikken en gestekt naar de hoek bij een schot van Mees Rijks.  

Overtuigend afdrukken
In de 76e minuut kreeg Jong AZ een strafschop. Barasi werd door Lewis Schouten vrij voor doel gezet, omspeelde Nijhuis en werd door de goalie ten val gebracht. De Turks jeugdinternational ging zelf achter de bal staan en drukte overtuigend af: 0-1. 

Beslissing
Kort na de openingstreffer kreeg Utrecht-aanvaller Reijnders een enorme kans op de gelijkmaker. Hij kwam in het strafschopgebied van Jong AZ met wat fortuin aan de bal, maar schoot vervolgens recht in de handen van Deen. Jong AZ trok de zege hierna over de streep door een tweede treffer te maken. Invaller Soulyman Allouch werd in de Utrechtse zestien naar de grond getrokken, waarna de bal opnieuw op de stip ging. Ook ditmaal drukte Barasi af en besliste daarmee de wedstrijd: 0-2. 

Schouten: ‘Juiste momenten’
Schouten stond met een fraaie pass aan de basis van de openingstreffer. “Ik hoefde Yusuf alleen aan te kijken, zag hem eerst in de bal komen en daarna de diepte pakken. Ik probeerde de bal om de verdediger heen te draaien en dat lukte. Ik bereikte Yusuf, de keeper was te laat en de bal ging op de stip. Zo geef ik ze wel vaker, al doe ik dat soms nog te laag op het veld. Daar moet ik rekening mee houden en dat gaat steeds beter. Ik weet nu de juiste momenten te kiezen en dat betaalt zich hier uit.”

Blijven vechten
De middenvelder vond het een lastige wedstrijd. “En dat kwam ook door het veld. Dat was zwaar voor de kuiten en hamstrings, zeker omdat we afgelopen vrijdag ook nog hebben gespeeld. Maar we zijn goed blijven vechten en hebben de punten naar ons toe getrokken.”


WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Jong FC Utrecht - Jong AZ 0-2 (0-0)
Keuken Kampioen Divisie

Opstelling Jong FC Utrecht: Thijmen Nijhuis; Julliani Eersteling (80. Achraf Boumenjal), Rick Meissen, Reda Akmum (80. Christopher Mamengi), Yannick Leliendal; Olivier van Eldik (80. Dion Verluis), Mees Rijks, Yuya Ikeshita; Eliano Reijnders, Lynden Edhart (71. Aurelio Oehlers), Derensili Sanches Fernandes.

Opstelling Jong AZ: Daniël Deen; Jurre van Aken (90+1. Finn Stam), Wouter Goes, Maxim Dekker (46. Misha Engel), Sem Dekkers; Lewis Schouten, Fedde de Jong, Zico Buurmeester; Mayckel Lahdo (63. Iman Griffith), Yusuf Barasi (90+1. Damienus Reverson), Myron van Brederode (63. Soulyman Allouch). 

Scoreverloop: 76. Barasi 0-1 (pen.), 88. Barasi 0-2 (pen.).
Gele kaarten: Eersteling, Nijhuis, Boumenjal (Jong FC Utrecht), Barasi (Jong AZ).
Rode kaart: -
Scheidsrechter: Robin Vereijken.

Foto: Orange Pictures