0
Europa League
donderdag, 22 oktober 2020
18:55
1

WEDSTRIJD: Napoli - AZ

NAPELS- In de persruimte van Stadio San Paolo blikten Arne Slot en zijn aanvoerder Teun Koopmeiners woensdagavond vooruit op de Europa League-wedstrijd Napoli - AZ van donderdag. Hoe gaan de Alkmaarders om met de corona-besmettingen? En wat kunnen ze verwachten van de Italianen? "Zijn in vorm."

Tijdens de bochtige reis van het hotel naar Stadio San Paolo maakte Koopmeiners kort kennis met Napels. “De stad ademt één en al voetbal”, trapte hij het persmoment af. “Dat is heel mooi om mee te maken. In dit soort stadions, tegen dit soort tegenstanders, wil je als voetballer spelen. Het is doodzonde dat het morgen niet vol zit.”

Corona
In aanloop naar het duel met Napoli kreeg AZ te maken met corona-besmettingen in haar selectie. Koopmeiners: “De voorbereiding was hectisch en chaotisch. Het liefst wil je de hele ploeg bij elkaar hebben. Zeker met dubbele programma’s. Aan de andere kant hebben we zoveel mogelijk de dingen gedaan zoals normaal. Bijvoorbeeld routines aanhouden, voor zover dat mogelijk is. We zijn genoeg getest de afgelopen dagen en alle jongens die hier zijn, zijn negatief.”

Napoli
“Napoli is van een onwijs hoog niveau en ze zijn in vorm”, zei de captain over de Italiaanse tegenstander. “Dat hebben ze in de afgelopen wedstrijden bewezen. Ze hebben ook spelers die al jaren in de top spelen. Maar dat zijn ook de ploegen waaraan wij ons willen meten. Wij spelen al jaren in de top van Nederland. Een prachtig affiche om het te laten zien.”

Hectisch
De hectiek in aanloop naar Napoli - AZ beaamde ook Slot: “Wij hebben een ongelofelijk vakkundige dokter, die al maanden proactief bezig is geweest om te protocollen na te leven. Dat het ons is overkomen, daar balen we ontzettend van. Op de achtergrond is veel overleg geweest over het doorgaan van deze wedstrijd. De keuze ligt bij de UEFA, de Nederlandse en de Italiaanse autoriteiten. Nu zitten we hier en hebben we er eigenlijk ontzettend veel zin in.”

Systeem
Slot kan over een aantal spelers niet beschikken. Toch is hij niet van plan veel te wijzigen in zijn basisopstelling. “Wij spelen eigenlijk altijd 4-3-3. Ik overweeg voor morgenavond dan ook niet om een ander systeem te gaan hanteren. Te meer omdat we eigenlijk over vrij veel van onze basisspelers kunnen beschikken. Ik zou het niet verstandig vinden om vastigheden uit elkaar te trekken. We kunnen nog steeds een heel goed team op de been brengen.”

Aanval
“Napoli heeft veel sterke punten”, rondde Slot zijn persconferentie af. “Als liefhebber kijk ik al jarenlang met veel plezier naar Napoli. Ze hebben fantastische aanvallers die individueel het verschil kunnen maken. Dan heb ik het niet alleen over Dries Mertens of Victor Osimhen, maar ook over buitenspelers zoals Lorenzo Insigne en Hirving Lozano. Ze hebben gewoon heel veel kwaliteiten. Wat ook opvalt is de discipline als het om verdedigen gaat. We hebben veel respect voor de tegenstander, maar daarnaast hebben we ontzettend veel zin om het tegen zo’n ploeg op te nemen.”

Live
Napoli - AZ begint donderdag om 18:55 uur en is live te volgen via het Twitter-account van AZ. Ook is hij te zien op FOX Sports.

Foto's: Ed van de Pol / edvandepol.nl

NAPELS- AZ is de Europa League begonnen met een knappe overwinning op Napoli. In Stadio San Paolo sloeg de geplaagde ploeg van trainer Arne Slot na rust toe via Dani de Wit: 0-1.

Beide ploegen kenden in het eerste kwartier enkele momenten van dreiging, zonder tot serieuze kansen te komen. Wel was het gelijk raak toen Victor Osimhen voor het eerst opdook voor Marco Bizot, maar de Nigeriaanse topspits werd teruggevlagd voor buitenspel.

Speldenprikjes
AZ kwam er zo nu en dan ook zelf goed uit en deelde enkele speldenprikjes uit. Zo pakte keeper Alex Meret met de nodige moeite een verrassend afstandsschot van Jesper Karlsson en kreeg Fredrik Midtsjø ruimte voor een uithaal. De Noor raakte de bal verkeerd en schoot naast.

Mertens
Hierna brak een fase aan vol Napolitaanse dreiging. Eerst kon Sugawara opruimen bij een hachelijk moment, daarna stopte Bizot pogingen van Matteo Politano, Dries Mertens en Osimhen. Het dichtstbij waren Hirving Lozano – die bijna een door Bruno Martins Indi verlengde voorzet binnen gleed – en de net naast schietende Mertens.

Kersvers international
Tussen de twee Italiaanse mogelijkheden door werd ook Sugawara gevaarlijk. De kersvers Japans international profiteerde bijna van een slippertje bij Kalidou Koulibaly, maar schoot voorlangs. Op slag van rust werd ook Osimhen nog gevaarlijk met het hoofd. Halverwege stond echter de brilstand op het scorebord.

De Wit
De ploeg van trainer Gennaro Gattuso liet ook de eerste poging van het tweede bedrijf noteren. Koulibaly kopte net over uit een corner. Het was evenwel AZ dat de score opende. Jonas Svensson trok de bal na een een-twee met Sugawara voor en zag de als spits gestarte Dani de Wit knap afronden.

Omsingeling
Na de 0-1 ging de thuisploeg nog nadrukkelijker op zoek naar een doelpunt, wat al snel flinke kopkansen opleverde voor Osimhen en diens vervanger Andrea Petagna. De Alkmaarders werden met de rug tegen de muur gezet en Lorenzo Insigne rook nog aan de gelijkmaker, maar AZ doorstond de omsingeling met verve en trok de drie punten over de streep.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
SSC Napoli - AZ 0-1 (0-0)

Groepsfase UEFA Europa League

Opstelling SSC Napoli: Alex Meret; Giovanni Di Lorenzo, Nikola Maksimović, Kalidou Koulibaly, Elseid Hysaj (58. Mário Rui); Fabián Ruiz Peña, Stanislav Lobotka (66. Diego Demme); Matteo Politano (83. Tiemoué Bakayoko), Dries Mertens, Hirving Lozano (58. Lorenzo Insigne); Victor Osimhen (66. Andrea Petagna).
Opstelling AZ: Marco Bizot; Jonas Svensson, Pantelis Hatzidiakos, Bruno Martins Indi, Owen Wijndal; Fredrik Midtsjø (88. Ramon Leeuwin), Calvin Stengs, Teun Koopmeiners; Yukinari Sugawara, Dani de Wit, Jonas Karlsson (88. Albert Gudmundsson).

Scoreverloop: 57. De Wit 0-1.
Gele kaarten: Koulibaly (SSC Napoli), De Wit (AZ).
Rode kaarten: 
Scheidsrechter: Daniel Stefanski.

Foto's: Ed van de Pol / edvandepol.nl

NAPELS- AZ is donderdag geweldig begonnen aan Groep F van de Europa League. In Napels werd met 0-1 gewonnen door een goal van Dani de Wit. AZ heeft behalve de drie punten gelukkig ook de foto's nog.


Foto's: Ed van de Pol / edvandenaPoli.nl

ALKMAAR- “Gehavend AZ schrijft voetbalsprookje bij Napoli en boekt eindelijk zege”, kopt het AD. 'Megastunt' en 'een zege met gouden letters' kopt De Telegraaf. Wat wordt er in de media geschreven over de overwinning op Napoli (0-1)? Lees het in de rubriek AZ in de media.

'Na een week vol rampspoed boekte AZ donderdagavond een indrukwekkende overwinning op Napoli. In Napels was één geweldige aanval genoeg voor de zege in de groepsfase van de Europa League', schrijft het Noordhollands Dagblad.

'Het was in de eerste helft vooral tegenhouden', zag FOX Sports. 'Napoli, met Hirving Lozano en Dries Mertens in de basis, domineerde en kreeg goede kansen op de voorsprong. De beste kans was er voor Mertens. De Belg kapte zijn man uit, maar schoot de bal vervolgens rakelings naast.'

NH Nieuws is het daarmee eens: 'Mertens leek de Italianen kort voor rust alsnog op voorsprong te schieten nadat Pantelis Hatzidiakos de bal verspeelde. De Belg ging samen met Osimhen op het vijandelijke doel af, had de hoek voor het uitkiezen, maar mikte naast. Hetzelfde gold kort daarvoor voor Yukinari Sugawara, die het leer in kansrijke positie langs de verkeerde kant van de paal werkte.'

De Telegraaf: 'Een driepunter die de Noord-Hollanders bijzonder goed uitkwam, gezien de vele pechmomenten die de ploeg van Slot dit seizoen al moest doormaken.'

De verdedigende inzet van doelpuntenmaker De Wit wordt geloofd in het AD, dat schrijft dat AZ 'meer moest verdedigen dan het waarschijnlijk ooit heeft moeten doen'. Daarbij was De Wit nog vaker achterin dan voorin te vinden, maar was hij wel degene die de terugtrekbal van Svensson tot doelpunt promoveerde. Volgens de krant kan de zege in San Paolo een morele opsteker zijn 'voor de beoogde opmars in de Eredivisie.'

NOS zag ‘valse spits’ de Wit in de eerste helft weinig in de punt van de aanval, maar daar kwam in het tweede bedrijf verandering in: 'In de tweede helft was het moment voor De Wit wél daar. In de 57ste minuut kreeg hij de bal na een fraaie aanval op een presenteerblaadje van rechtsback Jonas Svensson, die de bal teruglegde op de inlopende De Wit: 1-0. Zo kwam AZ tegen de verhoudingen in op voorsprong.'

Uiteindelijk hield AZ knap stand, aldus VI: 'Gedwongen door de achterstand voerde Napoli de druk op het Alkmaarse doel verder op, waarbij onder anderen Andrea Petagna en Matteo Politano dicht bij de gelijkmaker waren. Voor AZ was het een kwestie van overleven. Dat deed de ploeg van Slot dit keer wel met verve, met een stunt als zeer welkom resultaat na vijf duels op rij zonder zege.'

De Italiaanse media is niet mals voor de ploeg van Gennaro Gattuso. Zo komt Tuttosport met een harde kop: 'Napoli, wat een grap!' Zij zagen AZ continu onder druk staan, maar dodelijk effectief zijn.

Corriere dello Sport zag iets Italiaans terug bij de ploeg van Arne Slot: 'Napoli domineert, maar weet de Nederlandse catenaccio-verdediging niet te slechten. Één moment van onoplettendheid kost de ploeg uit Napels uiteindelijk de kop.'

Ten slotte nog La Gazetta dello Sport, dat een onmachtig Napoli meer dan 70% balbezit zag hebben, zonder daar iets mee te doen: 'Napoli knock-out tegen AZ”, kopt de roze krant. “AZ verdedigde geconcentreerd en was intelligent genoeg om aan te vallen wanneer de mogelijkheid zich voordeed. Napoli was na de tegengoal te traag en te voorspelbaar om nog iets terug te doen. Uiteindelijk is het succes van AZ verdiend’, luidt de conclusie.