1
Eredivisie
zondag, 06 maart 2022
16:45
3

WEDSTRIJD: NEC - AZ

Bij het uitduel tegen NEC op zondag 6 maart zijn geen uitsupporters welkom. Het uitvak van het Goffertstadion is niet veilig genoeg bevonden om supporters te ontvangen.

ZAANSTAD- AZ werd donderdag uitgeschakeld in het bekertoernooi en moet de focus al snel verleggen op de volgende uitdaging. Zondag wacht in Nijmegen het Eredivisie-duel met NEC. Trainer Pascal Jansen blikt vooruit en staat ook stil bij de voorselectie van Jordy Clasie en de fitheid van Fredrik Midtsjø en Sam Beukema.

AZ leed tegen Ajax de eerste nederlaag in vier maanden tijd. Jansen benadrukte direct dat de ploeg daar vooral niet van in de war moet raken. "Je krijgt daar ook niet zoveel tijd voor, want we spelen zondag alweer tegen NEC. De remedie bij een teleurstelling of succes is altijd dat je er 24 om kunt rouwen of van mag genieten. En dan moeten we verder."

Midtsjø 
Donderdagavond ontbrak Midtsjø door fysieke klachten. "Hopelijk gaat het vandaag weer iets beter. Hij gaat straks trainen en dan is het even afwachten hoe hij daarop reageert. Fredrik heeft wat hamstringklachten, dus we moeten voorzichtig te werk gaan en elke dag even kijken hoe hij ervoor staat."

Beukema
Sam Beukema kwam wel in actie en haalde ook het laatste fluitsignaal, maar kwam niet ongeschonden uit de strijd. "Hij botste tegen Tijjani aan en kreeg een behoorlijke tik op zijn neus. Hij is nu naar een instantie om te kijken of ze hem een masker kunnen aanmeten. Er is namelijk wel wat schade, maar we moeten even afwachten hoeveel."

Geschorste captain
Zondag moet AZ het sowieso doen zonder Owen Wijndal. De captain pakte tegen Feyenoord zijn vijfde gele kaart en is voor één duel geschorst. Milos Kerkez is een mogelijke vervanger. "Hij is een van de kandidaten. We hebben nog wat meer mogelijkheden, dus we gaan ons nu rustig voorbereiden op NEC en dan ga ik daarin ook de keuze maken."

Knappe prestaties
In Nijmegen treft AZ een promovendus die bezig is aan een prima seizoen. NEC staat negende. "Ze leveren keurige prestaties in de Eredivisie. En dat als nieuwkomer. Dat is erg knap en daar heb ik veel respect voor, maar zondag zullen we met elkaar moeten uitvechten wie weer een sprongetje kan maken."

Voorselectie Clasie
Tot slot ging Jansen in op Jordy Clasie, die net als Owen Wijndal is opgenomen in de voorselectie van Oranje. "Jordy is al weken in goede vorm en dat is de bondscoach gelukkig ook niet ontgaan. Hij heeft in het verleden al laten zien van zeer grote klasse te zijn. Daarna had hij een moeilijke fase bij Southampton, maar ik was erg blij toen hij naar AZ kwam. Hier had hij wat tijd nodig om zijn stempel te drukken, maar dit jaar krijgt Jordy daar volop de gelegenheid voor en dat grijpt hij met beide handen aan."

'Daar is hij een meester in'
"Jordy is erg belangrijk in het spel aan de bal. Hij ziet patronen en spellijnen goed en is in staat de opbouw vanuit zowel de laatste lijn als het middenveld vorm te geven. Hij brengt mensen tussen de lijnen in stelling, maar ook met passes achter de laatste linie: daar is hij een meester in. Hij ziet situaties sneller dan de meesten."

In beeld
"Jordy is niet de grootste, maar wel een van de slimsten en beheerst veel facetten van het spel", besluit Jansen. "Het is te prijzen dat hij in staat is gebleken dat niveau weer aan te tikken, waardoor hij bij de bondscoach weer in beeld is gekomen. We gaan voor hem duimen dat hij ook bij de definitieve selectie komt."


Live
In het Goffertstadion wordt zondag om 16:45 uur afgetrapt. NEC - AZ is live te volgen via AZ Radio, het Twitter-kanaal van AZ en ESPN.

NIJMEGEN- AZ boekte zondag een 1-3 overwinning op NEC. Daarmee naderden de Alkmaarders nummer drie van de ranglijst Feyenoord tot op een punt. Na de belangrijke overwinning sprak Jordy Clasie met AZ TV. "Gelukkig weten om te draaien."

Na afloop beaamde Clasie in het materiaalhok van Nijmegen dat dit een belangrijke zege was. “Ik vond dat we de eerste helft heel zwak speelden. We leden te makkelijk balverlies en waren onszelf niet. Het was veel te slap en dan krijg je het gewoon moeilijk. We wisten op voorhand al dat het een lastige uitwedstrijd zou zijn, maar gelukkig hebben we dat in de tweede helft weten om te draaien en alsnog de drie punten meegenomen.”

Oranje
Twee dagen voor de overwinning op NEC werd Clasie opgenomen in de voorselectie van Oranje. Dat was voor het eerst sinds zijn laatste interland in 2016. Clasie: “Ik was onderweg naar huis en ik kreeg een belletje van de teammanager om het te vertellen. Dat is heel mooi, om in ieder geval weer in de picture te zijn. Het is de voorselectie, maar natuurlijk ben ik daar blij mee. Verder blijf ik me focussen op AZ en gaan we zien wat er gaat komen.

AZ TV
Bekijk hieronder het volledige interview met Clasie. Ook sprak AZ TV met trainer Pascal Jansen en Aslak Witry. 


NIJMEGEN- In het Gofferstadion mocht AZ vrijdag drie punten bijschrijven. De formatie van Pascal Jansen was in Nijmegen met 1-3 te sterk voor NEC. Een fotoverslag. 

Foto's: Ed van de Pol / edvandepol.nl