1
Eredivisie
zaterdag, 09 januari 2021
20:00
1

WEDSTRIJD: PEC Zwolle - AZ

ZAANSTAD- Na een intensieve trainingsweek staat voor AZ zaterdag het eerste competitieduel van 2021 op de rol. In het MAC³PARK Stadion is PEC Zwolle dan de opponent. Pascal Jansen sprak vrijdag tijdens een digitaal persmoment over de fitheid van de selectie, het drukke programma en eerherstel.  

De AZ-selectie keerde zondag 3 januari na een korte winterstop terug op het trainingsveld. Jansen: “We zijn op het eigen complex op een soort minitrainingskamp gegaan. De eerste drie dagen richtten we ons op de belastbaarheid van de spelers. We trainden ’s ochtends en ’s middags, terwijl de jongens tussendoor konden uitrusten in een nabijgelegen hotel.”


Martins Indi beschikbaar
“De fitheid van de selectie valt zeker niet tegen”, vervolgt de oefenmeester. “Ook bij hen die terugkomen van blessures ziet het er prima uit. Ron Vlaar was al terug en ook met Bruno Martins Indi gaat het erg goed. Hij heeft voor de jaarwisseling bij Jong AZ al het programma opgepakt, sloot 3 januari bij ons aan en is zaterdag beschikbaar. Bij Jordy Clasie ziet het ernaar uit dat hij woensdag met de wedstrijd tegen PSV weer bij de selectie kan zitten. Jonas Svensson en Dani de Wit zijn nog iets langer onderweg.”


Transfermarkt
Met de aanvang van het nieuwe jaar is ook de transfermarkt weer geopend. Jansen heeft zelf geen wensen. “Hoewel de positie van rechtsback door het wegvallen van Jonas wat dun bezet is, ben ik erg tevreden met de huidige groep. Wel is het de vraag of er spelers zijn die elders voor meer speelminuten willen gaan.”  

Revancheren
Het duel met PEC is het startschot van een drukke periode. In januari wachten liefst zeven wedstrijden, waaronder tegen Ajax en PSV. “De focus ligt eerst op PEC. Daar kijken we net zo erg naar uit. We trapten het seizoen tegen hen af en dat was het begin van de reeks gelijke spelen. We verspeelden de nodige punten en willen ons revancheren. Dat is een stukje eergevoel.”


Live
PEC Zwolle - AZ begint zaterdag om 20:00 uur en is live te zien op ESPN 1. Ook kun je de wedstrijd volgen via het Twitter-kanaal van AZ.

Foto's: Ed van de Pol / edvandepol.nl

ZWOLLE- AZ is zaterdag het nieuwe jaar begonnen met puntverlies tegen PEC Zwolle. De ploeg van trainer Pascal Jansen maakte in de tweede helft een vroege achterstand ongedaan, maar wist het duel niet naar zich toe te trekken: 1-1.

Bruno Martins Indi keerde terug in de wedstrijdselectie. De centrumverdediger kampte sinds begin september met een kwetsuur aan het jukbeen. In Zwolle verscheen hij – met een beschermend masker – aan de aftrap. Teun Koopmeiners nam weer plaats op het middenveld.

Achterstand
Nadat beide ploegen in de openingsfase al wat dreigend werden, kwam AZ in de negende minuut op achterstand. Eliano Reijnders – de jongere broer van AZ’er Tijjani Reijnders – brak door op de rechterflank en bediende Pelle Clement: 1-0.

Beslissende pass
De Alkmaarders voerden al snel de druk op en kwamen via Myron Boadu en Calvin Stengs meermaals in kansrijke positie. Het ontbrak echter aan de beslissende pass, waardoor de echte mogelijkheden lang uitbleven. Teun Koopmeiners zorgde nog voor het meeste gevaar, toen hij uit een hoekschop naast kopte. Aan de overzijde moest ook Marco Bizot nog in actie komen. Mike van Duinen drong het strafschopgebied binnen, maar de goalie was attent en plukte de bal voor zijn voeten vandaan.

Grote kansen
AZ schroefde na rust de duimschroeven aan en kreeg al snel een serie grote kansen. Zo kreeg Boadu net niet zijn voet achter een voorzet van Owen Wijndal en zag Tijjani Reijnders twee schoten geblokt worden. Bizot moest vervolgens redden op een poging van Yuta Nakayama, waarna opnieuw Boadu een kans kreeg. De spits werd dit keer ternauwernood afgestopt door Bram van Polen.

Gelijkmaker Midtsjø
In de 67e minuut kreeg AZ loon naar werken. Fredrik Midtsjø kwam op het middenveld in balbezit en schoot van ruim twintig meter raak in de korte hoek: 1-1. De Noor maakte daarmee AZ’s eerste doelpunt van 2021.

Op de lat
De Zwollenaren werden in de slotfase steeds verder teruggedrongen, maar AZ kwam desondanks nauwelijks tot kansen. PEC-verdediger Sai van Wermeskerken werkte de bal – onder druk van Boadu – bijna achter zijn eigen doelman, waarna ook Koopmeiners in de tachtigste minuut dichtbij was. Zijn vrije trap kwam echter op de lat. Verder dan dat kwam AZ niet, waardoor de gelijke stand op het scorebord bleef staan. 


WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
PEC Zwolle - AZ 1-1 (1-0)
Eredivisie

Opstelling PEC Zwolle: Michael Zetterer; Sai van Wermeskerken, Sam Kersten, Bram van Polen, Kenneth Paal; Mustafa Saymak (60. Thomas Lam), Rico Strieder (46. Yuta Nakayama), Dean Huiberts (74. Jesper Drost); Eliano Reijnders, Pelle Clement (82. Clint Leemans), Mike van Duinen.
Opstelling AZ: Marco Bizot; Yukinari Sugawara, Pantelis Hatzidiakos, Bruno Martins Indi (60. Zakaria Aboukhlal), Owen Wijndal; Fredrik Midtsjø, Tijjani Reijnders, Teun Koopmeiners; Calvin Stengs, Myron Boadu, Jesper Karlsson (85. Ferdy Druijf).

Scoreverloop: 9. Clement 1-0, 67. Midtsjø 1-1.
Gele kaarten: Kersten (PEC Zwolle).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Kevin Blom.
Toeschouwers: 0.

Foto's: AZ Media / Jarrik Bijsterbosch