1
Eredivisie
zaterdag, 05 februari 2022
20:00
2

WEDSTRIJD: PSV - AZ

Ten gevolge van de huidige coronamaatregelen is het nog niet mogelijk uitwedstrijden te bezoeken.

ZAANSTAD- AZ hervat de competitie met een bezoek aan PSV. In Eindhoven wordt zaterdag om 20:00 uur afgetrapt. Pascal Jansen en Jordy Clasie blikken vooruit op de topper. "Het gevoel in de groep is heel erg goed."

Jansen stond eerst stil bij de twee winteraanwinsten: Milos Kerkez en Kamal Sowah. "Milos is een zeer fanatieke linkervleugelverdediger waar echt vuur in zit. Hij is nog erg jong, maar heeft wel al veel meegemaakt: in verschillende landen gewoond en gespeeld, meest recentelijk natuurlijk bij AC Milan. Hij maakt een prima indruk op de training."

Sowah
Over Sowah kan Jansen zaterdag nog niet beschikken. Hij is in afwachting van een werkvergunning. "Gelukkig is Kamal op deadlineday nog naar ons gekomen. Ook hij maakt een prima indruk. Het is een zeer vaardige, linksbenige speler met snelheid. Hij speelt graag op de voorhoedeposities en kan daar voor ons van waarde zijn."

Leren van Wijndal
Waar het nog wachten is op Sowahs speelgerechtigdheid, zit Kerkez zaterdag vermoedelijk al bij de wedstrijdselectie. "Het is duidelijk dat Owen op dit moment onze absolute nummer één is op de linksbackpositie. Milos kan van hem nog veel leren, en dan is het aan hem om ervoor te zorgen dat hij heel snel leert."

Alles weer bij elkaar
Het treffen met PSV is voor AZ het eerste competitieduel in twee weken. "Die hebben we gebruikt om goed te blijven trainen. Een aantal jongens die wat in te halen hadden zijn weer aangehaakt en we hebben geoefend tegen NAC. Deze week hadden we alles weer bij elkaar, ook met Zakaria die terug is van de Africa Cup. Iedereen was dus op tijd binnen zodat we de afspraken en accenten richting PSV - AZ goed met elkaar konden bepalen."

Clasie: 'Veel kwaliteit'
Eerder dit seizoen verloor AZ het thuisduel met PSV. Volgens Jordy Clasie was dat toen onnodig. "Wij speelden eigenlijk vrij aardig en kregen een goal tegen die een speler niet vaak in zijn carrière zal maken. Daarna viel pas laat de 0-2. Het is wel duidelijk dat PSV een heel goede selectie met veel kwaliteit heeft, maar wij hebben ook een goede groep. We gaan zaterdag zien hoe dat zich verhoudt."

Goed gevoel
Volgens de middenvelder zit de sfeer er bij AZ in ieder geval goed in, nu de ploeg al dertien wedstrijden op rij ongeslagen is. "Het gevoel in de groep is heel erg goed. Er is veel vertrouwen in elkaar, en ook het vertrouwen dat we de lijn omhoog kunnen doorzetten. Het is aan ons om dat zaterdag weer te laten zien in de wedstrijd."

Groei
Ook Jansen kijkt op die manier vooruit naar het treffen met PSV. "We willen de groei doorzetten die wij in de afgelopen periode hebben aangetoond door te maken. Het is goed te zien dat we als team enorm naar elkaar toe zijn gegroeid en vaster zijn geworden. We kijken dus enorm uit naar deze wedstrijd en streven ernaar deze keer aan de juiste kant van de streep te staan."

Witry
Bij AZ ontbreekt zaterdag naast de langdurig afwezige Jelle Duin ook Aslak Witry. De Noorse verdediger is niet helemaal fit en moet de kraker in de Lichtstad laten schieten. "Bruno Martins Indi is gelukkig wel weer inzetbaar, en ook Zakaria is er dus weer bij. Hij is sinds donderdag weer in training en heeft er dus twee volledige trainingen op zitten."

Africa Cup
Aboukhlal was zo voor het eerst weer van de partij, na het Africa Cup-avontuur met Marokko dat uiteindelijk strandde in de kwartfinales. Jansen: "Zaka heeft in Kameroen een enorme schat aan ervaring opgedaan. Daar hebben we het gister met hem nog uitgebreid over gehad. Het is een mooie ervaring als speler, maar ook zeker een mooie levenservaring."


EINDHOVEN- AZ heeft zaterdag de volle buit gepakt in de topper tegen PSV. In het Philips Stadion kwam de thuisploeg op voorsprong, maar knokte de formatie van Pascal Jansen zich terug. De achterstand werd door goals van Bruno Martins Indi en Jesper Karlsson omgebogen in een 1-2 overwinning.

Voor het topduel met PSV keerden de volledig herstelde Martins Indi en Pantelis Hatzidiakos terug in de basis. Zij kwamen ook voor het eerst in tijden weer eens in actie voor publiek, want het Philips Stadion was voor eenderde gevuld. Bij AZ zat winteraanwinst Milos Kerkez voor het eerst in de wedstrijdselectie.

PSV op voorsprong
Het duel in Eindhoven was lange tijd in evenwicht. Grote kansen werden in de beginfase niet genoteerd. Toch kwam PSV in de negentiende minuut op voorsprong. Armando Obispo kopte hard en hoog raak uit een corner: 1-0.

Rakelings naast
AZ herstelde zich knap van deze tegenslag. Na een half uur spelen opende Håkon Evjen op Jesper Karlsson. De Zweedse aanvaller slingerde de bal voor het doel en met een rappe voetbeweging verlengde Vangelis Pavlidis, maar zijn inzet ging rakelings naast.

BMI
Vijf minuten voor rust kwam de 1-1 wel op het scorebord. Karlsson legde na een corner de bal af op Owen Wijndal. De aanvoerder haalde de achterlijn en legde terug. Martins Indi hield zijn hoofd koel en schoot met links beheerst de gelijkmaker tegen de touwen. De verdediger luisterde zijn rentree op met zijn eerste doelpunt van dit seizoen.

Met de schrik vrij
In de laatste minuut voor rust kwam AZ met de schrik vrij. Mauro Júnior gaf de bal voor bij de tweede paal, waar Ibrahim Sangaré vrij voor doel stond. De Ivoriaan leek echter te schrikken van de plotselinge kans en zag de bal via zijn lichaam naast gaan.

Alert
De eerste mogelijkheid na rust was voor de ploeg van Jansen. Pavlidis reageerde alert, veroverde de bal en bleef sterk overeind, maar schoot vervolgens van afstand over.

Vindahl
Na ruim een uur hield Peter Vindahl zijn ploeg in de wedstrijd. Eerst verijdelde hij gevaar door op tijd zijn doel uit te komen en zo te voorkomen dat Cody Gakpo voor dreiging kon zorgen. Vijf minuten later redde Vindahl uitstekend op een afstandsschot van Júnior en pakte hij de rebound van invaller Yorbe Vertessen.

Listig
Het spel golfde in de tweede helft meer op en neer. Nu was het AZ met een dreigend moment. Jordy Clasie schoot uit tweede lijn, waarna invaller en de van de Africa Cup teruggekeerde Zakaria Aboukhlal de bal listig verlengde. PSV-keeper Yvon Mvogo liet zich echter niet verrassen.

Verlossing van Karlsson
Een kwartier voor tijd nam AZ de leiding. Yukinari Sugawara lanceerde met een lange bal Aboukhlal. De Marokkaans international kwam een teenlengte tekort om deze te toucheren. Nadat PSV-doelman Mvogo echter onder de bal door ging, was Karlsson er als de kippen bij om in het lege doel binnen te schuiven: 1-2.

Derde op rij
In het laatste kwartier zette PSV wel aan, maar bleven grote kansen uit. De Alkmaarse defensie stond goed en zo kon AZ de drie punten bijschrijven. Het was alweer de derde zege in Eindhoven op rij.

Uitduels
Komende week staan twee uitduels op het programma. Woensdag 9 januari gaat AZ op bezoek bij RKC Waalwijk in de kwartfinales van de TOTO KNVB Beker. Zondag 12 januari reist AZ af naar Deventer, voor het competitietreffen met Go Ahead Eagles. 

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
PSV - AZ 1-2 (1-1)

Eredivisie

Opstelling PSV: Yvon Mvogo; Phillipp Mwene (89. Bruma), Jordan Teze, Armando Obispo, Mauro Júnior; Ibrahim Sangaré, Olivier Boscagli; Joey Veerman (61. Yorbe Vertessen), Mario Götze; Ritsu Doan (61. Eran Zahavi), Cody Gakpo.
Opstelling AZ: Peter Vindahl; Yukinari Sugawara, Pantelis Hatzidiakos, Bruno Martins Indi (75. Sam Beukema), Owen Wijndal; Fredrik Midtsjø, Dani de Wit, Jordy Clasie (82. Tijjani Reijnders); Håkon Evjen, Vangelis Pavlidis (67. Zakaria Aboukhlal), Jesper Karlsson.

Scoreverloop: 19. Obispo 1-0, 40. Martins Indi 1-1, 75. Karlsson 1-2.
Gele kaarten: Sangaré, Teze, Götze (PSV), Midtsjø, Wijndal, Hatzidiakos, Sugawara (AZ).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Allard Lindhout.

EINDHOVEN- In waar voetbalgevecht trok AZ zaterdag aan het langste eind. PSV werd zaterdag voor eigen publiek op een 1-2 nederlaag getrakteerd. De Alkmaarse zege in beeld.

Foto's: Orange Pictures