1
Eredivisie
woensdag, 13 januari 2021
18:45
3

WEDSTRIJD: PSV - AZ

ZAANSTAD- Na de stroeve competitiehervatting bij PEC (1-1), wacht AZ woensdag een bezoek aan PSV. Trainer Pascal Jansen blikte dinsdag in een digitaal persmoment vooruit op de eerste Eredivisie-topper van het seizoen.

“Dit zijn de duels waarnaar je uitkijkt”, zegt Jansen over de eerste competitietopper in tien maanden. “De spelers hunkeren ernaar, ook door het feit dat we dit soort duels al een tijd niet hebben gespeeld. Door de resultaten uit het vorige seizoen is er bij de groep ook veel vertrouwen.”

Bijzondere prestatie
In het seizoen 2019-2020 won AZ immers alle duels met PSV, Ajax en Feyenoord. “Een bijzondere prestatie, ook omdat we het deden met tien goals voor en nul tegen. We gaan er alles aan doen om dat te evenaren en weer met goede cijfers aan de haal te gaan.”

Vorige treffen
In Eindhoven werd in oktober 2019 een 0-4 zege geboekt. “Daar zat alles in. Wij maken twee goals vlak voor rust, zij krijgen rood na een VAR-moment… Dat waren momenten die de dynamiek van die wedstrijd beïnvloedden, maar bovenal waren we die dag als team vrij sterk.”


Liefhebber
In het huidige seizoen staan de zaken er anders voor, met een PSV dat tweede staat en zes punten meer heeft dan AZ. Jansen is ook onder de indruk van de Eindhovenaren. “Ik heb zondag gekeken en was als liefhebber enthousiast. Zij kwamen in Amsterdam vooral heel goed uit de startblokken, al werd dat ook weer omgedraaid.”

Plan
“PSV heeft een herkenbare speelstijl waarin dezelfde intenties steeds zichtbaar zijn. Dat was tegen Ajax niet anders. Het systeem is wel gewijzigd ten opzichte van vorige jaren en vrij ongebruikelijk in Nederland. Zo dwingen zij eigenlijk iedere tegenstander tot aanpassingen. De afgelopen dagen zijn wij druk bezig geweest met de vraag hoe wij dat gaan beantwoorden en we gaan ervan uit dat ons plan gaat werken.”

Weerzien
In het Philips Stadion wacht Jansen een weerzien met zijn oude club, waar hij jeugdtrainer en hoofd jeugdopleiding was. “Ik heb het bij PSV vijf jaar goed naar mijn zin gehad en kijk ernaar uit de mensen te begroeten die ik een tijd niet gezien heb. Zo lopen in de A-selectie wel wat jongens rond waarmee ik nog heb gewerkt.”

Vlaar
Jansen beschikt over een vrijwel fitte selectie. “Tegenvaller is dat Ron Vlaar gisteren uitviel op de training, dus hij is net als Jonas Svensson en Dani de Wit niet beschikbaar tegen PSV. Dat geldt wel voor Jordy Clasie en Timo Letschert. Daar zijn we heel blij mee, we zitten weer beter in de keuzes.”


Live
PSV - AZ begint woensdag om 18:45 uur en is live te zien op ESPN 2. Ook kun je de wedstrijd volgen via Twitter en Instagram.

Eindhoven - AZにとって今年最初となるEredivisieのトップチームとの試合。Philips Stadionで行われたPSV戦はAZが3-1でPSVを下した。ハーフタイム前にTeun Koopmeinersが点差をつけ、試合終了間際にCalvin Stengsがダメ押しの3点目を決めた。

最初のチャンスは右側からの攻撃だった。Albert Gudmundssonがゴール前にいたMyron Boaduの方へとクロスをあげたが、ボールはJesper Karlssonの足元に落ち、Karlssonがシュートしたがそのボールは倒れていたBoaduに当たり跳ねかえった。

 
その後Olivier BoscagliがEran Zahaviに縦パスを出し、Eindhoven側の最初のチャンスが訪れたが、Zahaviはそのボールをコントロールできなかった。Donyell Malenもゴールを狙ったが、堅い守備によって阻まれた。
 
この試合がEredvisie100試合目となるFredrik Midtsjøの負傷により試合が一時中断された後、ゴールに向かっていたBoaduがキーパーYvon Mvogoにより倒され、AZにペナルティーキックが与えられた。主審Serdar Gözübüyükにより与えられたペナルティーキックをTeun Koopmeinersが落ち着いて決めた。
 
0-1となった直後、Boaduに大きなチャンスが回ってきた。Stengsからだされた縦パスに反応したBoaduは、ゴールを狙ったが相手側守備に阻まれ、コーナーキックとなった。Karlssonが蹴ったコーナーキックを、Koopmeinersが華麗なかかとでのシュートで決め0-2とリードを広げた。
 
後半に入りPSVは開始から勢いを増し、Roger Schmidt監督率いる相手側の反撃は得点につながった。試合開始後1時間を目前に、Philipp Maxがフリーキックからゴールを決めた。
 
点差を縮められたAZのプレーはいくらか改善した。Koopmeinersが蹴ったフリーキックはあわやこの夜3点目となるかと思われたが、Mvogoがゴールを守った。後半主導権を握っていたのはPSVだったが、AZの隙のない守備を前にホームチーム側は得点の機会を作ることができなかった。
 
試合終盤になるとBoscagliのヘディングシュートで同点に追いつかれるかと思われたが、Marco Bizotがボールをキャッチした。そしてStengsがダメ押しの3点目をあげ、AZが試合を決めた。さらにZakaria Aboukhlalが1-4にするかと思われたが、厳しい角度から放たれたシュートはゴール前を通りすぎていった。
 
Eindhovenでのこの勝利により、AZはトップ試合(対PSV,Feyenoord,Ajax戦)での連勝記録を6に伸ばしオランダ記録を更新した。
 
試合記録:
PSV - AZ 1-3 (0-2)

Eredivisie
 
出場選手
PSV: Yvon Mvogo; Denzel Dumfries, Jordan Teze, Olivier Boscagli, Philipp Max; Pablo Rosario, Ibrahim Sangaré; Mohamed Ihattaren (87分 Marco van Ginkel), Ryan Thomas (46分. Mauro Júnior); Donyell Malen (87分 Joël Piroe), Eran Zahavi.
 
AZ: Marco Bizot; 菅原由勢, Pantelis Hatzidiakos, Bruno Martins Indi, Owen Wijndal; Fredrik Midtsjø, Calvin Stengs, Teun Koopmeiners; Albert Gudmundsson, Myron Boadu (83分 Zakaria Aboukhlal), Jesper Karlsson (73分 Tijjani Reijnders).
 
得点: 30分 Koopmeiners 0-1 (ペナルティーキック), 39分 Koopmeiners 0-2, 59分 Max 1-2, 90分 Stengs 1-3.
警告: Rosario, Dumfries, Sangaré (PSV), Hatzidiakos, Martins Indi, Wijndal (AZ).
退場:
主審: Serdar Gözübüyük.