1
Europa League
donderdag, 05 november 2020
18:55
0

WEDSTRIJD: Real Sociedad - AZ

SAN SEBASTIAN- In de persruimte van Estadio Anoeta blikten Arne Slot en Owen Wijndal woensdagmiddag vooruit op de Europa League-wedstrijd tegen Real Sociedad van donderdag. 

Wijndal trapte de Zoom-persconferentie af. Nadat de verbinding even wegviel en was hersteld, sprak hij tegen de Nederlandse media over zijn fitheid. Hij miste tot nu toe nog geen duel. “We hebben een heel goede inspanningsfysioloog, hij helpt mij veel. Daarnaast zijn rust en voeding ontzettend belangrijk. Misschien heb ik ook een beetje geluk dat ik de fitheid van huis uit heb meegekregen.”

Verdedigen
Normaal is Wijndal een aanvallend ingestelde linksback. Tegen clubs als Napoli en Real Sociedad kan het gebeuren dat hij meer moet verdedigen dan dat hij gewend is. “Natuurlijk hebben we het liefst de bal en wil je aanvallen", zei hij daarover. "Alleen soms is het er de wedstrijd niet naar. Dan moet de focus volledig liggen op het verdedigen, zeker tegen zo’n sterke tegenstander als Napoli. Als je dan als team goed verdedigt, kan ik daar evengoed van genieten.”

Uitschakelen
Donderdagavond treft Wijndal waarschijnlijk Spaans international Mikel Oyarzabal. “Vanavond gaan we de beelden bekijken van Sociedad en dan zal ik nog beter weten wat ik kan verwachten. Oyarzabal is natuurlijk international en topscorer van La Liga. Dat wordt een grote uitdaging, maar het is aan mij om hem uit te schakelen.”

Sociedad
Vervolgens was het woord aan Slot. “Over zwakheden kun je denk ik niet spreken als je tegen een club van dit niveau speelt”, zei hij over Sociedad. “Wij gaan ze bestrijden op onze eigen manier. Het zou ook gek zijn als we in een wedstrijd zoals deze iets compleet anders zouden doen. Maar ons plan ga ik hier nog niet delen.”

Sterkste
Napoli ging vorige week met drie punten weg uit Estadio Anoeta (0-1). Slot: “Ik heb gezien dat het sterke Napoli terug op eigen helft werd gedwongen door Sociedad. Zij waren dominant, hadden het meeste balbezit en ik vond ze de sterkste van de twee. Maar net als in Napels, won niet de sterkste ploeg. Eén goal was voldoende om de wedstrijd te winnen.”

Martins Indi
Bruno Martins Indi reisde vanwege een blessure niet mee naar Baskenland. Hoe Slot dat gaan invullen, wordt donderdag duidelijk. “We hebben genoeg opties", zei de trainer af. "De meest logische vervanger zou dan misschien wel Timo Letschert zijn. Maar hij is één van de spelers waarbij we nieuwsgierig zijn naar de fitheid. Als hij niet kan spelen, dan zijn er veel verschillende opties om daar iemand anders neer te zetten.”

SAN SEBASTIÁN- AZ is donderdag tegen de eerste nederlaag in de Europa League aangelopen. In Stadio Reale won Real Sociedad met 1-0. Lichtpunt aan Alkmaarse zijde was het debuut van jeugdexponent Tijs Velthuis (18), die twintig minuten voor tijd als invaller binnen de lijnen kwam.

Bij AZ keerde Myron Boadu terug in de basis en stond Teun Koopmeiners bij afwezigheid van Bruno Martins Indi centraal achterin. Daardoor kwam op een middenveld een plek vrij, die werd ingevuld door Albert Gudmundsson. In recente duels stond de IJslander nog enkele keren in de spits.

Dominant
Arne Slot stuurde dus een op papier aanvallend elftal het veld in, maar zag hoe de koploper van Spanje zeer dominant was en kans op kans stapelde. Zo kopte Nacho Monreal al vroeg in de handen van Marco Bizot, die ook een schot van David Silva recht op zich af zag komen.

Baskische storm
De Oranje-international verrichtte hierna een cruciale save, door oog in oog met Portu met een been te redden. Dit was wel startschot voor een ware Baskische storm, waarin eerst Silva en Robin Le Normand grote kopkansen misten. De ploeg van Imanol Alguacil viel volle kracht aan.

Wijndal
Na een overleefde scrimmage, een door Portu voorlangs gegleden voorzet en een volgende dikke mogelijkheid voor Monreal, kroop AZ uit de schulp. Een aantal keer werd het strafschopgebied van Sociedad binnengedrongen, waarbij Owen Wijndal de eerste Alkmaarse doelpoging liet noteren.

Muur
AZ wist de opleving na rust geen vervolg te geven, want Sociedad liet van meet af aan weer zien waarom het bovenaan staat in La Liga. Direct kreeg Portu een grote kans, maar onderscheidde Bizot zich andermaal. De Muur zag daarna Modibo Sagnan naast koppen en Mikel Oyarzabal over prikken.

Verse krachten
De bezoekers bleven op de been, maar binnen het uur was het alsnog raak. Na een mislukt schot van Oyarzabal rondde Portu af bij de tweede paal. Met drie verse krachten (Håkon Evjen, Ferdy Druijf en Zakaria Aboukhlal) en later nog twee (Timo Letschert en debutant Velthuis) ging AZ in de achtervolging.

Slotoffensief
In het laatste kwartier werd AZ nog enkele keren dreigend. Zo probeerde Druijf het van ver en verwerkte keeper Miguel Ángel Moyá een harde voorzet van Aboukhlal met moeite. Aboukhlal kreeg uit de corner die volgde de grootste AZ-kans. De gasten bleven aandringen, maar slaagden er niet in een punt uit het vuur te slepen.

Europa League
Real Sociedad komt door de zege in punten op gelijke hoogte met AZ en Napoli, dat in deze speelronde met 1-2 won bij HNK Rijeka. Alle drie de teams hebben zes punten uit drie wedstrijden, AZ gaat op doelsaldo aan kop. Over drie weken wacht een herkansing tegen Sociedad in het AFAS Stadion.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Real Sociedad - AZ 1-0 (0-0)

Groepsfase UEFA Europa League

Opstelling Real Sociedad: Miguel Ángel Moyá; Aritz Elustondo, Robin Le Normand, Modibo Sagnan, Nacho Monreal; Mikel Merino (76. Martín Zubimendi), David Silva, Ander Guevara; Portu (76. Adnan Januzaj), Alexander Isak (62. Willian José), Mikel Oyarzabal (89. Ander Barrenetxea).
Opstelling AZ: Marco Bizot; Jonas Svensson, Pantelis Hatzidiakos (71. Tijs Velthuis), Teun Koopmeiners, Owen Wijndal; Fredrik Midtsjø, Albert Gudmundsson (62. Håkon Evjen), Dani de Wit; Calvin Stengs (71. Timo Letschert), Myron Boadu (62. Ferdy Druijf), Jesper Karlsson (62. Zakaria Aboukhlal).

Scoreverloop: 58. Portu 1-0.
Gele kaarten: Silva (Real Sociedad), Gudmundsson, Druijf, Svensson (AZ).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: John Beaton.

Foto's: Ed van de Pol / edvandepol.nl

SAN SEBASTIAN- AZ keert zonder resultaat terug uit Baskenland, waar Real Sociedad donderdag met 1-0 won. Een terugblik in beeld op het duel waarin Marco Bizot uitblonk en jeugdspeler Tijs Velthuis debuteerde.

Foto's: Ed van de Pol / edvandepol.nl