0
Eredivisie
zondag, 08 november 2020
16:45
3

WEDSTRIJD: SC Heerenveen - AZ

ZAANSTAD- Met de Europese uitwedstrijd tegen Real Sociedad nog vers in het geheugen sprak Arne Slot vrijdagmiddag met de pers. Hoe staat zijn ploeg ervoor en wat verwacht hij van het uitduel met sc Heerenveen?

“Wat voor inzichten het duel met Sociedad me vooral gegeven hebben? Nou, vooral de bevestiging van hoe goed Sociedad is. Wij willen hetzelfde spelen, maar zij doen alles met een hogere intensiteit en snelheid.”

Frisse jongens
Qua fitheid is zijn ploeg redelijk goed uit de strijd gekomen. “Owen Wijndal heeft een aardige tackle te verwerken gekregen en is een beetje stijf. Voor de rest valt het wel mee. Het laatste half uur heb ik er frisse jongens ingebracht. Hopelijk helpt dat richting het duel van zondag.”

Veerman-Veerman
Zondag treft AZ in het Abe Lenstra Stadion het duel Veerman-Veerman. Slot: “Wat me aan Heerenveen opvalt, is dat ze verdedigend stabiel zijn en in de voorhoede hun kansen vrijwel altijd meteen benutten. Dan doel ik vooral op Henk Veerman. Die schiet momenteel alles binnen. En Joey Veerman speelt daar als aangever ook een grote rol in.”

Middenveld
“Wat wij daar tegenover stellen? Ik hoop zondag weer ons vertrouwde middenveld op te kunnen stellen, dus met Teun Koopmeiners naast Fredrik Midtsjø. Of Bruno Martins Indi dan weer fit genoeg is om te kunnen spelen in de achterhoede? Zou kunnen. Of Timo Letschert.”

Aanhaken
Slot: “Het wordt zondag inderdaad een belangrijke wedstrijd om aan te haken bij de bovenste ploegen. Maar we hebben het onszelf aangedaan dat elk competitieduel extra belangrijk is geworden doordat we uit de eerste vijf wedstrijden slechts vijf punten hebben gehaald. Daar zullen we nog lang mee geconfronteerd worden. Dat we naar de stand kijken en denken: ‘Hoe is het mogelijk?’”

Live
sc Heerenveen - AZ begint zondag om 16:45 uur en is live te volgen via Twitteren Insta-story.


HEERENVEEN- AZ heeft zondag een overtuigende zege geboekt op sc Heerenveen. De ploeg van Arne Slot was in het Abe Lenstra Stadion met 0-3 te sterk voor de Friezen. Teun Koopmeiners opende van elf meter de score, waarna de marge door een eigen doelpunt werd verdubbeld. Jesper Karlsson was kort na rust goed voor de derde goal. 

Bruno Martins Indi keerde in Friesland terug in de basis. De verdediger ontbrak donderdag tegen Real Sociedad wegens een blessure, maar was fit genoeg voor het treffen met Heerenveen. Koopmeiners schoof door naar het middenveld en Albert Gudmundsson stond weer in de spits.

Onderschept
AZ dicteerde van meet af aan het tempo en was al snel twee keer gevaarlijk. Dani de Wit gleed na een paar minuten bijna een voorzet tegen de touwen, waarna Owen Wijndal een corner bij de tweede paal naast kopte. Ook Heerenveen kreeg een goede mogelijkheid. Nadat Jonas Svensson een voorzet ternauwernood onderschepte schoot Benjamin Nygren van tien meter ruim over.

Verzilveren
Met kansen voor Calvin Stengs, Gudmundsson en Koopmeiners was AZ andermaal dicht bij de openingstreffer. In de 29e minuut kwam die alsnog. Na een handsbal van Jan Paul van Hecke verzilverde Koopmeiners de toegekende strafschop: 0-1.

Mooi vrijgespeeld
Vlak voor rust kwamen de Alkmaarders ook op 0-2. De opgekomen Wijndal werd mooi vrijgespeeld door Karlsson en gaf voor op Gudmundsson. Onder druk van de IJslander gleed Heerenveen-verdediger Lucas Woudenberg de bal in het eigen doel.

Hard raak
Het goede spel werd ook na de pauze doorgetrokken en dat leverde binnen een paar minuten al de 0-3 op. Karlsson dribbelde van links naar binnen en schoot in de korte hoek hard raak. Het was voor de Zweed al zijn derde treffer in vier Eredivisie-duels. Ook is hij al goed voor drie assists.

Niet in gevaar
Martins Indi, Karlsson en invaller Zakaria Aboukhlal waren in het restant van de tweede helft nog dicht bij de 0-4, maar zonder succes. Verdedigend werd er nauwelijks iets weggegeven, al meldde Heerenveen zich in de slotminuten nog wel twee keer voor het doel van Marco Bizot. De overwinning kwam echter geen moment in gevaar. 


WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
sc Heerenveen - AZ 0-3 (0-2)

Eredivisie

Opstelling sc Heerenveen: Erwin Mulder; Sherel Floranus, Jan Paul van Hecke, Pawel Bochniewicz, Lucas Woudenberg; Rodney Kongolo, Oliver Batista Meier (46. Ibrahim Dresevic), Joey Veerman; Benjamin Nygren (67. Rami Hajal), Henk Veerman, Mitchel van Bergen.
Opstelling AZ: Marco Bizot; Jonas Svenson, Pantelis Hatzidiakos, Bruno Martins Indi, Owen Wijndal; Fredrik Midtsjø (78. Zakaria Aboukhlal), Dani de Wit, Teun Koopmeiners; Calvin Stengs, Albert Gudmundsson, Jesper Karlsson (78. Tijjani Reijnders).

Scoreverloop: 29. Koopmeiners 0-1 (pen.), 41. Woudenberg 0-2 (e.d.), 47. Karlsson 0-3. 
Gele kaarten: Van Hecke (Heerenveen).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Dennis Higler.

Foto's: Ed van de Pol / edvandepol.nl

HEERENVEEN- AZ heeft zondag het overtuigende optreden tegen sc Heerenveen bekroond met een 0-3 overwinning. Nagenieten? Bekijk de wedstrijd terug in het fotoverslag.

Foto's: Ed van de Pol / edvandepol.nl

ALKMAAR- ‘AZ met speels gemak langs Heerenveen’, schrijft FOX Sports. De Telegraaf sluit zich daarbij aan en kopt: ‘Sterk AZ laat Heerenveen kansloos’. Wat schrijft de pers nog meer over deze wedstrijd? Dat lees je in de rubriek AZ in de media.

‘In de vier jaar dat ik bij AZ zit, was dit misschien wel de beste wedstrijd die ik gezien heb’, tekent het Algemeen Dagblad op uit de mond van trainer Arne Slot.

‘Voor rust overliep AZ de zo sterk aan het seizoen gestarte tegenstander’, schrijft het Noordhollands Dagblad. ‘De ene na de andere aanvalsgolf kwam over de verdediging van de Friezen heen.’

‘Na een klein half uur opende aanvoerder Teun Koopmeiners de score door een penalty binnen te schieten. Het was zijn veertiende treffer van de zeventien pingels die hij mocht nemen in de Eredivisie’, vat FOX Sports de eerste helft samen. ‘Vlak voor rust werd de score verdubbeld, Lucas Woudenberg verwerkte een voorzet van Owen Wijndal in eigen doel in een poging om Albert Gudmundsson te verdedigen.’

‘AZ ging uiteindelijk met het beste van het spel en een comfortabele 2-0 voorsprong de rust in’, vervolgt de NOS.

‘Het was voor het eerst sinds januari 2019 dat de spelers van Heerenveen er niet in waren geslaagd een bal in de eerste helft op het vijandelijke doel te schieten’, aldus de Telegraaf. ‘De thuisclub had gefigureerd in een schier kansloze rondo.’

Voetbal International zag na rust hetzelfde beeld: ‘Koud terug op het veld werd de Friese hoop direct de kop ingedrukt. Jesper Karlsson kwam vanaf links naar binnen en prikte de bal door de benen van Sherel Floranus in de korte hoek; 0-3.’

‘AZ leek daarna vrede te hebben met de tussenstand en Heerenveen was niet in staat om gevaar te stichten’, vat de NOS het restant van de tweede helft samen.

De klinkende overwinning in het Abe Lenstra Stadion betekent ook dat AZ hofleverancier is van het Telesport Elftal van de Week. Owen Wijndal, ‘die overal op het veld te vinden is’, ‘stofzuiger’ Fredrik Midtsjø, Calvin Stengs vanwege zijn ‘fantastische individuele acties’ én de ‘voor de Friese verdediging ongrijpbare’ Jesper Karlsson, hebben een plekje gekregen in dit team.

Het Algemeen Dagblad eindigde met de woorden: ‘Zo besloot AZ een voor hen rumoerige fase van de competitie, met corona en een karrevracht een bizarre gelijke spelen, met een overwinning die de nodige hoop geeft voor de rest van het seizoen.’