1
UEFA Youth League
dinsdag, 04 oktober 2022
20:45
1

WEDSTRIJD: Shamrock Rovers FC - Jong AZ

DUBLIN- Voor AZ wacht dinsdagavond het volgende meetmoment in de UEFA Youth League. In Dublin staat dan de return tegen Shamrock Rovers FC op de rol. Tom Kerssens en Enoch Mastoras blikken vooruit. “Dat geeft ons een voordeel."

De vorige ontmoeting met de Ierse kampioen werd met 5-0 gewonnen, maar dat geeft geen garanties voor de return. Zo ziet ook Mastoras. “Deze wedstrijd begint weer op 0-0 en de tegenstander zal gretig zijn van ons te winnen. Dit is namelijk hun laatste kans om de volgende ronde te bereiken. Het is aan ons om geduldig te zijn, het tempo te bepalen en hen te laten zien dat er niks te halen valt.”

Voordeel
“Shamrock heeft voorin een aantal snelle en sterke spelers lopen”, vervolgt Mastoras. “Dat kan lastig zijn, maar wij zijn als team op fysiek gebied veel verder. Dat was de vorige wedstrijd ook al te zien, toen zij in de slotfase vermoeid raakten en wij vervolgens drie keer scoorden. Inmiddels zijn wij alleen maar sterker geworden en dat geeft ons een voordeel.”

Mastoras (links) in actie tegen Shamrock Rovers FC.

Opnieuw verslaan
Ook voetballend was AZ toen bovenliggend, al is er volgens Kerssens ruimte voor verbetering. “In de eerste helft lieten we aan de bal goede dingen zien, maar hadden we wel meer kansen kunnen creëren. Ik verwacht dat wij onszelf ook dit keer goed moeten presenteren en ervoor moeten gaan om op ons best te spelen. Dan kunnen we ze opnieuw verslaan.”

Uitdaging in de reis
In 2021 maken Kerssens en Mastoras ook al deel uit van AZ’s vorige Youth League-campagne. Zo zijn ze onder meer van de partij bij het uitduel met Gabala SC. Die reis naar de Azerbeidzjaanse club duurt uiteindelijk zo’n zeventien uur. Hoewel de trip naar Dublin aanzienlijk korter is, brengt het alsnog extra uitdagingen met zich mee. “Het is vooral zaak je goed erop voor te bereiden”, vertelt Kerssens. “Het kan van invloed zijn op je focus en fitheid. Zo’n reis duurt namelijk altijd net iets langer dan je hoopt.”

Trainen in Tallaght Stadium
De middenvelder haalt energie uit de afsluitende training in Tallaght Stadium, wat dinsdagavond het strijdtoneel zal zijn. “Trainen in zo’n stadion is een mooie ervaring. Dat geeft een boost en dan voel ik de reis niet meer. Daarnaast heb ik door dat lange stilzitten ook energie over.”


Lessen toepassen
Ook voor de zestienjarige Mastoras zijn de eerdere ervaringen in de Youth League welkome bagage. “Ik weet nu al wat ik kan verwachten. Wat ik vorig jaar heb geleerd probeer ik nu toe te passen. Dat gaat dan vooral om het pakken van rust, de voorbereiding op de reis en de training in een ander land. Daarnaast heb ik nu minder last van spanning, doordat ik het al eens heb meegemaakt. Destijds had ik ook een wat andere rol in de selectie. Nu ben ik wat meer betrokken en hoop ik vaker te mogen spelen.”

Vertrouwen van de club
Voor de centrumverdediger is zijn uitverkiezing tot de Youth League-selectie extra speciaal, aangezien hij pas enkele weken geleden terugkeerde van een zware blessure. “Mijn herstel leek nog ver weg te zijn en ik had niet gedacht dat het zo zou verlopen. Gelukkig ging het snel, kon ik weer opbouwen en speel ik inmiddels weer wedstrijden. Dat gaat goed en de club geeft me vertrouwen door mij op te nemen in de selectie voor de Youth League. Dat doet mij goed.”

Live
Het Youth League-duel Shamrock Rovers FC - AZ begint dinsdag om 20:45 uur (CET) en is live te volgen via AZ’s Twitter-account

Foto's: Herbert Dekkers

DUBLIN- Met een 1-1 gelijkspel tegen Shamrock Rovers FC is AZ dinsdag doorgedrongen tot de volgende ronde van de UEFA Youth League. In het Tallaght Stadium zorgde Tom Kerssens in de eerste helft voor een Alkmaarse voorsprong. De Ieren kwamen na rust langszij, maar konden het de formatie van Jan Sierksma – dat de heenwedstrijd met 5-0 won – verder niet moeilijk maken. 

De Ieren werden direct na het eerste fluitsignaal stevig vastgezet op de eigen helft. AZ zocht met combinatievoetbal naar de opening in de vijfmansdefensie van Shamrock Rovers, maar kwam er niet direct doorheen. De eerste echte kans was zelfs voor de thuisploeg. Na een afgeslagen vrije trap kon Cian Curtis uithalen. Zijn inzet werd door de AZ-verdedigers geblokt. 

Koelbloedig
In de 28e minuut brak AZ de ban. Kerssens kwam na een fraaie steekpass van Jayen Gerold vrij voor keeper Toms Leitis en was koelbloedig: 0-1. Daarmee sloegen de Alkmaarders direct een belangrijke slag, want over twee wedstrijden werd de tussenstand zo 0-6. 

Knappe actie Poku
Tien minuten na de pauze was Dave Kwakman dicht bij de tweede treffer. Ernest Poku kreeg de bal na een knappe actie voor doel en vond de middenvelder bij de tweede paal. Zijn schot werd vervolgens geblokt. 

Gelijke hoogte
Kort na die kans kwam Shamrock Rovers op gelijke hoogte. Najemedine Razi kreeg een voorzet bij het doel van Rome-Jayden Owusu-Oduro en vond daar Michael Leddy: 1-1. 

Niet van zijn stuk
Shamrock Rovers kon deze opleving geen vervolg geven. AZ raakte niet van zijn stuk, behield het veldoverwicht en stond The Hoops verder geen kansen toe. 

Verre uittrap
AZ kreeg op zijn beurt nog twee goede mogelijkheden. Zo kwam Poku na een verre uittrap van Owusu-Oduro vrij voor doel, maar schoot hij op het lichaam van Leitis. Niet veel later kreeg ook invaller Adam Ait Ali Oulhaj een vrije schietkans. Zijn poging ging over. 

Voldoende
De gelijke stand bleef op het scorebord, maar voor AZ was dat voldoende om de volgende ronde te bereiken. Over twee wedstrijden was de score namelijk 1-6. 

Volgende opponent
Woensdag weet AZ wie zijn volgende opponent wordt in de Youth League: Rode Ster Belgrado (Servië) of Omonoia Nicosia (Cyprus). Eerstgenoemde won de heenwedstrijd met 1-0. De return tussen deze teams begin om 16:00 uur (CET).


WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Shamrock Rovers FC - AZ 1-1 (0-1)
UEFA Youth League

Opstelling Shamrock Rovers FC: Toms Leitis; Mikey Raggett, Oisin Hand, Carl Lennox, Kieran Cruise, Cory O'Sullivan (85. Eric Abudiore); Cian Curtis (63. Kian Reddy), Zayd Abada (85. Freddie Turley), Najemedine Razi; Gideon Tetteh (77. Cian Dillion), Michael Leddy. 
Opstelling AZ: Rome-Jayden Owusu-Oduro; Jurre van Aken, Enoch Mastoras (62. Job Kalisvaart), Finn Stam, Daniël Beukers; Nick Twisk, Dave Kwakman (62. Kees Smit), Lewis Schouten; Jayen Gerold (46. Adam Ait Ali Oulhaj), Ernest Poku, Tom Kerssens. 

Scoreverloop: 28. Kerssens 0-1, 59. Leddy 1-1.
Gele kaarten: Cruise (Shamrock Rovers FC), Schouten, Kalisvaart (AZ). 
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Urs Schnyder (Zwitserland). 

Foto: Shamrock Rovers FC / Robert Goggins