2
Eredivisie
zondag, 24 februari 2019
16:45
1
  • 33.

WEDSTRIJD: Willem II - AZ


Maximaal 600 plaatsen beschikbaar


Autocombi

  • Voucher autocombi 1 per AZ Seizoen- of Clubkaart
  • t/m 22-02-2019 (12:00 uur) online of in het AZ Fancentrum
  • €11


Omwisselen
De vouchers kunnen 24-02-2019 vanaf 15:15 uur op bij de ingang van het bezoekersvak van het Koning Willem II Stadion te Tilburg worden omgewisseld.

Er zijn voor deze wedstrijd 90 parkeerplaatsen beschikbaar, je dient met minimaal 3 personen per auto te reizen.

Er dient verplicht geparkeerd te worden op het parkeerterrein bij het bezoekersvak. Het bezoeken van de binnenstad en reizen met ander vervoer dan de auto is niet toegestaan.

Klik hier voor de parkeerkaart met routebeschrijving.


Busvervoer

  • Busvoucher 1 per AZ Seizoen- of Clubkaart
  • t/m 22-02-2019 (12:00 uur)* online of in het AZ Fancentrum
  • €23 leden Supportersvereniging / Waaghalzen / AllstarZ
    €28 niet-leden

* = na dinsdag 19-02-2019 16:00 uur worden uitsluitend nog buskaarten verkocht als de op dat moment gereserveerde bussen nog niet vol zijn.

Bus

De ledenpassen worden bij het instappen van de bus gecontroleerd. Het vertrekpunt van het georganiseerd busvervoer is het AFAS Stadion in Alkmaar. Op P5 kan gratis worden geparkeerd. 

De bussen vertrekken op 24-02-2019 om 13:45 uur vanaf P4.

Na terugkomst in Alkmaar is het voor meereizenden uit de Zaanstreek mogelijk met een bus mee te rijden naar station Zaandam Kogerveld.

ALKMAAR- In aanloop naar wedstrijd zeven van 2019 sprak John van den Brom vrijdag met de pers. Over het uitduel van zondag met Willem II, de reeks overwinningen en het bijbehorende vertrouwen in zijn team.

“Doordat we zelf blijven winnen, kunnen we nu ook omhoog kijken”, zei Van den Brom, gevraagd naar de opmars in 2019. “Natuurlijk willen we zondag graag op de derde plek staan. Dan moeten we zelf winnen en Feyenoord punten verspelen. We zullen zien hoe het gaat lopen.”

Vertrouwen
Van den Brom: “Vanaf eind oktober zijn we bezig met een opwaartse lijn. Nu valt alles op z’n plek. We vallen met z’n allen aan en verdedigen met z’n allen. Dat klinkt simpel, maar dat is het niet. Het resulteert in veel goals voor, geen goals tegen. Ja, dan krijg je vertrouwen.”

Tilburg
AZ speelt deze week twee keer op rij in Tilburg tegen Willem II. “Dat is best speciaal”, erkent Van den Brom. “Maar tot aan zondag zijn we niet bezig met het bekerduel van donderdag. Eerst gaat alle focus op de competitie.”

Willem II
“We kennen Willem II goed”, vervolgde Van den Brom. “Sinds de winterstop hebben ze een aantal andere spelers. Alexander Isak is in de spits de vervanger van Fran Sol. En verder hebben ze er twee Griekse spelers en Renato Tapia bijgekregen. Hun team staat, net als bij ons, de laatste weken aardig vast. Ik denk dat beide clubs wat dat betreft geen geheimen voor elkaar hebben.”

Svensson
Van den Brom hield Jonas Svensson tijdens de vrijdagtraining aan de kant. “Zaterdag gaan we testen of hij fit genoeg is om zondag te spelen.”

AZ TV
Bekijk hieronder de voorbeschouwing die AZ TV woensdag maakte.


TILBURG- AZ is zondagmiddag tegen de eerste nederlaag van 2019 aangelopen. In Tilburg won Willem II met 2-1. Guus Til maakte in de slotfase de enige goal voor de ploeg van John van den Brom.

Voor de wedstrijd tegen Willem II voerde trainer John van den Brom één noodgedwongen wissel door. De niet fitte Jonas Svensson werd op de rechtsbackpositie vervangen door Ricardo van Rhijn.

Openingsfase
AZ leek in de eerste minuten meteen wakker te zijn geschud. Willem II kreeg in korte tijd drie grote kansen. De laatste kwam op naam van Damil Dankerlui. Zijn kopbal werd echter knap uit de bovenhoek gehaald door Marco Bizot. In de 13e minuut opende Willem II alsnog de score. De Griek Marios Vrousai wist de bal langs de uit zijn doel gekomen Bizot te koppen: 1-0. De eerste tegengoal voor AZ in 2019, na 558 minuten, was een feit.

2-0
Na een klein half uur werd het 2-0. Een voorzet van Renato Tapia werd door Daniel Crowley ongehinderd binnen geschoten.

Kansen AZ
De kansen voor AZ in de eerste helft waren spaarzaam. De grootste mogelijkheid was voor Til, die in de 34e minuut net naast het doel van keeper Wellenreuther schoot. Vijf minuten later was het Fredrik Midtsjø die de bal recht op de Willem II-keeper schoot en ook het volgende schot in de 40e minuut van Thomas Ouwejan leverde geen treffer op.

Kansen Willem II
Na de 2-0 stapelden de kansen voor Willem II zich op. Een rommelige situatie tussen keeper Bizot en Midtsjø resulteerde in de 42e minuut in een grote kans voor Damil Dankerlui, die de bal recht op de keeper schoot. Twee minuten hierna was het Vrousai die vlak voor het doel langs schoot.

Tweede helft
Meteen na rust was het weer Willem II dat gevaarlijk uit de startblokken kwam. Bizot ontzenuwde echter de poging van Isak. Na deze kans zocht AZ in de tweede helft meer de aanval op. Dit resulteerde in de 61e minuut in een kans voor invaller Bjørn Johnsen, die de bal na aangeven van Calvin Stengs op het doel van Wellenreuther kopte. De keeper redde echter met een knappe reflex. Ook het schot van Mats Seuntjens in de 72e minuut belandde in de handen van de keeper.  

Balverlies
Door veel onnodig balverlies hielp AZ de thuisploeg meerdere keren in het zadel. In de 60e minuut ging Isak alleen op de keeper af, maar dit werd op het laatste moment voorkomen door Teun Koopmeiners.

Til: 2-1
In de 78e minuut maakte AZ de aansluitingstreffer. Na een defensieve fout van Willem II was het aanvoerder Til die de 2-1 op het bord zette. Met een schot in de bovenhoek liet hij Wellenreuther kansloos.

Slotfase
In de laatste minuten van de wedstrijd was het AZ dat aandrong. Toch leverde dit geen grote kansen op. In de 87e minuut belandde een voorzet van Midtsjø in de handen van Wellenreuther en een schot van Idrissi miste kracht.

KNVB Beker
Door deze nederlaag blijft AZ steken op de vierde plaats in de Eredivisie. Donderdag treffen Willem II en AZ elkaar opnieuw in Tilburg. Dan in de halve finale van de KNVB Beker.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Willem II - AZ 2-1 (2-0)
Eredivisie

Opstelling Willem II: Timon Wellenreuther; Freek Heerkens, Thomas Meissner, Jordens Peters, Diego Palacios; Renato Tapia (81. Driess Saddiki), Daniel Crowley (68. Vurnon Anita), Pol Llonch; Damil Dankerlui, Alexander Isak (90. Vangelis Pavlidis), Marios Vrousai.
Opstelling AZ: Marco Bizot; Ricardo van Rhijn (58. Bjørn Johnsen), Ron Vlaar, Teun Koopmeiners, Thomas Ouwejan; Fredrik Midtsjø, Guus Til, Adam Maher; Calvin Stengs, Mats Seuntjens, Oussama Idrissi.

Scoreverloop: 13. Vrousai 1-0, 29. Crowley 2-0, 79. Til 2-1.
Gele kaarten: Maher, Seuntjens, Van den Brom, Vlaar (AZ).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Rob Dieperink


TILBURG- Na zes overwinningen op rij in 2019 weet AZ sinds zondag weer wat verliezen is. AZ Media was erbij in Tilburg en legde het Eredivisie-duel met Willem II vast in een fotoverslag.

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl

ALKMAAR- ‘Huiswerk voor halve finale’, kopt De Telegraaf. Wat wordt er allemaal geschreven over de wedstrijd tussen Willem II en AZ in het Koning Willem II Stadion? Lees het in de rubriek AZ in de media.

Voetbal International: ‘Onherkenbaar AZ laat gouden kans op derde plek liggen.'

‘Zo krijg je vijf Eredivisie-wedstrijden op rij geen enkele goal tegen en zo kijk je binnen een halfuur tegen een 2-0 achterstand aan. Het gebeurde AZ zondagmiddag in het Koning Willem II Stadion. De Alkmaarse defensie werd de laatste weken bedolven onder complimenten nadat AZ in 2019 nog geen enkele goal tegen kreeg. Als het de club van coach Van den Brom ook in Tilburg zou lukken om het doel schoon te houden, zou dat een evenaring van het record van Feyenoord in 2017 zijn. De Rotterdammers kregen toen zes Eredivisie-duels op rij geen goal tegen,’ schrijft VI.nl

VI.nl vervolgt: ‘Dat lukte zoals gezegd niet, want de Alkmaarse defensie was in de uitwedstrijd tegen Willem II geen schim van de onpasseerbare muur die het de eerste wedstrijden van het kalenderjaar was gebleken.’

‘De Griekse aanvaller Marios Vrousai wist AZ-doelman Marco Bizot in de dertiende minuut te verschalken. Het betekende voor Bizot zijn eerste tegentreffer sinds 22 december, toen PSV’er Hirving Lozano hem uit een strafschop passeerde. De doelman hield daarna 558 minuten zijn doel schoon, onder meer in het bekerduel met Vitesse,' aldus het Algemeen Dagblad

Het AD: 'Na bijna een half uur verdubbelde Daniel Crowley de voorsprong. De Engelsman kon de bal intikken na een handige actie van Damil Dankerlui. Omdat Willem II verzuimde om echt afstand te nemen, werd het in de slotfase na de aansluitingstreffer van Guus Til nog even spannend.'

‘Omdat Willem II verzuimde om echt afstand te nemen, werd het in de slotfase na de aansluitingstreffer van Guus Til nog even spannend. Het elftal van Koster had in december in Alkmaar ook al gewonnen (0-2),' noemt De Telegraaf.

De Volkskrant over Willem II: 'In het mooiste clublied van Nederland worden de spelers van Willem II bezongen als ‘stoere kerels, trots van het voetballand’, maar zo presenteerden ze zich zelden in het eigen stadion. Willem II had slechts een van de laatste acht thuiswedstrijden gewonnen, AZ bleek wederom de ideale tegenstander.'

‘Er ging veel fout bij ons, zeker ook bij het eerste doelpunt’, zegt Vlaar in de Volkskrant. In de slotfase werd de oud-international zelfs als extra breekijzer naar het front gestuurd. Vlaar, met zelfspot: ‘Het is meestal een teken dat het niet goed met ons gaat.' 

De Volkskrant vervolgt: 'Je hoeft ook bij Vlaar niet aan te komen met troostende woorden dat de buit keurig kan worden verdeeld. Willem II drie punten en AZ opnieuw in de bekerfinale? ‘Pff, zo wil ik niet eens denken’, sprak hij, vol afschuw. ‘Wij zijn AZ, we hebben bepaalde ambities. Elke nederlaag is verschrikkelijk en die valt donderdag niet automatisch recht te zetten. Het is zuur dat een mooie reeks zo ten einde komt.'

'Wij hebben ze agressief over het hele veld opgejaagd,’ zei Daniel Crowley (21). De kleine Brit fungeerde daarbij als de grote regisseur. Na een halfuur schoot hij zelf de 2-0 binnen. In de tweede helft beende hij echter kwaad weg toen trainer Adrie Koster besloot hem om tactische redenen te wisselen. Met een doffe beuk op de dug-out liet hij nogmaals zijn ongenoegen blijken. 'Dat zit nu eenmaal in mijn karakter. Ik ben geen type dat het makkelijk accepteert dat hij moet toekijken,' aldus Het AD over Crowley (Willem II).

De Telegraaf: 'AZ zal over vier dagen op een compleet andere manier voor de dag moeten komen dan het gisteren deed in de preview van de halve finale van de KNVB Beker. Donderdag wacht opnieuw in Tilburg een herkansing tegen Willem II. ‘We kunnen niet drie keer in een jaar verliezen van Willem II, dat zou als AZ zijnde een schande zijn’, zette aanvoerder Guus Til de boel alvast op scherp.'

'Het zal dan anders moeten. Dit was een dure en belangrijke les, die moeten we meenemen naar donderdag', zei Van den Brom. 'We waren geen schim van het elftal dat de afgelopen weken terecht zo werd bewierookt. Als je zo aan een wedstrijd begint, is het heel moeilijk om het tij te keren. We konden niet mee in de strijd van Willem II,' gaat De Telegraaf verder.

Willem II
# Speler
Wissels
AZ
# Speler
Wissels