Overstap, kappen buitenkant voet

23 mei 2014 10:30
Overstap, kappen buitenkant voet

Het kappen van de bal doe je wanneer er een tegenstander de bal af probeert te pakken. Doordat je de bal goed kapt zorg je ervoor dat de bal in balbezit blijft, waardoor je verder kan gaan met aanvallen.

Instructie:

1.   Voer de oefenvorm in tweetallen uit. Speler A heeft de bal aan de voet, speler B geeft weerstand, afhankelijk van het niveau. Speler A staat bij pion 1 en dribbelt met de bal aan de voet naar pion 2, die 10 meter van elkaar vandaan staan.
2.   Speler A dribbelt richting pion 2.
3.   Speler B geeft weerstand afhankelijk van het niveau.
4.   Speler A stapt stapt over de bal heen en kapt de bal met de buitenkant van de voet naar links of naar rechts en probeert door het doeltje heen te lopen, zonder dat speler B hem afpakt.
5.   Doe net alsof je de bal naar de linkerkant neemt. Stap over de bal en zet je standbeen neer, je standbeen is licht gebogen. Kap de bal vervolgens met je buitenkant van de andere voet naar rechts, buig hierbij je lichaam wat voorover.

Hoe pas ik dit toe in de wedstrijd?:

Je kapt de bal als je een tegenstander wilt afschudden en op die manier in balbezit kan blijven. Ook gebruik je de kapbeweging als je ergens ruimte ziet en graag met de bal die ruimte in wilt.

Methodiek:

Geen weerstand; Speler B is overbodig, voer de oefenvorm alleen uit,
Passieve weerstand; Speler B loopt mee met speler A en biedt dus weerstand, maar probeert de bal niet af te pakken.
Actieve weerstand; Speler B loopt actief mee met speler A. Wanneer speler A besluit te kappen, probeert speler B de bal af te pakken.