Voeding: Wat is gezond?

2 april 2015 18:00
Voeding: Wat is gezond?

Voeding is één van de belangrijkste onderdelen van een gezonde levensstijl. Het levert energie, beschermt het lichaam en verzorgt het herstel. In deze serie helpen we jou bij een algemeen gezond voedingspatroon en leer je wat je moet eten rondom wedstrijden.

Het begrip van gezonde voeding is moeilijk te vangen. Het is in ieder geval essentieel om er bij iedere maaltijd voor te zorgen dat je eiwitten (voor het herstel van het lichaam), koolhydraten (energie) en groente, fruit of noten (bescherming) binnenkrijgt.

Energierijke voeding (koolhydraten)
Volkoren brood, pasta, rijst, couscous en aardappelen.

Herstelvoeding (eiwitten)
Kwark, yoghurt, melk, kipfilet, humus, vlees, vis en ei.

Beschermende voeding (groente, fruit en noten)
Broccoli, tomaat, appel, banaan en walnoten.

Vetten
Vet wordt vaak geassocieerd met slechte voeding, maar gezonde vetzuren zijn juist heel erg belangrijk. Eet daarom noten, zaden, vis, avocado’s en olijfolie. Beperk de vetten uit bijvoorbeeld cake, chocolade, vet vlees, patat en sausen.

Maaltijden
Eet in totaal zes keer op een dag; drie maaltijden (ontbijt, lunch en diner) en drie keer een tussendoortje. Tussendoortjes zorgen ervoor dat je niet te veel eet tijdens de maaltijden.

Serie
De komende weken verschijnen de volgende artikelen in deze serie:
Voeding: Voor de wedstrijd;
Voeding: Tijdens de wedstrijd;
Voeding: Na de wedstrijd;
Voeding: Vocht.

Topsportprogramma
De spelers van de AZ Jeugdopleiding worden gedurende hun tijd in Alkmaar voorbereid op een leven als topsporter. Bovenstaande informatie maakt deel uit van het Topsportprogramma.