Vitesse - AZ

zondag 1 april 2012 16:30

Gelredome

  2 2  

Maarten Martens (14)
Niklas Moisander (29)
Jozy Altidore (32)
Guram Kashia (35)
Guram Kashia (38)
Brett Holman (38)
Adam Maher (46)
Marco van Ginkel (47)
Simon Poulsen (59)
Brett Holman (63)
Brett Holman (63)
Wilfried Bony (66)

Verbeek: ‘Kritiek op Altidore onterecht’

ALKMAAR- Gertjan Verbeek keek daags na de knappe 2-1 zege op de Spaanse grootmacht Valencia terug op dat duel. De trainer sprak ook over een succesvolle spelopvatting, de return tegen de Spanjaarden en komend speelweekend: “Als je zo tegen Valencia speelt, ben je niet moe.”

Verbeek: ‘Kritiek op Altidore onterecht’

“Als je doet wat ‘alle’ anderen doen, geeft kwaliteit de doorslag”, beargumenteerde Verbeek zijn aanvallende speelwijze. “Op het moment waarop je iets anders doet dan normaal, heb je kans om met je spelopvatting succesvol te zijn. Dat betekent anders trainen, een andere manier van voetballen en anders denken over voetbal. Roda JC is ook een mooi voorbeeld. Die spelen met een ruit op het middenveld. Daar kun je succesvol mee zijn, omdat tegenstanders dat niet gewend zijn. Zeker Europees gezien is onze spelopvatting niet gebruikelijk. Mede dat levert resultaat op. Als we in goeden doen zijn is het lastig om ons af te stoppen.”

Valencia beter

“De kansenverhouding is in een wedstrijd meestal in ons voordeel, maar tegen Valencia zeker niet”, was de coach eerlijk. “Valencia was beter dan wij. Toch denk ik dat ze wel verrast waren door de tegenstand. Het viel ze tegen dat ze van ons verloren. Wij hebben als team verdedigd en aangevallen waar het kon en dwongen Valencia veel energie in de wedstrijd te steken. De jongens kregen het gevoel dat Valencia moeite had om door te drukken. Dat gaf vertrouwen en succesbeleving.”

Superdag

Verbeek: “Natuurlijk gaat het in de terugwedstrijd heel zwaar worden. Wij moeten een superdag hebben en Valencia een mindere. We gaan proberen met veel lef een goal te maken, anders krijgen we het deksel op de neus. Een voorsprong verdedigen kunnen we niet. Lopende ons seizoen is het besef ontstaan dat we ook in Europese uitwedstrijden een resultaat kunnen neerzetten. Of een doelpunt genoeg is weet je niet. Ondertussen beginnen ze daar bij Valencia wel een beetje in paniek te raken. Ze voelen de druk toenemen.”

Kritiek Altidore

“Om alleen Brett Holman te noemen, daar doe je anderen tekort mee”, antwoordde Verbeek op lovende woorden over de Australiër. “De kritiek op Jozy Altidore vind ik begrijpelijk, maar hij levert ontzettend veel strijd. De kritiek op Jozy is onterecht. Vergeet niet dat hij elke wedstrijd tegen twee man speelt. Bij Valencia liepen van die slagers in zijn nek te hijgen. Ja, hij mist kansen. Toch staat hij daar wel. Het is een kwestie van tijd voordat hij ze wel afmaakt. En Niklas Moisander verdedigde uitstekend. Als ik dan woensdag zo’n Mexès bij AC Milan zie spelen, had ik als Milan zijnde wel een paar centen voor Niklas over gehad.”

Vermoeidheid

Vorig seizoen verspeelde AZ op bezoek bij Vitesse in de slotfase twee punten (1-1). Verbeek: “Toen liepen we in het laatste kwartier helemaal terug. Slecht uitverdedigen zorgde voor die late tegengoal. Vermoeidheid na een Europees duel? Dat vind ik zo’n onzin. Bij andere ploegen heet het een slechte dag, maar men vindt ons vermoeid. De testen wijzen uit dat het niet zo is. Het is dus ratio versus emotie. Na 120 minuten bekervoetbal en 90 zware minuten tegen RKC nog zo’n wedstrijd tegen Valencia spelen, dan ben je niet vermoeid. We hebben in aanloop naar Vitesse met een fitte basisploeg kunnen trainen.”

Blessures

Verbeek kan tegen Vitesse geen beroep doen op de geblesseerden Roy Beerens (rib), Celso Ortiz (knie) en Etiënne Reijnen (enkel). Waar de twee laatstgenoemden nog wekenlang buitenspel lijken te staan, is Beerens dichter bij een rentree. “Het kan hard gaan”, zei Verbeek. “Maar zo’n gekneusde rib blijft heel gevoelig. Roy ligt nu elke dag in het zwembad. Dat is goed voor het herstel.”

AZ pakt met tien man punt in Arnhem

ARNHEM- AZ heeft zondagmiddag de uitwedstrijd tegen Vitesse met 2-2 gelijkgespeeld. De Alkmaarders speelden het laatste halfuur – bij de stand van 2-2 - met een man minder vanwege een rode kaart voor Brett Holman (2x geel). Namens AZ scoorden Jozy Altidore en Simon Poulsen.

AZ pakt met tien man punt in Arnhem

In de wetenschap dat AZ slechts één van de laatste zes competitieduels na een Europese wedstrijd won, trok Vitesse met de steun van het felle publiek ten strijde. AZ wankelde enkele keren, maar doelgevaar leverde het in de openingsfase niet op. Aan de andere kant kreeg Poulsen een dot van een kans, maar de Deen zag zijn inzet via Piet Velthuizen naast gaan.

Combinatievoetbal

AZ probeerde met verzorgd combinatievoetbal de Arnhemse organisatie uit elkaar te spelen. De thuisploeg zocht vooral heel snel de diepte, waar de loeisterke Wilfried Bony de draaischijf was voor nagenoeg elke Arnhemse aanval. Een recept dat John van den Brom vorig seizoen in Den Haag met Dmitry Bulykin nog zoveel succes opleverde.

Altidore: 0-1

Het was AZ dat na ruim een halfuur op voorsprong kwam. Eerst kopte Altidore een voorzet van Maarten Martens slecht in, maar de aanval erop was de Amerikaan wel trefzeker. Hij werkte een voorzet van Poulsen met het hoofd langs Velthuizen: 0-1.

Kashia: 1-1

Lang kon AZ niet genieten van de voorsprong. Nog geen vijf minuten na de openingstreffer kopte Guram Kashia de gelijkmaker binnen. De centrale verdediger won simpel een kopduel van Niklas Moisander en kopte over Esteban heen.

2-2

Direct na de rust sloeg Vitesse weer toe. Marco van Ginkel liep zich goed vrij en kopte de bal met gevoel in de hoek. Esteban strekte zich nog volledig, maar kwam een vingerlengte tekort om te redden. Net als Vitesse in de eerste helft, reageerde AZ na de 2-1 zeer attent. Poulsen frommelde de bal van dichtbij met enig fortuin langs Velthuizen: 2-2.

Makkelie

AZ leek zondag niet alleen tegen Vitesse te spelen, maar had ook met de ongelukkig leidende Danny Makkelie te maken. De arbiter trachtte het duel met veel gele kaarten in het gareel te houden, maar slaagde niet in die opzet. Vooral de tweede gele kaart van Brett Holman – na fel doorjagen – was zeer twijfelachtig te noemen.

Vechten voor punt

Met een man minder vocht AZ een halfuur lang voor een punt. Verbeek – die de Zweed Mattias Johansson liet debuteren – wijzigde zijn tactiek, waardoor tien AZ’ers ook tegen elf man verdedigend overeind bleven. In de slotfase redde Esteban nog prachtig na een vrije trap van Alexander Büttner, terwijl schoten van Rasmus Elm en invaller Charlison Benschop werden gekeerd door Velthuizen.


Debutant Johansson in duel met Van der Heijden, terwijl Büttner, Marcellis en Chanturia (v.l.n.r.) toekijken.
Debutant Johansson in duel met Van der Heijden, terwijl Büttner, Marcellis en Chanturia (v.l.n.r.) toekijken.

Tweede

Door het puntenverlies in Arnhem zakt AZ naar de tweede plaats van de Eredivisie. Over anderhalve week wacht in het AFAS Stadion de topper tegen FC Twente. Holman mist dat duel vanwege een schorsing, terwijl Wout Brama en Willem Janssen bij de Tukkers geschorst op de tribune zitten.

Verbeek: ‘Blij met gelijkspel’

“Zonder hoogstaand te spelen hadden we voor rust defensieve controle en creëerden we aardige kansen”, zei Verbeek na afloop. “We kwamen terecht op voorsprong. Bij de 1-1 verdedigden we slecht. De tweede helft begonnen we matig, wat een understatement is. Daarvan herstelden we snel. Dat toont onze veerkracht. Als scheidsrechter moet je weten dat iemand al een gele kaart heeft, dan mag je nooit voor zoiets een tweede gele trekken. Met tien man weet je dat het lastig wordt. Met een man minder stond het verdedigend heel aardig en kregen we zelfs nog kansjes. Maar uiteindelijk ben ik blij met een gelijkspel.”

AZ TV

Bekijk op AZ TV de reacties van Verbeek, Moisander en Viergever.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Vitesse – AZ 2-2 (1-1)

Opstelling Vitesse: Piet Velthuizen; Frank van der Struijk, Tomás Kalas, Guram Kashia, Alexander Büttner; Marco van Ginkel, Anthony Annan, Jan-Arie van der Heijden; Renato Ibarra, Wilfried Bony, Giorgi Chanturia.
Opstelling AZ: Esteban; Dirk Marcellis, Niklas Moisander, Nick Viergever, Simon Poulsen; Adam Maher, Rasmus Elm, Maarten Martens (76. Mattias Johansson); Johann Berg Gudmundsson (69. Erik Falkenburg), Jozy Altidore (69. Charlison Benschop), Brett Holman.

Scoreverloop: 32. Altidore 0-1, 36. Kashia 1-1, 47. Van Ginkel 2-1, 59. Poulsen 2-2.
Gele kaarten: Bony (Vitesse), Martens, Moisander, Maher (AZ).
Rode kaart: 63. Holman (2x geel).
Scheidsrechter: Danny Makkelie
Toeschouwers: 22.164

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl

AZ in de media (Vitesse - AZ)

ALKMAAR- ‘Anderhalve maand voor het einde van het seizoen is AZ voor mij al de club van het jaar’, schrijft Johann Cruijff in zijn Telegraaf-column. Lees alle meningen en verslagen van Vitesse – AZ in de rubriek AZ in de media.

AZ in de media (Vitesse - AZ)

* Telegraaf

OP KARAKTER NAAR PUNT

Door Sieb Oostindie

ARNHEM – Toen AZ in Arnhem uit de bus stapte, stond Ajax met slechts 1-0 voor. Op het moment, dat de Alkmaarders met de 2-2 contra Vitesse weer vertrokken uit het Gelredome, had het elftal van Gertjan Verbeek de koppositie vergeven aan de Amsterdammers. Trainer Gertjan Verbeek nam het voor kennisgeving aan: ,,Waarom zouden wij niet terug aan kop kunnen komen? Er zijn nog genoeg punten te halen. Het zal de komende tijd nog wel behoorlijk stuivertje wisselen worden. Dan zien we op het eind wel, wie er aan het langste eind trekt.”

De gasten konden in Gelderland wel leven met het behaalde punt, temeer daar het het laatste halfuur bij een 2-2 stand moest overleven met tien man, nadat Brett Holman met zijn tweede gele kaart was weggestuurd. AZ kwam tevens op fortuinlijke wijze aan zijn twee goals. Eerst was het Jozy Altidore die alle geluk van de wereld had toen hij met de schouder scoorde, daarna frommelde Simon Poulsen de gelijkmaker (2-2) in de touwen. ,,Ik heb de bal een héél klein beetje geraakt”, gaf de Deen toe over zijn inzet, die juist daardoor tussen de benen van Frank van der Struijk door in het doel verdween.

Vitesse begon in Arnhem beter aan het duel dan AZ, dat de regie na een minuut of 20 weer in handen kreeg. De 0-1 voorsprong was derhalve best verdiend, maar spits Altidore blijft een merkwaardig fenomeen in de frontlinie van AZ. Tekenend was de wijze waarop hij de bal achter Piet Velthuizen werkte. Het enige waar de Amerikaan goed in lijkt te zijn, is frommelen. Voor de rest lukt de Amerikaan nog steeds bitter weinig.

Vitesse maakte er wel een echte wedstrijd van tegen AZ. Maar bij de snelle gelijkmaker van Guram Kashia zag aanvoerder Niklas Moisander slecht uit. De Fin reageerde te laat en liet zich te makkelijk wegduwen bij de kopbal van de Arnhemse verdediger. ,,Het was een rare goal. Iedereen riep dat het buitenspel was”, verklaarde de aanvoerder, die na rust geïrriteerd was en solliciteerde naar een rode kaart. Maar arbiter Danny Makkelie spaarde hem bij zijn protesten en handsbal. Het gebeurde na het wegzenden van Brett Holman, wiens twee bekeuringen door de Alkmaarders werden betwist. ,,Ik vond dat de scheidsrechter de kaarten veel te makkelijk gaf. Iedereen verloor bijna de controle, ook de scheidsrechter”, wees de Fin naar de man in het zwart.

Makkelie bekeurde inderdaad ruimhartig. AZ deed het echter zelf niet goed na de pauze en kwam ook snel achter door een fraaie kopbal van Marco van Ginkel, die Moisander in de lucht klopte. Na de 2-2 van Poulsen stond AZ snel met tien man en kwam het wéér totaal niet meer in gevaar. Dat was opvallend, omdat sommige spelers langzamerhand door hun hoeven dreigden te zakken. Maar de gasten bleven andermaal op karakter overeind. ,,Misschien is het een voordeel, dat we al weten hoe we met tien man moeten spelen”, verwees Nick Viergever naar eerdere ervaringen op dat gebied, dit seizoen. ,,Met tien man maakten we extra meters. Dat is de instelling, die in onze kop zit. Vitesse zat er op het eind doorheen en toen probeerden wij nog even de zege te stelen. Jammer, dat dit niet lukt, maar het zegt veel over ons.”

Viergever zag alweer uit naar de komende wedstrijden. ,,Er komt een leuke tijd aan. Tegen Valencia, Twente en PSV wordt het denk ik een open wedstrijd. Vitesse speelde gesloten en we konden, ook omdat de arbiter de wedstrijd dood floot en door de slechte grasmat, geen tempo in de wedstrijd krijgen. Het is jammer, dat Ajax nu op kop is gekomen. Maar het is een aparte competitie, niemand zal alles meer winnen tot het eind.”

Ook Simon Poulsen besefte dat de remise niet slecht was voor AZ. ,,Het was een zware pot. Na de rode kaart was het een kwestie van overleven. Dat is prima gelukt.” Maar Moisander had er toch een nare smaak aan over gehouden. ,,Vitesse speelde goed. Maar ik denk, dat we met elf man nog hadden kunnen winnen. Dan hadden we ons betere positiespel nog uit kunnen buiten.”

* Telegraaf

Maarten en AZ

Column Johan Cruijff

Ik wilde deze column eerst helemaal wijden aan AZ. Omdat de manier waarop het elftal zich dit seizoen manifesteert mij enorm aanspreekt. Tot ik hoorde dat Maarten de Vos was overleden.

De laatste jaren leefde hij noodgedwongen een teruggetrokken leven, daarom kwam het nieuws ook heel onverwacht. Ik leerde Maarten als sportjournalist kennen bij Ajax en het Nederlands elftal. Een gedreven man, die een heel goed oog had voor de professionalisering van het topvoetbal. Hij is later uit de journalistiek gestapt om onder meer met mijn schoonvader belangrijke commerciële impulsen aan de sport te geven. Daarin zijn vooral in de jaren zeventig stappen gemaakt die nu nog blijken te werken.

Daarom was het zonde dat hij de laatste jaren niet langer in staat was om zijn bijzondere kijk op sportmarketing en andere zaken toe te passen. Eén van de clubs die daar baat bij heeft gehad was AZ, waar Maarten tijdens de succesvolle jaren tachtig adviseur was van de toenmalige clubleiders Klaas en Cees Molenaar.

Dertig jaar later staat AZ nog altijd als een huis. Ondanks de moeilijke jaren die de Alkmaarders achter de rug hebben, draaien ze weer mee aan de top van de eredivisie. Anderhalve maand voor het einde van het seizoen is AZ voor mij daarom al de club van het jaar. Zelfs als er geen prijs wordt gewonnen.

Wat de ploeg de afgelopen maanden op heeft gebracht, is boven iedere verwachting. Natuurlijk wordt in de topsport succes gerelateerd aan een prijs, maar dit is typisch een uitzondering die de regel bevestigt. De manier waarop AZ op drie fronten heeft gestreden wordt door niet één Nederlandse club benaderd. Zowel in de competitie, de beker als in Europa heeft het team zich nadrukkelijk gemanifesteerd en dat telt. Dat het soms toch kan gebeuren dat je naast de prijzen grijpt, is weliswaar hard, maar hoort bij het spel.

Neem alleen de 2-1 overwinning op Valencia. Het is niet uitgesloten dat vijf Spaanse ploegen zich plaatsen voor de halve finales van de Champions League en Europa League. Vier van die vijf bleven de afgelopen week ongeslagen, de enige die een nederlaag incasseerde was dus Valencia. Om nog eens extra de bijzondere kwaliteit van AZ te onderstrepen. Helemaal door de manier waarop ze een internationale topclub zouden verslaan. Hoe het seizoen verder ook verloopt, ik neem nu al heel diep mijn pet af voor AZ. 

* de Volkskrant

AZ houdt heilig geloof in zichzelf

Lees hier het verslag via PDF.

* ANP

AZ staat koppositie af in Arnhem

ARNHEM - AZ blijft kort na Europese verplichtingen punten verspelen in de eredivisie. Drie dagen na de prima prestatie thuis tegen Valencia in de Europa League (2-1) eindigde het uitduel met Vitesse in 2-2.

Dat bracht het aantal verliespunten voor de door Ajax onttroonde koploper op liefst vijftien in zeven competitieduels die direct volgden op Europese verplichtingen. AZ speelde in het laatste halfuur met tien man door een rode kaart voor aanvaller Brett Holman (twee keer geel). Een punt was mede daardoor het hoogst haalbare in het Gelredome.

Vitesse toonde vanaf het begin een gezonde aanvalsdrang en veel voetbaltechnisch vermogen. Aan de linkerkant maakte de grillige Giorgi Chanturia zijn rentree in het basisteam. De Georgiër was meer dan lastig voor rechtsback Dirk Marcellis. De 18-jarige aanvaller maakte in de eindfase echter te vaak de verkeerde keuzes.

Op de rechterflank was Renato Ibarra bij vlagen niet te stuiten. Steeds zocht de snelle aanvaller uit Ecuador de ruimte achter de aanvallend ingestelde linksback Simon Poulsen op. Maarten Martens en Niklas Moisander schoten hun ploeggenoot op het middenveld van AZ soms te hulp, maar dat ging voor beiden wel ten koste van een gele kaart.

Vitesse wist ondanks het speelse optreden van met name de vleugelspitsen weinig grote kansen af te dwingen. Hetzelfde gold voor AZ, dat met name bij aanvalsleider Jozy Altidore nogal wat acties zag mislukken. Toch opende de Amerikaan na ruim een half uur de score, met een kopbal uit een voorzet van Poulsen, 0-1.

Kort daarna maakte aanvoerder Guram Kashia gelijk, met een fraaie kopbal over doelman Esteban heen na een hoge voorzet van Frank van der Struijk (1-1). Meteen na de rust kopte ook Marco van Ginkel raak op aangeven van Ibarra (2-1). Een mislukt schotje van Poulsen, na een kopbal van Holman, leverde AZ in de 59e minuut de fortuinlijke gelijkmaker op (2-2).

Kort daarna moest Holman vertrekken na zijn tweede gele kaart, opnieuw na een overtreding op de aalgladde Ibarra. Mede dankzij doelman Esteban bleef het moedige AZ, dat ook met een man minder bleef jagen op de zege, een nederlaag bespaard.

* VI.nl

Remise AZ in Arnhem bezorgt Ajax leiding in Eredivisie

AZ heeft zijn koppositie in de Eredivisie moeten afstaan aan Ajax. In een enerverende wedstrijd tegen Vitesse moest de Alkmaarse ploeg genoegen nemen met een punt (2-2). Het is voor het eerst sinds 11 september dat Ajax de leiding neemt in de Eredivisie.

Met het punt kwam AZ nog goed weg. De formatie van trainer Gertjan Verbeek overleefde het laatste half uur, waarin Vitesse met een man meer een overwicht had zonder echt gevaarlijk te worden.

De Arnhemse ploeg kwam in de 63ste minuut tegen tien man te staan na de tweede gele kaart van de middag voor Brett Holman na een overtreding op Renato Ibarra. De Australische aanvaller is daardoor geschorst voor het duel met FC Twente op woensdag 11 april.

Door de uitsluiting moest AZ zich beperken tot het verdedigen van het punt in plaats van te jagen op een overwinning, waarmee de eerste plaats in de Eredivisie weer op Ajax werd heroverd. De Alkmaarders hadden de zaken achterin goed op orde en doken zelfs enkele keren gevaarlijk op voor het Arnhemse doel.

Het gelijkspel voelde voor AZ enerzijds als een morele overwinning door de rode kaart voor Holman maar anderzijds ook als een nederlaag. De Alkmaarse ploeg was in de eerste helft sterker geweest dan Vitesse, dat dankzij een toevalstreffer van Guram Kashia in de 36ste minuut langszij kwam.

De Georgische verdediger troefde AZ-aanvoerder Niklas Moisander af na een lukrake trap van Frank van der Struijk. Met de rake kopbal was de openingstreffer van Jozy Altidore van enkele minuten eerder ongedaan gemaakt.

In de tweede helft kwam Vitesse sterk uit de startblokken. Marco van Ginkel zette de Arnhemmers in de 47ste minuut met een kopbal op voorsprong. Met het nodige geluk kwam dit keer AZ op gelijke hoogte. Simon Poulsen raakte een inzet van Holman licht, maar het was genoeg om Vitesse-doelman Piet Velthuizen het nakijken te geven. Voor AZ was dat voldoende voor ene punt, maar niet voor de koppositie.

« Terug