Go Ahead Eagles - AZ

dinsdag 9 juli 2013 19:00

De Woldermarck

  3 0  

Marnix Kolder (2)
Xander Houtkoop (54)
Marnix Kolder (57)

AZ verslikt zich in promovendus

TERWOLDE – AZ heeft de oefenwedstrijd tegen Go Ahead Eagles dinsdag met 3-0 verloren. De kersverse Eredivisionist was op alle fronten beter en won door doelpunten van Marnix Kolder (2x) en Xander Houtkoop. Johann Berg Gudmundsson viel uit met een voetblessure.

AZ verslikt zich in promovendus

Het duel met Go Ahead Eagles stond als eerste op het programma van het vijfdaagse trainingskamp in Epe. Later in de week zijn de amateurs van CSV Apeldoorn en Steenwijk nog sparringpartner. Go Ahead Eagles promoveerde dit jaar naar het hoogste niveau door in de play-offs FC Volendam te verslaan en gaat onder trainer Foeke Booy het avontuur in de Eredivisie aan.

Profclub
AZ startte de eerste wedstrijd van de huidige oefencampagne tegen een profclub met nieuwelingen Jeffrey Gouweleeuw en Nemanja Gudelj in de basis. In de punt van de aanval begon Aron Jóhannsson als vervanger van de definitief vertrokken Jozy Altidore.

Kolder: 1-0
Go Ahead Eagles nam direct de touwtjes in handen. Na een door Esteban slecht weggewerkte hoekschop, schoot aanvoerder Marnix Kolder van dichtbij de 1-0 binnen. Kolder had de score al snel kunnen verdubbelen, maar zijn lob verdween naast het doel.

Openingsoffensief
Na het openingsoffensief bleef Go Ahead Eagles het duel controleren. Esteban moest de eerste 25 minuten handelend optreden bij inzetten van Deniz Türüc en Jeffrey Rijsdijk. Het enige wat AZ daar tegenover stelde, was een hoog over geschoten vrije trap van Viktor Elm.

Gudmundsson
Vroeg in de wedstrijd werd Gudmundsson vervangen door Steven Berghuis. De IJslander verstapte zich en verrekte een band in zijn middenvoet. Ook met Berghuis kwam AZ niet tot kansen. Jóhannsson kwam met een lob op de lat van veraf nog het dichtst in de buurt van een doelpunt.

Vervangingsmoment
De rust diende als vervangingsmoment voor Esteban, Donny Gorter en Viktor Elm. Voor hen kwamen Yves De Winter, Jan Wuytens en Willie Overtoom in het veld, terwijl Nick Viergever de linksbackpositie overnam.

Houtkoop: 2-0
Het kwam het spel van AZ niet ten goede. In de 54e minuut belandde een verkeerde terugspeelbal van Overtoom in de voeten van Houtkoop. Ondanks een verwoede poging van De Winter om hem het scoren onmogelijk te maken, slaagde de aanvaller erin om de 2-0 te maken.

Penalty
Nog geen drie minuten later stond Wuytens met een overtreding in het strafschopgebied aan de basis van de 3-0. De penalty van Kolder werd nog beroerd door De Winter, maar verdween toch in het doel.

De wissels die na 60 en 75 minuten werden toegepast, konden het tij voor AZ niet keren. De Alkmaarders kregen geen kansen meer om de score een draaglijker aanzien te geven.

Verbeek: ‘Niet vrolijk geworden’
“Go Ahead was beter, wij slecht”, vatte Gertjan Verbeek de wedstrijd na afloop kortaf samen. “Op basis van vandaag kan ik geen goed cijfer uitdelen. We speelden onsamenhangend, gaven alleen lange ballen en gaven makkelijk drie goals weg. Go Ahead vond makkelijk de vrije man en legde beter positiespel op de mat. Ik ben niet vrolijk geworden van wat ik heb gezien. Het enige positieve is dat we ze misschien zand in de ogen hebben gestrooid.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Go Ahead Eagles - AZ 3-0 (1-0)

Opstelling Go Ahead Eagles: Jurjan Wouda; Manouwa Amevor (75. Joeri Schroyen), Bart Vriends (65. Doke Schmidt), Jop van der Linden (75. Tom Oostinjen), Xandro Schenk; Jeffrey Rijsdijk (75. Maurice De Ruiter), Sjoerd Overgoor (46. Joran Pot), Deniz Türüç (65. Lars Lambooij);  Jarchinio Antonia (88. Kevin Spanjaard), Marnix Kolder (75. Guyon Philips), Xander Houtkoop (75. Omar Kavak).
Opstelling AZ: Esteban (46. Yves De Winter); Mattias Johansson (46. Etiënne Reijnen), Jeffrey Gouweleeuw (60. Thomas Lam), Nick Viergever (75. Ridgeciano Haps), Donny Gorter (60. Jan Wuytens); Nemanja Gudelj (75. Thom Haye), Markus Henriksen (60. Joris van Overeem), Viktor Elm (46. Willie Overtoom); Roy Beerens (60. Fernando Lewis), Aron Jóhannsson (60. Eli Babalj), Johann Berg Gudmundsson (15. Steven Berghuis).

Scoreverloop: 2. Kolder 1-0, 54.Houtkoop 2-0, 57. Kolder (pen.) 3-0.
Gele kaarten: -
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Pol van Boekel

« Terug