AZ - Ajax

zaterdag 27 juli 2013 20:00

Amsterdam Arena

  2 3  

Johann Berg Gudmundsson (51)
Aron Jóhannsson (67)
Jeffrey Gouweleeuw (e.d. 69)
Kolbeinn Sigthórsson (75)
Siem de Jong (103)

Vernieuwd AZ op jacht naar de schaal

Na de historische bekerzege staat er voor AZ op zaterdag 27 juli wederom een kraker op het programma. In Amsterdam wacht Ajax, in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Blijven de Alkmaarders voor de vijfde keer op rij ongeslagen in de ArenA? Bekijk het AZ-debuut van Jeffrey Gouweleeuw, Jan Wuytens en Nemanja Gudelj. Pakt AZ met hen erbij de eerste prijs van het nieuwe seizoen? Schreeuw ons naar de schaal. Ga mee naar Amsterdam!

Ons advies: ga met de bus naar Amsterdam. AZ heeft in samenwerking met touringcarbedrijf Hellingman & Zn bussen klaarstaan om alle supporters te vervoeren. Het is ook mogelijk om met eigen auto te reizen. Benut dan wel alle zitplaatsen zo volledig mogelijk. Je kunt helaas niet met ander vervoer (o.a. trein/metro) naar de ArenA reizen. Hiervoor hebben de lokale autoriteiten geen toestemming gegeven.

Kaartverkoop:

Kaarten waren verkrigbaar t/m woensdag 24 juli 15.00 uur.

De wedstrijd AZ - Ajax is op de volgende manieren te bezoeken:

Per bus
- Vier buskaarten per AZ Seizoenkaart, AZ Clubkaart, Waaghalzenclubcard of AllstarZclubcard.
- Kosten: € 32,- per persoon.
- De prijs van de buscombikaart is als volgt opgebouwd: wedstrijdkaart € 15,- (40% korting georganiseerd vervoer); bus € 12,50, organisatiekosten € 4,50 (o.a. parkeren, transactiekosten, verzending buskaarten, etc.).
- De bussen 17:30 uur vanaf het AFAS Stadion. Indien je samen in de bus wilt zitten, dien je de kaarten tegelijk te bestellen.

Per auto
- Vier kaarten per AZ Seizoenkaart, AZ Clubkaart, Waaghalzenclubcard of AllstarZclubcard.
- Kosten: € 32,- per persoon.
- De prijs van de kaart voor eigen vervoer is als volgt opgebouwd: wedstrijdkaart € 25,-; organisatiekosten € 7,- (o.a. parkeren, transactiekosten, verzending vouchers, omwisselprocedure etc.).
- Je kunt met eigen auto afreizen naar Amsterdam. Je dient te parkeren op P2 bij de Amsterdam ArenA. De uitrijkaart krijg je bij het omwisselen. Het omwisselen vindt plaats als P2 verlaat bij de voetgangersbrug naar de Amsterdam Arena. Je dient met minimaal drie personen per auto te reizen.
- Je kunt de wedstrijd op eigen vervoer alleen met de auto bezoeken. Indien je niet per auto arriveert, worden de vouchers niet omgewisseld voor de wedstrijdkaarten.

REGLEMENT JOHAN CRUYFFSCHAAL
- Na aankomst bij het stadion adviseren wij je direct het stadionterrein te betreden en uiterlijk een halfuur voor aanvang van de wedstrijd je plaats in het stadion in te nemen.
- Nuttigen en verkopen van alcohol op de openbare weg is niet toegestaan. De politie ziet hierop toe en treedt hiertegen op.
- Personen die onder invloed van alcohol of drugs zijn, wordt de toegang tot het stadion geweigerd.
- Onder meer blikjes/flesjes, vuurwerk, alcohol en professionele foto-/camera-apparatuur mogen niet meegenomen worden het stadion in.
- Het afsteken van vuurwerk is ten strengste verboden en wordt, naast de strafrechtelijke afhandeling, bestraft met een stadionverbod van achttien maanden en een boete van € 450,-.
- Bij KNVB-evenementen geldt een rookverbod in het stadion. Je wordt verzocht niet in het stadion te roken. In de buitenring rond het stadion mag wel gerookt worden.
- Volg de aanwijzingen van stewards, politie en andere officials altijd op.
- Op tickets voor de Johan Cruijff Schaal zijn de KNVB-standaardvoorwaarden van toepassing. Op grond van deze voorwaarden is het verboden tickets buiten de privésfeer om te verkopen of weg te geven. Degene die een ticket via de officiële weg heeft aangeschaft, maar vervolgens weer op de markt brengt, krijgt een stadionverbod voor de duur van achttien maanden en een geldboete van € 450,-.

Verbeek: 'Ajax is favoriet'

ZEIST — AZ kan zaterdag ten koste van Ajax de tweede Johan Cruijff Schaal in de clubhistorie pakken. In Zeist blikten trainers Gertjan Verbeek en Frank de Boer met aanvoerders Nick Viergever en Siem de Jong vrijdag vooruit: “We zijn benieuwd waar we staan.”

Verbeek: 'Ajax is favoriet'

“Bij ons zijn de beste spelers vertrokken. Met Adam Maher en Jozy Altidore hebben we heel wat goals en assists ingeleverd. Hun opvolgers zijn jongens met potentie, dat hebben ze al bewezen. Ze zijn echter totaal andere types dan we al hadden. Het is aan hen om het nu te laten zien. Daarnaast is onze achterhoede compleet anders. We zijn dus benieuwd waar we momenteel staan. Ik denk dat we in potentie een team hebben dat in ieder geval beter voor de dag gaat komen dan het AZ van verleden jaar. Als het meezit, kunnen we meedoen om de vierde of vijfde plaats.”

Verbeek: ‘Ajax favoriet’
“Volgens mij is Ajax de favoriet voor het winnen van de Johan Cruijff Schaal”, ging Verbeek verder. “Zij zijn landskampioen geworden en zagen geen belangrijke spelers vertrekken. Er zijn zelfs nieuwe spelers bijgekomen. Daardoor heeft Frank de Boer al langere periode aan de automatismen kunnen werken.”

‘Gaat om een echte prijs’
“De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal is anders dan de afgelopen oefenwedstrijd”, zei Verbeek. “Het gaat nu om een échte prijs. Het zal zaterdag behoorlijk vol zijn in de Amsterdam ArenA, waarschijnlijk hoofdzakelijk met Amsterdammers. We hebben deze week bewust wat gas terug genomen, want we willen met een uitgeruste selectie deze wedstrijd ingaan.”

Viergever: ‘Heb het aardig opgepikt’
Viergever - die vrijdag met AZ tot overeenstemming kwam over een contractverlenging tot 2015 - sprak in Zeist over zijn nieuwe rol als linksback: “Die positie is heel anders voetballen. Ik was gewend om centraal te staan. Ik maak nu meer meters en heb andere looplijnen. Dat was even wennen. Ik heb het aardig opgepikt, vind ik zelf. Ik weet precies wat er van me verwacht wordt. Voor het team help ik de nieuwe jongens in het centrum. Dat is zeker de verantwoordelijkheid van een aanvoerder. Geen probleem.”

Blessures
Bij AZ ontbreekt de niet wedstrijdfitte Dirk Marcellis, terwijl De Boer niet kan beschikken over de geblesseerde Derk Boerrigter (enkel). Oud-AZ’er Niklas Moisander kampt met een lichte blessure en is mogelijk ook niet inzetbaar tijdens het duel om de Johan Cruijff Schaal.

Foto: KNVB

AZ na verlenging onderuit tegen Ajax

AMSTERDAM — AZ heeft zaterdag na verlenging de strijd om de Johan Cruijff Schaal van Ajax verloren. De bekerwinnaar uit Alkmaar kwam via goals van Johann Berg Gudmundsson en Aron Jóhannsson op een 2-0 voorsprong, maar ging uiteindelijk strijdend met 2-3 ten onder.

AZ na verlenging onderuit tegen Ajax

Het sterk vernieuwde AZ begon zeer terughoudend in de benauwde Amsterdam ArenA. De goed ingespeelde landskampioen Ajax had het beste van het spel. Tot grote kansen leidde het overwicht van de Amsterdammers echter niet. Slechts rechtsbuiten Bojan Krkic nam Esteban enkele keren van afstand onder vuur.

Na een halfuur spelen kroop AZ steeds meer uit z’n schulp. Dit resulteerde direct in de grootste kans van de eerste helft. Na een voorzet van Roy Beerens kopte Viktor Elm de bal terug, waarna Niklas Moisander vlak voor de doellijn kon wegwerken voordat Gudmundsson kon scoren.

Gedurfd
Na de rust kwam AZ zeer sterk de kleedkamer uit. Met gedurfd voetbal werd Ajax teruggedrongen. Vooral de dadendrang van rechtsback Mattias Johansson was opvallend. De Zweed kwam continu dreigend door, wat al direct een schotkans van Elm opleverde.

Gudmundsson: 1-0
Het goede spel van AZ werd na 51 minuten beloond. Uitblinker Jeffrey Gouweleeuw troefde Daley Blind af en stuurde Jóhannsson diep. De IJslander behield het overzicht en liet Gudmundsson eenvoudig afronden: 1-0. Gouweleeuw zelf vond vijf minuten later doelman Kenneth Vermeer nog op zijn pad.

Jóhannsson: 2-0
Een kwartier na de openingsgoal was het wederom raak voor de Alkmaarders. Markus Henriksen zette goed door op rechts, waarna een geblokte inzet van Beerens voor de voeten van de attente spits Jóhannsson belandde: 2-0.

2-2
Lang kon AZ niet genieten van de voorsprong. Eerst kopte Gouweleeuw de bal - na een vrije trap van Christian Eriksen - ongelukkig langs zijn eigen doelman: 2-1. Een kwartier voor tijd liet Esteban een schot van Toby Alderweireld los, waardoor oud-AZ’er Kolbeinn Sigthórsson van dichtbij de gelijkmaker aantekende: 2-2.

Kansen
In het vervolg van de wedstrijd kregen beide ploegen kansen op de winnende treffer. Jóhannsson (vlammend schot op Vermeer), Blind (reflex Esteban) en Sigthórsson (bal van de doellijn gehaald door Nick Viergever) waren echter niet trefzeker.

Verlenging
Door het uitblijven van meer goals binnen de reguliere speeltijd, was een verlenging noodzakelijk. Met Maarten Martens - voor het eerst sinds september 2012 - binnen de lijnen zocht AZ naar de 3-2. Die leek er te komen, maar Joël Veltman liep Willie Overtoom op de hakken. Arbiter Richard Liesveld zag de overtreding over het hoofd. Des te zuurder was het feit dat Siem de Jong vanuit de counter na het incident met het hoofd de 3-2 maakte.

Verbeek: ‘Meer gebracht dan verwacht’
“Mijn team heeft meer gebracht dan ik vooraf had verwacht”, klonk Gertjan Verbeek na afloop toch positief. “Dit was de eerste serieuze test van dit seizoen. Daarvoor zijn we geslaagd. De instelling, beleving en discipline waren dik in orde. Liever voetballen we nog wat meer vooruit, maar vanwege de speelwijze van Ajax kwam dat er nog niet helemaal uit. Zeker in een periode na de rust hebben we toch goed gevoetbald. We hadden zelfs op een 3-0 voorsprong kunnen komen. Bij de tegengoals waren we wat ongelukkig, met een eigen doelpunt en een keepersfout. Ajax is de terechte winnaar van deze prijs, maar wij hebben een goed gevoel aan deze wedstrijd overgehouden. Dit geeft zelfvertrouwen.”

Gudmundsson: 1-0.
Gudmundsson: 1-0.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ - Ajax 2-3 n.v. (0-0)
Finale Johan Cruijff Schaal

Opstelling AZ: Esteban; Mattias Johansson, Jeffrey Gouweleeuw, Jan Wuytens, Nick Viergever; Nemanja Gudelj, Markus Henriksen, Viktor Elm (81. Willie Overtoom); Roy Beerens (84. Fernando Lewis), Aron Jóhannsson, Johann Berg Gudmundsson (98. Maarten Martens).
Opstelling Ajax: Kenneth Vermeer; Ricardo van Rhijn (90. Joël Veltman), Toby Alderweireld, Niklas Moisander, Daley Blind (106. Nicolai Boilesen); Siem de Jong, Lasse Schöne, Christian Eriksen; Bojan Krkic (64. Lucas Andersen), Kolbeinn Sigthórsson, Viktor Fischer.

Scoreverloop: 51. Gudmundsson 1-0, 67. Jóhannsson 2-0, 69. Gouweleeuw 2-1 (e.d.), 75. Sigthórsson 2-2, 103. De Jong 2-3.
Gele kaarten: -
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Richard Liesveld
Toeschouwers: 47.000

Foto’s: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl

Johan Cruijff Schaal in beeld

AMSTERDAM — AZ heeft zaterdag tijdens het duel met Ajax om de Johan Cruijff Schaal een goed visitekaartje afgegeven. Ondanks de 2-3 nederlaag na verlenging, kwam de vernieuwde ploeg van Gertjan Verbeek prima voor de dag in Amsterdam. Bekijk hieronder het fotoverslag van dit duel.

Johan Cruijff Schaal in beeld
 • 1-aja-az-270713-193827-0123.jpg
 • aja-az-270713-191239-0053.jpg
 • aja-az-270713-191323-0054.jpg
 • aja-az-270713-194150-0058.jpg
 • aja-az-270713-195229-0882.jpg
 • aja-az-270713-195611-0127.jpg
 • aja-az-270713-195654-0923.jpg
 • aja-az-270713-195743-0068.jpg
 • aja-az-270713-200122-0136.jpg
 • aja-az-270713-200618-0003.jpg
 • aja-az-270713-200750-0005.jpg
 • aja-az-270713-201326-0014.jpg
 • aja-az-270713-201426-0017.jpg
 • aja-az-270713-202700-0027.jpg
 • aja-az-270713-203007-0032.jpg
 • aja-az-270713-203143-0037.jpg
 • aja-az-270713-203147-0042.jpg
 • aja-az-270713-203339-0044.jpg
 • aja-az-270713-203631-1006.jpg
 • aja-az-270713-205020-0078.jpg
 • aja-az-270713-205813-1118.jpg
 • aja-az-270713-205823-1125.jpg
 • aja-az-270713-205847-1127.jpg
 • aja-az-270713-205912-1135.jpg
 • aja-az-270713-205918-1147.jpg
 • aja-az-270713-205931-1155.jpg
 • aja-az-270713-205945-1163.jpg
 • aja-az-270713-210604-0082.jpg
 • aja-az-270713-210613-1250.jpg
 • aja-az-270713-210616-0088.jpg
 • aja-az-270713-211739-0091.jpg
 • aja-az-270713-212146-0094.jpg
 • aja-az-270713-212213-0764.jpg
 • aja-az-270713-212215-0765.jpg
 • aja-az-270713-212216-0769.jpg
 • aja-az-270713-212218-0772.jpg
 • aja-az-270713-212219-0774.jpg
 • aja-az-270713-212235-0776.jpg
 • aja-az-270713-212239-0779.jpg
 • aja-az-270713-213935-0106.jpg
 • aja-az-270713-214345-0111.jpg
 • aja-az-270713-214845-0119.jpg
 • aja-az-270713-215841-1760.jpg
 • aja-az-270713-215951-1806.jpg
 • aja-az-270713-222343-2040.jpg
 • aja-az-270713-222644-2134.jpg
 • aja-az-270713-222650-2143.jpg
 • aja-az-270713-222702-2169.jpg
 • aja-az-270713-222826-0104.jpg
 • aja-az-270713-222838-1406.jpg
 • aja-az-270713-222847-1421.jpg
 • aja-az-270713-222958-2247.jpg
 • aja-az-270713-223143-1455.jpg
 • aja-az-270713-223216-1479.jpg
 • aja-az-270713-223253-1503.jpg
 • aja-az-270713-223809-2309.jpg
 • aja-az-270713-223902-2358.jpg

Foto’s: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl

AZ in de media (Johan Cruijff Schaal)

ALKMAAR — Na de gewonnen editie van 2009, leek AZ zaterdagavond ook in 2013 beslag te leggen op de Johan Cruijff Schaal. Ondanks een 2-0 voorsprong verloor de bekerwinnaar uiteindelijk met 2-3 van landskampioen Ajax. Wat schreven de media over dit duel?

AZ in de media (Johan Cruijff Schaal)

VI.nl: ‘Waar AZ leek af te stevenen op de overwinning, was het Ajax, waar Bojan Krkic zijn debuut maakte en in de eerste helft voor wat gevaar zorgde, dat met de schaal aan de haal ging. Namens de landskampioen besliste Siem de Jong op aangeven van Christian Eriksen de wedstrijd.’

‘AZ schudt Ajax wakker’, kopt De Telegraaf. Want, zo meent Ajax-aanvoerder Siem de Jong in de ochtendkrant: ‘Het is niet makkelijk tegen AZ te spelen, want zij zakken heel erg ver in. De spelers wachtten op onze fouten en die hebben we iets te veel gemaakt.’

Het was warm in de gesloten ArenA, zo concludeerde het AD: ‘Eriksen was zaterdagavond één van de weinige koele kikkers in de snelkookpan van de Arena, waar AZ zich opnieuw van zijn taaiste zijde liet zien.’

De Volkskrant: ‘In de grootste zaterdagse zweetzaal van het land - de ArenA had zijn dak gesloten vanwege verwacht onweer - dienden AZ en Ajax een smakelijke amuse op voor de al op het vuur pruttelende hoofdmaaltijd van het voetbal.’ En verder: ‘Ajax liet AZ naar hartenlust counteren, met veel Alkmaarse dreiging tot gevolg.’

'Bij AZ maakten de nieuwe centrumverdedigers Jeffrey Gouweleeuw en Jan Wuytens een solide indruk', schrijft het ANP. 'De bekerwinnaar uit Alkmaar liet Ajax het spel maken en probeerde toe te slaan met een snelle counter. Dat viel aanvankelijk niet altijd mee zonder de vertrokken spelmaker Adam Maher en topschutter Jozy Altidore.

De Stentor legde, zoals meer kranten, de nadruk op het hoge Scandinavië-gehalte: ‘Er stonden zaterdag twaalf Scandinaviërs op het veld: uit Denemarken, Zweden, IJsland, Noorwegen en Finland. Ze stonden er niet alleen, ze drukten ook nog hun stempel op de strijd. De IJslanders Johann Berg Gundmundsson en Aron Jóhannsson namen de productie van AZ voor hun rekening. Voor Ajax scoorde Kolbeinn Sigthórsson, een speler uit Reykjavik met een verleden bij AZ. Het is geen toeval dat al die noordelijke talenten zo nadrukkelijk van zich lieten spreken, weet Verbeek. "Want we halen ze alleen als ze beter zijn dan een Nederlandse speler op die positie."’

« Terug