AZ - sc Heerenveen

woensdag 7 mei 2014 20:45

AFAS Stadion

  3 0  

Celso Ortiz (26)
Nemanja Gudelj (37)
Joost van Aken (37)
Steven Berghuis (39)
Johann Berg Gudmundsson (56)

AZ - sc Heerenveen

Seizoenkaarthouders hebben op vertoon van de AZ Seizoenkaart gratis toegang tot deze wedstrijd.

Je kunt voor deze wedstrijd online of via het AZ Fancentrum per AZ Club- of Seizoenkaart 9 kaarten kopen.

Prijzen
Alle vakken € 15,-

Kaartenmarkt
Seizoenkaarthouders kunnen deze wedstrijd hun seizoenkaart niet beschikbaar stellen voor AZ kaartenmarkt.

Parkeren

Parkeerkaarten voor P9 (€ 5,-) zijn verkrijgbaar via het AZ Fancentrum en op de wedstrijddag bij het oprijden van P9.

Supporters van de tegenstander worden verzocht de eigen website te raadplegen voor de kaartverkoop.

Advocaat: 'Gaan er vol tegenaan'

ALKMAAR — Dick Advocaat blikte dinsdagmiddag met de pers vooruit op het play-off-duel van woensdag, thuis tegen sc Heerenveen. Over de overvolle blessureboeg en de kracht van de huidige ploeg van Marco van Basten. “Ze zijn fysiek sterk en scherp in de duels.”

Advocaat: 'Gaan er vol tegenaan'

“Het succes van dit seizoen gaat ons nu opbreken”, opende Advocaat zijn voorbeschouwing. “De Winter, Beerens, Avdic, Lewis, Jóhannsson en Poulsen zijn vanwege blessures niet inzetbaar tegen Heerenveen. We gaan geen risico’s nemen, want je kunt alleen met honderd procent fitte spelers strijd leveren.”

Jeugd
Advocaat: “Maar we geven de strijd niet op en gaan er vol tegenaan woensdag. Dat kun je van mij aannemen. We hebben namelijk nog steeds een wedstrijdselectie van achttien man waar ik het volste vertrouwen in heb. Wie daar nu bij zijn aangesloten? Hobie Verhulst, Willie Overtoom, Thom Haye, Wesley Hoedt en Joris van Overeem. We zijn dus goed met de jeugd bezig.”

sc Heerenveen
Advocaat: “Heerenveen is een lastige ploeg om tegen te spelen. Ze zijn fysiek sterk en scherp in de duels en counters. Ze doen het goed nu: ze hebben vier van de laatste zes wedstrijden gewonnen en twee keer gelijk gespeeld. Zo’n serie hadden wij voor de winterstop ook. Wij moeten nu een eind aan hun goede reeks maken.”

Gratis toegang
Seizoenkaarthouders en leden van het AZ Netwerk krijgen gratis toegang tot AZ - sc Heerenveen. Er zijn ook losse kaarten verkrijgbaar. AZ - sc Heerenveen begint om 20:45 uur in het AFAS Stadion. Dit duel is live te volgen via de AZ Twitter en FOX Sports. Met andere supporters over de wedstrijd praten? Dat kan via onze Facebook-pagina.

AZ ruim langs sc Heerenveen

ALKMAAR — AZ heeft zich woensdagavond in de eerste play-off-wedstrijd tegen sc Heerenveen van een goede uitgangspositie verzekerd. De Alkmaarders wonnen thuis met 3-0 door goals van Celso Ortiz, Nemanja Gudelj en Steven Berghuis. De return in Friesland volgt zaterdag.

AZ ruim langs sc Heerenveen

Dick Advocaat was in het 55e officiële duel van het seizoen door een lange blessurelijst genoodzaakt zijn ploeg wat om te gooien. Dit resulteerde in een 4-4-2-systeem met Johann Berg Gudmundsson en Steven Berghuis als aanvalsduo. Op het middenveld keerde Viktor Elm terug na een knieblessure.

Ortiz
sc Heerenveen, dat maar liefst zeventien wedstrijden minder speelde, werd overrompeld door het afjagende AZ. Nadat Nemanja Gudelj zijn lage inzet gered zag worden, scoorde Ortiz na 26 minuten wel. De middenvelder stond op de goede plek nadat Berghuis de paal had geraakt: 1-0.

Strafschop
Tien minuten voor rust werd de score verdubbeld vanaf de strafschopstip. Joost van Aken had Berghuis gevloerd, waarna Gudelj deze buitenkans beheerst binnenschoot: 2-0. De overrompeling was compleet toen uitblinker Berghuis er vlak daarna 3-0 van maakte. De aanvaller werd op het middenveld bediend door Henriksen, stak vervolgens een half veld over en omspeelde doelman Kristoffer Nordfeldt.

AZ had ook recht op nóg een strafschop, maar scheidsrechter Danny Makkelie zag een overtreding van Marten de Roon op Ortiz over het hoofd. De bezoekers kwamen in het eerste bedrijf niet verder dan een kopbal van De Roon, die simpel gered werd door Esteban en een schot van Joey van den Berg.

Paal
De kwartfinalist van de Europa League was ook in de tweede helft de bovenliggende partij. Toch kreeg Heerenveen enkele mogelijkheden. Invaller Hakim Ziyech was het dichtstbij, maar zijn vrije trap dwarrelde op de paal. Namens AZ was Gudmundsson een paar keer redelijk gevaarlijk met een schot van afstand.

Gescoord werd er echter niet meer. De Alkmaarders reizen daardoor zaterdag met goede papieren af naar het Abe Lenstra Stadion. Deze return begint om 20:45 uur. In de finale wacht Vitesse of FC Groningen. De Groningers wonnen het eerste duel thuis met 1-0.

Advocaat: ‘Geweldige pressie’
“Dit is een belangrijke overwinning, ook door de manier waarop”, concludeerde Advocaat na afloop. “We wisten door de eerdere ontmoetingen met Heerenveen dat we het moeilijk zouden krijgen, maar vandaag hebben we ze niet laten spelen. Het pressie zetten deden we geweldig. In de tweede helft hebben we de 3-0 over de streep getrokken. De uitgangspositie is nu goed voor ons, maar we zijn er nog niet.”

Berghuis opweg naar de 3-0.
Berghuis opweg naar de 3-0.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ - sc Heerenveen 3-0 (3-0)

Halve finales play-offs

Opstelling AZ: Esteban; Mattias Johansson, Jeffrey Gouweleeuw, Jan Wuytens (83. Wesley Hoedt), Nick Viergever; Markus Henriksen, Nemanja Gudelj, Celso Ortiz (58. Donny Gorter), Viktor Elm; Steven Berghuis (61. Willie Overtoom), Johann Berg Gudmundsson.
Opstelling sc Heerenveen: Kristoffer Nordfeldt; Stefano Marzo, Chris Kum, Arnold Kruiswijk, Joos van Aken; Pele van Anholt, Joey van den Berg (80. Rajiv van La Parra), Narten de Roon; Bilal Basacikoglu, Alfred Finnbogason (45. Hakim Ziyech), Daley Sinkgraven (52. Luciano Slagveer).

Scoreverloop: 26. Ortiz 1-0, 37. Gudelj (pen.) 2-0, 39. Berghuis 3-0.
Gele kaarten: Gudmundsson (AZ), Van Aken (sc Heerenveen).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Danny Makkelie
Toeschouwers: 12.298

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl

AZ - sc Heerenveen in beeld

ALKMAAR — AZ heeft woensdag een prima wedstrijd gespeeld tegen sc Heerenveen. De Alkmaarders wonnen met 3-0. Zo werd de eerste stap richting Europees voetbal gezet. Nogmaals de sfeer van de wedstrijd proeven? Bekijk hieronder het fotoverslag.

AZ - sc Heerenveen in beeld
 • BODYHeerenveen1.jpg
 • BODYHeerenveen2.jpg
 • BODYHeerenveen3.jpg
 • BODYHeerenveen4.jpg
 • BODYHeerenveen5.jpg
 • BODYHeerenveen6.jpg
 • BODYHeerenveen8.jpg
 • BODYHeerenveen9.jpg
 • BODYHeerenveen10.jpg
 • BODYHeerenveen11.jpg
 • BODYHeerenveen12.jpg
 • BODYHeerenveen13.jpg
 • BODYHeerenveen14.jpg
 • BODYHeerenveen15.jpg
 • BODYHeerenveen16.jpg
 • BODYHeerenveen17.jpg
 • BODYHeerenveen18.jpg
 • BODYHeerenveen19.jpg
 • BODYHeerenveen20.jpg
 • BODYHeerenveen21.jpg
 • BODYHeerenveen22.jpg
 • BODYHeerenveen23.jpg
 • BODYHeerenveen24.jpg
 • BODYHeerenveen25.jpg
 • BODYHeerenveen26.jpg
 • BODYHeerenveen7.jpg

AZ in de media (AZ - sc Heerenveen)

ALKMAAR — ‘AZ toont de nieuwe trainer waartoe het in staat is´, kopte de Volksrant na de 3-0 overwinning op sc Heerenveen. Wat wordt er verder over de wedstrijd geschreven? Lees het in AZ in de media.

AZ in de media (AZ - sc Heerenveen)

‘AZ is zo goed als zeker van een plek in de finale van de play-offs om Europees voetbal. De Alkmaarders wonnen woensdagavond met 3-0 van sc Heerenveen, waardoor de return zaterdag een formaliteit lijkt’, schreef het ANP.

ANP: 'AZ maakte voor rust het verschil in de confrontatie tussen de nummers vijf (Heerenveen) en acht (AZ) van de reguliere competitie. Alle doelpunten vielen namelijk in de eerste helft.’

‘AZ-trainer Dick Advocaat haalde voor de thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen nog maar eens aan wat voor zwaar seizoen zijn ploeg heeft gehad, maar dat de Alkmaarders lang op drie fronten meestreden was woensdagavond nauwelijks iets van te merken’, aldus VI.nl. ‘Het ontbreken van een centrumspits - door de blessures van Aron Jóhannsson, Denni Advic en Fernando Lewis – viel niet op, omdat Advocaat de personele problemen uitstekend camoufleerde door zijn elftal in een 4-4-2-formatie te laten spelen.’

VI.nl: ‘Het gevolg was dat de kwartfinalist van de Europa League het middenveld bij afwezigheid van Heerenveen-spelmaker Hakim Ziyech, die op de bank begon, domineerde. Ook omdat Steven Berghuis het gebrek aan een spits compenseerde door zijn directe tegenstander Joost van Aken keer op keer zoek te spelen. Het resulteerde na 26 minuten in de 1-0. Nadat Berghuis een individuele actie had besloten met een schot tegen de paal, sloeg Celso Ortiz toe in de rebound.’

De Volkskrant: ‘In de 37e minuut vergreep Van Aken zich aan Berghuis. Nemanja Gudelj schoot van 11 meter raak (2-0). Kort daarna bekroonde Berghuis een ijzersterke eerste helft met een doeltreffende solo, 3-0.’

‘Na de rust was AZ minder gevaarlijk, ook doordat smaakmaker Berghuis aangeslagen naar de kant moest’, zag de Volkskrant. ‘Heerenveen kreeg de nodige kansen, maar de paal en Esteban voorkwamen een Friese treffer. 'Marco, Marco, we gaan Europa in', zongen de Alkmaarse fans de verliezende coach baldadig toe.’

De Telegraaf had oog voor uitblinker Steven Berghuis en het aangepaste systeem van de ploeg van Advocaat: ‘Met zeven geblesseerde spelers vond de Hagenaar een oplossing die prima uitpakte. Hij viel terug op een 4-4-2 systeem, dat om meerdere redenen functioneerde tegen het verraste Heerenveen. Ten eerste ontregelde het fel jagende middenveld met een mannetje meer de opbouw van de Friezen. En ten tweede kwam voorin vooral Steven Berghuis tot zijn recht, omdat met meer ruimte en vrijheid al zijn kwaliteiten volledig tot zijn recht kwamen. De zoon van Frank Berghuis ontpopte zich in de eerste helft tot de absolute uitblinker en was bij alle drie de goals betrokken, die de ploeg van Van Basten om de oren kregen.’

‘SC Heerenveen staat voor een schier onmogelijke opgave om de grote achterstand (3-0) uit te poetsen in de return’, concludeerde de ochtendkrant. ‘Tot overmaat van ramp kan Van Basten daarin niet beschikken over Finnbogason (knieblessure).’

« Terug