AZ - sc Heerenveen

zaterdag 13 september 2014 19:45

AFAS Stadion

  0 1  

Daley Sinkgraven (38)
Daley Sinkgraven (58)
Mattias Johansson (67)
Marten de Roon (76)

AZ - sc Heerenveen

Je kunt voor deze wedstrijd online of via het AZ Fancentrum per AZ Club- of Seizoenkaart 5 kaarten kopen.

Prijzen
vak H,J,K,M,N,T,U,V,W,X1,X2,X3,Y,Z ouder dan 16 jaar € 25; tot en met 16 jaar € 17,50
vak A,G,O,S ouder dan 16 jaar € 27,50; tot en met 16 jaar € 19,25
vak P,Q,R ouder dan 16 jaar € 30; tot en met 16 jaar € 21
vak B2, F1 alle leeftijden € 32,50
vak C,D,E alle leeftijden € 37,50

Parkeren
Parkeerkaarten voor P9 (€ 5) zijn verkrijgbaar via het AZ Fancentrum en op de wedstrijddag bij het oprijden van P9.

Supporters van de tegenstander worden verzocht de eigen website te raadplegen voor de kaartverkoop.

Pastoor: ‘Zit muziek in Mühren’

ALKMAAR — In de aanloop naar het thuisduel van zaterdag met sc Heerenveen blikte Alex Pastoor vrijdag vooruit. Over de medische gesteldheid van zijn selectie, de invulling van de spitspositie en zijn eerste indrukken van nieuweling Robert Mühren.

Pastoor: ‘Zit muziek in Mühren’

“We moeten zaterdag drie jongens missen”, opende Pastoor. “Dat zijn zoals bekend Esteban, Steven Berghuis en Aron Jóhannsson. Verder is Markus Henriksen weer fit, nadat hij tweeënhalve week aan de kant heeft gestaan met een blessure. Een aantal andere jongens met pijntjes is deze week weer succesvol ingestroomd met een programma van de medische staf.”

Spits
Door de afwezigheid van Berghuis, is de technische staf genoodzaakt de basisformatie aan te passen. “We spelen het liefst met dezelfde veldbezetting, alleen dan met andere namen”, zei Pastoor. “Mühren en Eli Babalj zijn de logische opties voor in de spits.”

Mühren
Specifiek gevraagd naar de eerste Alkmaarse weken van Mühren, zei Pastoor: “Het gaat goed met Robert. Hij geeft er blijk van technisch heel goed te zijn. Met links en rechts is hij heel vast in zijn passing. Verder heeft Robert een goede oriëntatie. Ja, daar zit wel muziek in.”

Van Basten
Uiteraard werd Pastoor ook veelvuldig gevraagd naar de situatie rondom Marco van Basten. “Ik sluit me aan bij het eerdere persbericht van de club”, reageerde Pastoor daarop. “Na de wedstrijd tegen Heerenveen zal er een gesprek plaatsvinden met de directie, Marco en de dokter van AZ. Daarna zal de club met een verklaring naar buiten komen.”

AZ TV
Bekijk op AZ TV wat Pastoor over sc Heerenveen zegt, de club waar hij twee jaar als assistent-trainer werkte en drie jaar in de hoofdmacht speelde.

Het Eredivisie-duel in het AFAS Stadion begint zaterdag om 19:45 uur. Bekijk hier de kaartverkoop.

Live
Deze wedstrijd is ook live te volgen op FOX Sports en de AZ Twitter. Met andere supporters discussiëren over de opstelling en het wedstrijdverloop? Dat kan op onze Facebook-pagina.

AZ thuis onderuit tegen sc Heerenveen

ALKMAAR — AZ heeft zaterdag de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen met 0-1 verloren. Onder leiding van interim-trainer Alex Pastoor wisten de Alkmaarders een doelpunt van Daley Sinkgraven in de eerste helft niet meer goed te maken. Voor AZ maakte Robert Mühren zijn basisdebuut.

AZ thuis onderuit tegen sc Heerenveen

AZ kon in de tweede thuiswedstrijd van dit Eredivisie-seizoen niet beschikken over de geblesseerde Steven Berghuis. De man in vorm werd tegen de Friezen behoorlijk gemist. In de eerste helft wist de thuisploeg aanvallend slechts een schotje van Guus Hupperts te produceren.

Slagveer
Verdedigend had AZ het ook erg lastig met Heerenveen. Vooral de rappe Luciano Slagveer was een plaag voor zijn bewakers. Twee keer was hij te snel voor Jan Wuytens, maar spits Mark Uth schoot over de bal heen en moest zijn meerdere erkennen in de uitstekend keepende Sergio Rochet. De Uruguayaan tikte ook een goed schot van Jordy Buijs vlak onder de lat vandaan.

Sinkgraven: 0-1
De 0-1 van sc Heerenveen was vlak voor de rust zeker niet onverdiend. Mark Uth troefde Wuytens af en gaf laag mee aan Sinkgraven. De jongeling gleed de bal daarna doeltreffend in het zijnet.

Mühren
Met Ridgeciano Haps in de ploeg voor Wuytens startte AZ sterk aan het tweede bedrijf. In de zoektocht naar de gelijkmaker kreeg het team het thuispubliek achter zich. Het Alkmaarse offensief leverde een goede kans op voor Mühren, maar diens inzet ging net naast.

Strafschop
Na een klein uur spelen claimde Derrick Luckassen een strafschop. Scheidsrechter Bas Nijhuis zag de overtreding van Joost van Aken op de uitblinkende AZ’er echter over het hoofd.

Opportunistisch
In de slotfase van het duel probeerde AZ - met Viktor Elm als stormram in de spits - veel om alsnog de 1-1 te maken. Opportunistische schoten van Nemanja Gudelj en Guus Hupperts waren echter slechts dreigend. De gevaarlijkste poging was van Muamer Tankovic, maar doelman Kristoffer Nordfeldt wist de lage inzet van zijn Zweedse landgenoot knap te keren.

Van Basten
Een mooi moment in de slotfase van de wedstrijd was de 88e minuut. Het thuis- en uitpubliek in het AFAS Stadion stond massaal op en gaf een minuut lang applaus als steunbetuiging voor de afwezige Marco van Basten. Ook de hele reservebank van AZ klapte mee voor hun coach.

Pastoor: ‘Geen poot aan de grond’
“In de eerste helft kregen we geen poot aan de grond”, zei Pastoor na afloop. “Dat kwam door de kracht van Heerenveen, maar het lag vooral aan onszelf. Verdedigend en opbouwend kwam er niets uit onze vingers. Na de rust hadden we een andere veldbezetting en kwamen we redelijk in de wedstrijd. Achterin gaven we na de rust weinig meer weg, terwijl we voorin dreigender werden. Echt grote kansen leverde het niet op. Om positief af te sluiten, twee punten: Simon Poulsen ging voorop in de strijd en we zagen wederom een goed optreden van Derrick Luckassen. Die staat uitstekend z’n mannetje.”

Haps (links) wordt afgestopt door De Roon.
Haps (links) wordt afgestopt door De Roon.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ - sc Heerenveen 0-1 (0-1)

Eredivisie

Opstelling AZ: Sergio Rochet; Derrick Luckassen (73. Viktor Elm), Jeffrey Gouweleeuw, Jan Wuytens (46. Ridgeciano Haps), Simon Poulsen; Nemanja Gudelj, Thom Haye, Celso Ortiz; Guus Hupperts, Robert Mühren (63. Mattias Johansson), Muamer Tankovic.
Opstelling sc Heerenveen: Kristoffer Nordfeldt; Stefano Marzo, Jordy Buijs, Joost van Aken, Pele van Anholt; Marten de Roon, Daley Sinkgraven (90. Doke Schmidt), Joey van den Berg; Luciano Slagveer, Mark Uth (87. Thomas Dalgaard), Morten Thorsby (81. Kenneth Otigba).

Scoreverloop:
38. Sinkgraven 0-1.
Gele kaarten: Johansson (AZ), Sinkgraven, De Roon (sc Heerenveen).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Bas Nijhuis
Toeschouwers: 15.398

AZ - sc Heerenveen in beeld

ALKMAAR — Mooie momenten tijdens AZ - sc Heerenveen (0-1): massaal applaus voor Marco van Basten en de erehaag die vooraf werd gevormd door oud-spelers in het kader van 60 jaar betaald voetbal in Alkmaar. Bekijk hieronder het fotoverslag van het duel van zaterdag.

AZ - sc Heerenveen in beeld
 • az-hee-0001.jpg
 • az-hee-0002.jpg
 • az-hee-0003.jpg
 • az-hee-0004.jpg
 • az-hee-0005.jpg
 • az-hee-0006.jpg
 • az-hee-0007.jpg
 • az-hee-0008.jpg
 • az-hee-0009.jpg
 • az-hee-0010.jpg
 • az-hee-0011.jpg
 • az-hee-0012.jpg
 • az-hee-0013.jpg
 • az-hee-0014.jpg
 • az-hee-0015.jpg
 • az-hee-0016.jpg
 • az-hee-0017.jpg
 • az-hee-0018.jpg
 • az-hee-0019.jpg
 • az-hee-0020.jpg
 • az-hee-0021.jpg
 • az-hee-0022.jpg
 • az-hee-0023.jpg
 • az-hee-0024.jpg
 • az-hee-0025.jpg
 • az-hee-0026.jpg
 • az-hee-0027.jpg
 • az-hee-0028.jpg
 • az-hee-0031.jpg
 • az-hee-0032.jpg

AZ in de media (AZ - sc Heerenveen)

ALKMAAR — Veel aandacht gaat in de persbeschouwingen van AZ - sc Heerenveen (0-1) uit naar de steunbetuiging die Marco van Basten zaterdag in de 88e minuut kreeg in het AFAS Stadion. Lees de meningen in de rubriek AZ in de media.

AZ in de media (AZ - sc Heerenveen)

‘De naam Van Basten zong zaterdag rond in Alkmaar’, noteerde VI.nl. ‘In de 88ste minuut klonk er een applaus als steunbetuiging. Maar ook omdat sc Heerenveen op bezoek was, de ploeg die vorig jaar onder leiding stond van de oud-international. De belangrijke krachten die Van Basten toen tot zijn beschikking had – onder anderen Hakim Ziyech en topscorer Alfred Finnbogason – zijn er niet meer voor diens opvolger Dwight Lodeweges. In Alkmaar bleken die aderlatingen geen consequenties te hebben voor het resultaat, dat gezien de historie minder verrassend was. AZ verloor afgelopen seizoen met 1-5 thuis van SC Heerenveen. In 2010 verlieten de Friezen in de competitie voor het laatst Alkmaar met lege handen.’

VI.nl: ‘Alle Alkmaarse inspanningen ten spijt, een succes bleef uit als resultaat. Daardoor verloor Alex Pastoor na de zege bij FC Dordrecht (1-3) zijn tweede wedstrijd als interim-trainer bij AZ. De vraag is of de oud-speler van SC Heerenveen een herkansing krijgt als (tijdelijke) vervanger van Van Basten.’

ANP: ‘In de tweede helft zette AZ meer druk op het doel van de Friezen, maar onder meer Nemanja Gudelj en invaller Ridgeciano Haps wisten het doel niet te vinden voor de nummer elf van de eredivisie. Heerenveen heeft nu drie keer gewonnen in vijf duels en heeft tien punten. Marco van Basten zat niet op de bank bij de thuisploeg in het duel met zijn voormalige werkgever. In de 88e minuut - een verwijzing naar het EK-succes van Oranje in 1988 - staken de fans van AZ, waar Alex Pastoor voorlopig de eindverantwoordelijke is, hun trainer een hart onder de riem met een staande ovatie.’

‘De selectie had zich zaterdagavond kunnen oprichten tegen Heerenveen, alleen al om de club wat lucht te geven in deze duistere tijden’, staat in het AD. ‘Of anders als statement naar de hoofdtrainer toe, die er al een tijdje niet bij is. Maar niks van dat alles.’

‘Applaus voor zieke Van Basten’, kopt De Telegraaf. ‘Het mooiste wat Alkmaar zaterdagavond te zien kreeg, was het massale applaus voor Marco van Basten in de 88e minuut van AZ - Heerenveen. Het was een steunbetuiging voor de zieke trainer en die kwam van zowel de AZ- als de Heerenveen-fans. Het moment was gekozen naar aanleiding van de winnende goal op het EK 1988 tegen Duitsland, twee minuten voor tijd. Voor de rest was het verwonderlijk te zien, hoe AZ, met Robert Mühren moeizaam debuterend in de spits, zich voor rust liet aftroeven, om het na rust alsnog op te pakken. Zonder dat dat tot groots voetbal of enorme kansen leidde, hoewel Derrick Luckassen een penalty verdiende.’

« Terug