AZ - sc Heerenveen

zaterdag 10 maart 2018 10:00

  2 0  

AZ Onder 13 met moeite langs Friezen

ZAANSTAD — AZ Onder 13 zette de titelaspiraties zaterdag opnieuw kracht bij. Op het AFAS Trainingscomplex werd nummer vijf sc Heerenveen opzij gezet. De Alkmaarders hadden ruim drie kwartier nodig om de Friese muur te slechten en wonnen uiteindelijk met 2-0.

AZ Onder 13 met moeite langs Friezen

De thuisploeg nam vanaf de aftrap direct het initiatief en toonde zich voetballend de betere ploeg. AZ maakte het spel, terwijl de bezoekers uit Friesland inzakten. De Alkmaarders konden er hierdoor lustig op los combineren, maar beten zich telkens stuk op de boomlange defensie van de bezoekers. Kansen waren van beide kanten dan ook schaars. Het duurde tot aan het einde van de eerste helft voor AZ pas echt gevaarlijk werd. Een kopbal van Teun Gijselhart belandde op de paal.

Vermoeidheid
Na de onderbreking bleef het spelbeeld hetzelfde, maar sloeg de vermoeidheid toe bij de Friezen. Dit zorgde ervoor dat de thuisploeg meer ruimte kreeg en tot enkele kansen kwam. Zo kopte Mathijs Menu net naast, terwijl doelman Bernt Klaverboer redding moest brengen op een inzet van de doorgebroken Gijselhart. In de 46e minuut stortte de muur van Heerenveen dan toch in door twee goals van AZ kort achter elkaar. Eerst kon Gijselhart raak koppen door goed voorbereidend werk van Pepe Boussetta, waarna Menu een minuut later de marge verdubbelde.

Uitbouwen
In de eindfase van de wedstrijd kregen de Alkmaarders nog enkele mogelijkheden om de score verder uit te bouwen. Maar Enoch Mastoras (die zijn competitiedebuut in AZ Onder 13 maakte) en Menu konden het scorebord niet meer in beweging brengen.

Peetoom: 'Gelijkenissen met uitwedstrijd'
Peetoom zag vanaf de zijlijn dat zijn ploeg het lange tijd lastig had tegen de Friezen. “Er waren vandaag veel gelijkenissen met de uitwedstrijd bij Heerenveen (0-1 overwinning, red.). We verplaatsten het spel deze keer beter, alleen was de voortzetting daarna steeds slordig. De tegenstander kon de boel achterin goed dicht houden, maar was in de tweede helft net iets minder. Daardoor kregen wij meer tijd aan de bal en konden we scoren.”

Blessurelijst
De oefenmeester moest door een lange blessurelijst nog flink puzzelen aan zijn selectie. “We hebben een zwaar programma, dus moeten de spelers ervoor zorgen dat ze fit blijven. Het is belangrijk dat zij aan hun voeding denken en voldoende rust nemen. Dat is iets waar ze beter op moeten letten.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ Onder 13 – sc Heerenveen Onder 13 2-0 (0-0)

Opstelling AZ: Tristan Kuijsten; Xaviëro Inge (31. Enoch Mastoras), Joeri Oud, Diede van Schouwenburg, Tom Carbaat; Teun Gijselhart, Ilias Splinter (31. Jayden Addai, 39. Splinter), Kees Smit; Matthijs Menu, Giuseppe Boussetta (53. Inge), Rayyan Koubini.

Scoreverloop: 46. Gijselhart 1-0, 47. Menu 2-0.

Tekst: AZ Media / Mitchell Burger

« Terug