AZ Vrouwen onderuit in Amsterdam

25.04.2024

AMSTERDAM- De AZ Vrouwen gingen donderdagavond onderuit op bezoek bij Ajax. Op Sportpark De Toekomst eindigde een regenachtige avond in 3-0 voor de Amsterdammers. Aan Alkmaarse zijde maakte keepster Netty Booms haar debuut in de Azerion Vrouwen Eredivisie.

De wedstrijd Ajax Vrouwen - AZ Vrouwen zou initieel op zaterdag 21 april worden gespeeld. Wegens een ernstige botsing tussen AZ-keepster Femke Liefting en Ajax-aanvalster Chasity Grant werd het duel vroegtijdig gestaakt. In de openingsfase vielen geen doelpunten en de partij werd hervat vanaf de achtste minuut bij een 0-0 stand.

Vroege openingstreffer
Het eerste wapenfeit kwam na vijf minuten spelen van de thuisploeg. Romee Leuchter ontving de bal in het zestienmetergebied en tikte de bal voorlangs het Alkmaarse doel, waar Booms haar officiële debuut maakte onder de lat. Even later wist de Ajax-spits de score alsnog te openen. Na een overtreding op Lily Yohannes, schoot Leuchter raak uit de vrije trap: 1-0.

Eerste kans AZ
De eerste doelpoging van de Alkmaarders kwam na een kleine twintig minuten spelen. Floor Spaan kreeg de bal mee uit een omschakeling en haalde vervolgens uit van grote afstand. Ajax-keepster Regina van Eijk bracht echter redding op de inzet van de aanvalster.

Knappe reddingen Booms
In de fase erna waren de Amsterdammers vaker in de aanval en creëerden zij kans na kans. AZ-keepster Booms onderscheidde zich door een aantal knappe reddingen op doelpogingen van Lotte Keukelaar, Sherida Spitse en Leuchter. Tien minuten voor rust leek Yohannes de 2-0 te maken, maar de goal werd afgekeurd wegens buitenspel.

Tegen de lat

Aan de andere kant waren de bezoekers plots dichtbij de gelijkmaker. In de counter speelde Veerle van der Most ploeggenote Romaissa Boukakar aan. De Marokkaans jeugdinternational had vervolgens een fraai afstandsschot in huis. Ajax-goalie Van Eijk bracht ternauwernood redding en tikte de bal tegen de lat. Zo bleef een AZ-doelpunt uit en zochten beide ploegen de kleedkamers op met een 1-0 tussenstand.

Opnieuw Leuchter
In de tweede helft was het spelbeeld vrijwel hetzelfde en waren de kansen voor de hoofdstedelingen. Zo wist keepster Booms een vrije trap van Spitse nog net uit het doel te houden, maar was Leuchter even later opnieuw trefzeker met een lobje van dichtbij.

3-0 via Tolhoek
Na een klein uur spelen moest Booms opnieuw in actie komen en verrichte zij een goede save op een inzet van Spitse en weerhield ze Keukelaar eveneens van scoren. Tien minuten voor tijd had de sluitpost echter geen antwoord op het schot van Danique Tolhoek en zette de invalster haar ploeg op 3-0. In de slotfase kregen de Alkmaarders nog een kans via Sanne Peereboom, maar Van Eijk stopte de poging. Zo slaagde AZ er niet in om te scoren en eindigde het duel in 3-0.

Ajax Vrouwen - AZ Vrouwen 3-0 (1-0)
Azerion Vrouwen Eredivisie

Opstelling Ajax Vrouwen: Regina van Eijk; Milicia Keijzer, Sherida Spitse, Kay-Lee Sanders, Soraya Verhoeve; Nadine Noordam, Rosa van Gool (85. Jonna van der Velde), Lily Yohannes (85. Quinty Sabajo); Lotte Keukelaar, Romee Leuchter (75. Danique Tolhoek), Tiny Hoekstra (63. Bente Jansen).

Opstelling AZ Vrouwen: Netty Booms; Camie Mol, Djoeke de Ridder, Maudy Stoop, Robin Blom (73. Karlijn Woons); Mirte van Bentum (46. Annemiek Kruijthof), Floor Spaan, Manique de Vette; Romaissa Boukakar (58. Yaël Mollink), Veerle van der Most (46. Isa Dekker), Desiree van Lunteren (73. Sanne Peereboom).

Scoreverloop: 18. Leuchter 1-0, 55. Leuchter 2-0, 79. Tolhoek 3-0.
Gele Kaarten: Verhoeve (Ajax), Van der Most, Boukakar, De Vette (AZ).