Terug naar overzicht

AZ organiseert eerste Masterclass over slaapoptimalisatie

Laatste Nieuws

03.05.2024

ALKMAAR- De AZ Masterclass 'Sleep Like a Pro' vond donderdagmiddag plaats in het AFAS Stadion. Tijdens de masterclass deelden de sprekers verschillende inzichten over het optimaliseren van slaap.

Door het persoonlijke karakter van de masterclass, was er voor de deelnemers voldoende ruimte voor verdiepende vragen. Tevens kreeg men na afloop een speciaal ontwikkeld boekje mee naar huis met allerlei tips en tricks over het verbeteren van je slaapkwaliteit. 

Slaapexpert
Slaapexpert Floris Wouterson deelde zijn kennis om de waarde en impact van slaap te benadrukken. Als schrijver van de bestseller Superslapen weet Wouterson als geen ander hoe belangrijk slaap voor topsporters is. “Wanneer je als topsporter minder dan acht uur slaapt per nacht, wordt de kans op blessures veertig procent groter”, wist Wouterson onder meer te vertellen. Bart Heuvingh schoof aan vanuit zijn rol als hoofd topsportbegeleiding bij AZ. Hij belichtte het belang van het integreren van slaap in het ontwikkelingsprogramma dat AZ aanbiedt aan de jeugd. Ten slotte deelde Nick Twisk hoe hij slaap gebruikt om nog beter te worden als profvoetballer.

Topsportprogramma
Heuvingh benadrukte het belang van slaap voor jonge atleten, maar zeker ook voor de spelers van de A-selectie van AZ. Hij vertelde in de masterclass hoe de methode die hij bij AZ toepast werkt voor sporters. “Slaap is een van de belangrijkste herstelmechanismes van het lichaam, dus besteden we daar binnen de verschillende leerlagen heel veel aandacht aan”, aldus Heuvingh. Door slaap te implementeren in het topsportprogramma kunnen coaches een omgeving creëren waarin atleten optimaal kunnen presteren, zowel op het veld als daarbuiten. "Dat is voor mij topsport, maar überhaupt waar sport over gaat. Het beter worden op én naast het veld", concludeerde Heuvingh. 

Tekst gaat verder onder het sfeerverslag

Routine
Voor Twisk is het van belang om een consistente routine te creëren in zijn leven, vooral als het gaat om slaap. Een van de sleutelfactoren van het succes voor hem als profvoetballer, is het iedere ochtend positief en energiek wakker worden. Om dat te bewerkstelligen, draagt de middenvelder een slaaptracker in de vorm van een ring. Zo kan Twisk zijn slaapkwaliteit verbeteren, wat uiteindelijk leidt tot betere prestaties op het veld. “Wat buiten het veld gebeurt, is net zo belangrijk als wat erop het veld gebeurt”, zo eindigde Twisk zijn verhaal.

Reijnders 
Twisk is niet de enige voetballer die zich focust op de kwaliteit van slaap. Jeugdexponent Tijjani Reijnders maakt eveneens gebruik van de Oura-ring. In februari bezocht AZ TV de middenvelder in Milaan. Destijds deelde Reijnders hoe slaap zijn prestaties op het veld beïnvloedt. Bekijk het fragment hieronder.