ZAANSTAD- AZ is meer dan simpelweg een voetbalclub met een team dat meespeelt in de Eredivisie. AZ is ook een kenniscentrum met professionals en deskundigen waarbij spelers worden opgeleid tot topsporters, zowel binnen als buiten de lijnen. Een topsportmentaliteit wordt niet enkel op het veld ontwikkeld, maar ook daarbuiten. AZ doet dit al jaren middels een topsport ontwikkelprogramma, maar tegenwoordig ook aan de hand van de zogeheten AZ Eleven-methode.

In de hedendaagse topsportwereld is er veel veranderd ten opzichte van tien jaar geleden. Het algehele niveau is omhoog gegaan, het is explosiever en intensiever, kortom er wordt meer van een topsporter gevraagd. Om optimaal te kunnen presteren in een dergelijk klimaat is het cruciaal om de juiste levensstijl te onderhouden, hierbij speelt mentaliteit en de activiteiten buiten de lijnen een grote rol.

Juiste levensstijlkeuzes
Dat klinkt eenvoudig, maar wat is nou eigenlijk een geschikte levensstijl? Wat is de perfecte verhouding tussen trainen en ontspanning? Hoeveel slaap heeft een topsporter nodig? Welke voedingsschema’s dient een sporter aan te houden? AZ Eleven is een methode om sporters te helpen met het vinden van de geschikte levensstijl en hier de juiste keuzes in te maken. AZ begeleidt spelers van jongs af aan in hun topsportontwikkeling en biedt hen handvaten om de voor hen geschikte levensstijl te vinden.

Heuvingh: 'Ieder zijn of haar levensstijl verbeteren'
AZ’s Hoofd Topsportbegeleiding Bart Heuvingh zegt hier het volgende over. ''We willen niet alleen problemen oplossen qua levensstijl, maar juist preventief werken. Zo kan iedereen zijn of haar levensstijl verbeteren en kan een grotere doelgroep worden bereikt. Bovendien komt er daardoor ook minder een taboe op leefstijlontwikkeling, omdat het niet enkel gericht is op spelers die op dit gebied vastgelopen. It’s easier to build strong children, than to repair broken men'', aldus Heuvingh.

Elf thema’s
De naam verklapt het al: in AZ Eleven komen elf onderwerpen aan bod waarbij sporters richtlijnen en kennis aangeboden krijgen om de juiste levensstijl te kunnen toepassen, die gericht is op het leven van een topsporter. De elf thema’s zijn als volgt: 
•    Slaap
•    Basisvoeding
•    Sportvoeding
•    Supplementen
•    Hydratatie
•    Dagelijkse beweging
•    Preventie
•    Focus
•    Mentale ontspanning
•    Quick boosts
•    Leergierigheid

Begeleiding van (oud-) spelers
Bij AZ is de jeugdopleiding een belangrijke pijler en is er veel aandacht voor de begeleiding van jeugdspelers. Zo hebben voetballers als Teun Koopmeiners, Calvin Stengs, Guus Til en Myron Boadu in het verleden het AZ-topsportprogramma doorlopen. Waarna later de AZ Eleven-methode werd geïntroduceerd, een methodiek die zich richt op het eerste elftal en werd omarmd door spelers als Tijjani Reijnders en Sam Beukema. Onlangs is ook oud-jeugdspeler Sam Aarts als stagiair onderdeel van AZ’s topsportbegeleiding. Met zijn eigen ervaring als speler bij AZ en kennis van life science helpt hij met de verfilming van de AZ Eleven-methode.


Huidige generatie

Ook de huidige generatie AZ-spelers geeft aan de AZ Eleven-methode ter harte te nemen. Zo spreekt AZ-keeper Rome-Jayden Owusu-Oduro zich uit over zijn ontwikkeling sinds zijn komst bij de Alkmaarse club. ''Bij AZ heb ik nu al een lange en leerzame weg bewandeld. Toen ik wat jonger was heb ik hier geleerd dat alleen talent niet genoeg is om richting het hoogste niveau te gaan. Het is elke dag keihard werken en buiten het voetbal om moet je af en toe ook wat laten om je doel te bereiken. Dit zijn dingen die ik ging beseffen sinds ik bij AZ rondloop.''

Rome-Jayden
Owusu-Oduro wint de UEFA Youth League met AZ Onder 19. Foto: Ed van de Pol.

Aandacht voor elk onderwerp
De onderwerpen van de AZ Eleven worden binnen de club meegenomen in het topsportprogramma. Aan elk thema wordt vervolgens extra aandacht besteed gedurende een specifieke periode. Zo stond de maand februari in het teken van het onderwerp basisvoeding en wordt de focus in de maand april gelegd op mentale ontspanning. Op AZ.nl is terug te vinden hoe de thema's zijn behandeld en op welke manier de club en de spelers hier profijt van hebben gehad. 

Tekst: AZ Media / Max Ledentu
Video: AZ Media / Marlon Braakman & Carlo Arkesteijn