Jong AZ behaalt puntenrecord na zege op VVV-Venlo

22.04.2024

ZAANSTAD- Jong AZ boekte maandagavond een indrukwekkende thuiszege op VVV-Venlo. De beloftenploeg moest na vijf minuten spelen met tien man verder en keek in de rust tegen een 0-1 achterstand aan. In de tweede helft waren Denso Kasius en Jayden Addai trefzeker, waardoor het duel eindigde in 2-1. Met deze overwinning komen de Alkmaarders op 52 punten, een puntenrecord voor Jong AZ in de Keuken Kampioen Divisie.

Jong AZ verloor in competitieverband nog nooit van VVV-Venlo. Beide ploegen stonden in het verleden al vijfmaal tegenover elkaar. De Alkmaarders wonnen vier duels en één keer werden de punten gedeeld na een 2-2 gelijkspel in Venlo eerder dit seizoen.

Rode kaart in openingsfase
De thuisploeg begon sterk aan de wedstrijd en zocht direct de aanval vanaf het eerste fluitsignaal. Na vijf minuten spelen ontving Lewis Schouten echter een directe rode kaart voor een overtreding op Levi Smans. In een poging de bal te raken, kwam de schoen van Schouten in het gezicht van Smans. De scheidsrechter besloot de verdediger van het veld te sturen en zo moest AZ al vroeg in het duel verder met tien tegen elf.

Tegentreffer
Met een overtal kwamen de bezoekers vervolgens tot een serie kansen via Thyme Verheijen en Smans. Beide zagen hun inzet naast het doel verdwijnen. Even later slaagden de Venlonaren er alsnog in de score te opnenen. Na balverlies bij de Alkmaarse defensie kon Smans doorlopen en schoof hij de bal langs Rome-Jayden Owusu-Oduro: 0-1.

Sterker AZ
Ondanks de tegentreffer waren de tien AZ’ers tot aan de rust de betere ploeg en speelde het spel zich voornamelijk af op de helft van VVV-Venlo. Na iets meer dan een half uur spelen was Kasius dichtbij een goal. Hij passeerde zijn directe tegenstander op de flank en haalde uit. Zijn schot werd echter gepareerd door VVV-keeper Delano van Crooij. In de slotfase van de eerste helft waren de Alkmaarders nog een aantal keer gevaarlijk. Een schot van Addai ging over het Limburgse doel en vleugelaanvaller Ernest Poku trof het zijnet.

Verdiende gelijkmaker
In de tweede helft nam de thuisploeg geen gas terug en zocht het opnieuw de aanval. Buitenspeler Addai sneed naar binnen en schoot rakelings langs de verkeerde kant van de paal. Kort daarna ging een poging van middenvelder Kees Smit net over en had doelman Van Crooij een antwoord op het afstandsschot van Loek Postma. Na een 66 minuten spelen viel de verdiende gelijkmaker voor AZ. Kasius ontving de bal op de flank, omspeelde Simon Janssen en schoot vervolgens de 1-1 tegen de touwen. Hiermee maakte de rechtsback zijn derde doelpunt in zijn derde Keuken Kampioen Divisie-duel.

Addai schiet raak van elf meter
De Alkmaarders waren niet tevreden met een gelijkspel en gingen op zoek naar meer. Een kwartier voor tijd kwam de onvermoeibare Enoch Mastoras in balbezit in het zestienmetergebied, waarna VVV-invaller Mohamad Odriss een overtreding beging. Scheidsrechter Rick Kruijs wees naar de stip. Addai benutte vervolgens de strafschop en zette AZ op een 2-1 voorsprong. In de slotfase van de wedstrijd zouden er geen doelpunten meer vallen en zo boekte de thuisploeg een knappe overwinning en komt het op 52 punten, een puntenrecord voor Jong AZ in de Keuken Kampioen Divisie.

Jong AZ - VVV-Venlo 2-1 (0-1)
Keuken Kampioen Divisie

Opstelling Jong AZ: Rome-Jayden Owusu-Oduro; Denso Kasius (81. Gonçalo Esteves), Lewis Schouten, Maxim Dekker, Finn Stam; Enoch Mastoras, Kees Smit (90+4. Jorn Berkhout), Loek Postma; Jayden Addai (90+5. Nick Koster), Ernest Poku, Ro-Zangelo Daal (90+5. Job Kalisvaart).

Opstelling VVV-Venlo: Delano van Crooij; Diego van Zutphen (83. Robin Lathouwers), Joep Kluskens, Stan Henderikx, Simon Janssen; Richard Sedláček (69. Pepijn Doesburg), Elias Sierra, Martijn Berden (83. Robert Klaassen), Levi Smans (46. Magnus Kaastrup), Thijme Verheijen (66. Mohamad Odriss); Michalis Kosidis.

Scoreverloop: 19. Smans 0-1, 66. Kasius 1-1, 76. Addai 2-1.
Gele kaarten: Kasius, Poku, Stam (AZ), Klaasen (VVV-Venlo).
Rode kaart: Schouten (AZ).
Scheidsrechter: Rick Kruijs.