Terug naar overzicht

Jong AZ voor het eerst tegen Groningen

Laatste Nieuws

27.11.2023

ZAANSTAD- De aanstaande wedstrijd tussen Jong AZ en FC Groningen is maandag een primeur. De ploeg van trainer Jan Sierksma speelt dan namelijk voor het eerst in competitieverband tegen de noorderlingen. De aftrap op het AFAS Trainingscomplex is om 20:00 uur.

Jong AZ boekte vrijdag zijn eerste uitzege van het seizoen. Op bezoek bij Jong PSV wonnen de Alkmaarders met 1-2. Ro-Zangelo Daal opende in de eerste helft de score, waarna Mexx Meerdink de marge na rust verdubbelde. Jong PSV - dat in de tweede helft al snel met tien man stond - kwam in de slotfase wat dichterbij, maar het bleef bij 1-2. 

 

Middenmoot
FC Groningen heeft vooralsnog een moeizaam seizoen. De Trots van het Noorden staat in de middenmoot en moest vrijdag ook weer diep gaan voor een positief resultaat. In eigen huis leek de ploeg lange tijd gelijk te spelen tegen FC Eindhoven, maar in de slotfase werd het alsnog 2-1. FC Groningen staat momenteel dertiende. Er werden vijf zeges geboekt, vier keer bleef het gelijk en zesmaal werd er verloren. 

UEFA Youth League
Met Liam van Gelderen en Daniël Beukers heeft FC Groningen twee spelers in de gelederen met een verleden in de AZ Jeugdopleiding. Eerstgenoemde kwam in 2012 over van Fortuna Wormerveer en droeg tot 2015 de kleuren van AZ. Beukers maakte in 2018 de overstap van IJsselmeervogels naar AZ. Hij maakte bij Jong AZ zijn debuut in het betaald voetbal en won later de UEFA Youth League, waar hij een vaste waarde was. Afgelopen zomer vertrok hij transfervrij naar FC Groningen. 

Beukers (links) won met AZ de UEFA Youth League. Foto: Ed van de Pol. 

Onderling
Jong AZ en FC Groningen spelen voor het eerst in competitieverband tegen elkaar. De noorderlingen degradeerden een paar maanden terug uit de Eredivisie en komen daardoor voor het eerst sinds het seizoen 1999-2000 uit op het tweede niveau. Jong AZ speelde destijds nog niet in het betaald voetbal. 

Arbiter
Nick Smit heeft maandag de leiding over Jong AZ - FC Groningen. De arbiter wordt langs de lijnen bijgestaan door Jari van Westen en Rik ter Hoeve. Max Broekhuizen is aangesteld als vierde official. 

Live
De wedstrijd is te volgen via AZ's X-account en het schakelprogramma van ESPN, waar later ook de highlights te zien zijn. 

MVV en FC Den Bosch
Vrijdag wacht Jong AZ de verre uitwedstrijd tegen MVV Maastricht. In stadion De Geusselt wordt om 20:00 uur afgetrapt. De beloften spelen op maandag 11 december weer in eigen huis. Dan is FC Den Bosch de opponent. 

Programma Keuken Kampioen Divisie
Maandag:
ADO Den Haag - Jong FC Utrecht
De Graafschap - FC Dordrecht
FC Eindhoven - TOP Oss
FC Emmen - Jong PSV
Jong Ajax - Helmond Sport
Jong AZ - FC Groningen