• AZ voetbalt altijd om te winnen en het publiek te vermaken. De club gaat daarbij uit van zijn eigen kracht. Bij voorkeur wordt dit gedaan met een aantal zelfopgeleide spelers in de ploeg. Het streven is dat de helft van de A-selectie bestaat uit eigen jeugd. In het huidige eerste elftal behoren Hobie Verhulst, Myron van Brederode, Wouter Goes, Maxim Dekker, Sem Westerveld, Rome-Jayden Owusu-Oduro, Lewis Schouten en Ernest Poku tot de eigen kweek. Mede hierdoor is de AZ Jeugdopleiding een belangrijke pijler van de club.

  Innovatief

  De AZ Jeugdopleiding heeft zich de afgelopen jaren enorm ontwikkeld en blijft dagelijks streven naar verdere vooruitgang. ‘Innovatief’ en ‘vooruitstrevend’ zijn woorden die passen bij de Alkmaarse kweekvijver, die in de seizoenen 2014-2015 en 2015-2016 werd bekroond met een Rinus Michels Award. In het seizoen 2022-2023 legde de AZ Jeugdopleiding beslag op de UEFA Youth League. Een eerste Europese prijs in de clubgeschiedenis. 

  Internationale Voetbal Academie

  Volgens het Kwaliteit & Performance-programma van de KNVB heeft de AZ Jeugdopleiding de status van Internationale Voetbal Academie. Hierbij wordt gekeken naar de missie, visie en het beleid met betrekking tot talentontwikkeling. Verder wegen de volgende zaken mee in de beoordeling: topsport- en leerklimaat, innovatie, toepassing van videoanalyse en wetenschappelijke inzichten, samenwerking met clubs in de regio, medisch beleid en studiebegeleiding.

 • De volgende pijlers zijn essentieel in het realiseren van de visie van AZ.

  Aanvallend voetbal

  In de visie van AZ op voetbal staan het domineren van de wedstrijd, aanvallend voetbal, eigen initiatief en spelplezier voorop. Talenten moeten durven uitblinken en het publiek vermaken met attractief voetbal en zoveel mogelijk goals. De AZ Jeugd onderscheidt zich met een hoog niveau op het gebied van inzicht, zelfsturing, onverstoorbaarheid en creativiteit. Zij zijn technisch en fysiek in optimale conditie, zodat ze het voetbal van AZ op topniveau kunnen spelen en volhouden.

  Individuele ontwikkeling

  In de AZ Jeugdopleiding staat individuele ontwikkeling voorop. Voor ieder talent wordt daarom een individueel programma samengesteld, zodat hij zich met op maat gesneden begeleiding optimaal kan ontwikkelen. De voetballer wordt hierbij zelf verantwoordelijk gemaakt voor de eigen ontwikkeling, waardoor hij of zij meer inzicht krijgt in persoonlijke prestaties en zich bewust wordt van sterke en zwakke punten.

  SMART

  De gekwalificeerde trainers en specialisten van AZ zorgen voor intensieve ondersteuning van de spelers in het behalen van hun zogenoemde SMART-doelen. Deze zijn gericht op ontwikkeling, door de speler zelf opgesteld en specifiek, meetbaar, actiegericht, realistisch en tijdsgebonden. Het biedt richting en motivatie in het toewerken naar een eindresultaat.

  Fysiek

  Een talent moet een hoog niveau van fysieke vaardigheden hebben om zich op topniveau te onderscheiden. Hij of zij is snel, sterk, beweegt goed en heeft een groot uithoudingsvermogen. In een op maat gemaakt meerjarenplan worden de belastbaarheid en fysieke vaardigheden ontwikkeld met bewegingsscholing, training van atletisch vermogen, krachttraining en de toepassing van periodisering.

  Medisch

  Om te presteren moet een topsporter het lichaam in optimale conditie houden. De aandacht is hierin primair gericht op blessurepreventie. Door spelers continu te meten en monitoren gaan de specialisten van AZ op zoek naar punten waar problemen kunnen ontstaan. Aan de hand van deze informatie wordt gewerkt met op maat gemaakte fysieke programma’s om risicogebieden uit te sluiten. Daarnaast geven spelers – met advies en begeleiding van de medische staf – zelf sturing aan hun leefstijl om in optimale fysieke prestatietoestand te komen en blijven. De speler zorgt voor een goede voorbereiding en goed herstel om zijn prestaties te bevorderen. Wanneer toch een blessure optreedt, is het streven de speler zo snel mogelijk voetbalspecifiek te laten revalideren.

  Topsportgedrag

  In de AZ Jeugdopleiding draait het om veel meer dan voetbaltechnische en fysieke ontwikkeling. Spelers moeten in de visie van AZ ook als mens stappen maken en klaargestoomd worden voor een leven als topsporter. Hen wordt bijgebracht zelfstandig uit te vinden wie ze zijn op het gebied van leervermogen, mentale kracht en gezondheid. Zo ervaren zij hoe ze reageren op uiteenlopende situaties en wat ze moeten doen om in optimale prestatietoestand te komen. Workshops over zaken als slaap, sportvoeding, herstel en visualiseren dragen hieraan bij.

  Videoanalyse

  Een team videoanalisten filmt veel wedstrijden, toernooien en trainingen van de AZ Jeugd. De beelden stellen de spelers in staat hun eigen prestaties samen met trainers en specialisten te analyseren. Dit zorgt voor een grotere bewustwording van hun eigen functioneren. Vanuit de analyse wordt gericht gewerkt aan verbetering van de aandachtspunten.

  Studie

  De AZ Jeugd krijgt een opleiding met oog voor de sportieve én de menselijke ontwikkeling. Een goede algemene en cognitieve ontwikkeling zijn belangrijke voorwaarden om volwaardig te participeren in de samenleving. Een goede balans tussen topsport en studie is daarom van groot belang. Het zorgt voor rust en focus bij de speler, wat bijdraagt aan de haalbaarheid van het optimaal presteren in voetbal en onderwijs. De spelers geven zelf sturing aan hun ontwikkeling en worden ondersteund en uitgedaagd door hun studiebegeleiders en trainers. Door goede samenwerking tussen AZ en scholen lukt het spelers om op maat gemaakte lesprogramma’s te combineren met topsport.

  Ouders

  Zonder de hulp van ouders en verzorgers is het voor AZ moeilijk een goede voetbalopleiding aan te bieden. Samenwerking met ouders staat dan ook hoog in het vaandel. De club informeert de ouders zoveel mogelijk over de ontwikkeling van de speler, onder meer via het online te bekijken Speler Volg Systeem. Hierop kan worden gekeken naar de weekplanning en hoe het met de speler gaat. Omdat aan de mening van ouders over de AZ Jeugdopleiding veel waarde wordt gehecht, houdt een onafhankelijke partij jaarlijks een oudertevredenheidonderzoek. De resultaten worden gebruikt om de AZ Jeugdopleiding te verbeteren. Hetzelfde doel dient de ouderraad. Deze komt een aantal keer per seizoen bijeen.

UEFA Youth League

In het seizoen 2022-2023 wist AZ als eerste Nederlandse club óóit de UEFA Youth League te winnen. Hiermee werd een fantastische campagne bekroond met de ultieme prijs voor jeugdteams.