Terug naar overzicht

Kees
Smit

Middenvelder

Introductie Kees Smit

Kees Smit kwam in 2015 over van De Foresters en sloot als negenjarige aan bij AZ Onder 12 - destijds het jongste team van de AZ Jeugdopleiding. De Heilooër was daarmee op dat moment AZ's jongste talent ooit en een uitzondering op de regel. Doorgaans is het namelijk niet de clubvisie om spelers van zo'n jonge leeftijd aan te nemen. De daaropvolgende jaren doorliep hij alle jeugdteams en behoort momenteel tot Jong AZ, waar hij op 23 januari 2023 zijn profdebuut maakte. 

Middenlijn
De jeugdinternational maakte vorig seizoen ook deel uit van AZ's selectie die de UEFA Youth League won. Smit was in die campagne met een schot vanaf de middenlijn trefzeker tegen FC Barcelona (0-3 zege). Dat leverde hem tevens de Goal van het Jaar 2023-award op. Later kwam hij ook in actie tegen Boca Juniors in de strijd om de U20 Intercontinental Cup.

In de zomer van 2023 werd duidelijk dat Smit ook in beeld is bij de Alkmaarse hoofdmacht. Samen met ploeggenoten Dave Kwakman en Jayden Addai mocht hij in de voorbereiding op het nieuwe seizoen meedraaien bij AZ 1. Daar maakte hij op 8 juli zijn officieuze debuut in een oefenduel met Shakhtar Donetsk. 

Op 10 maart 2023 volgde zijn officiële debuut in AZ 1. In het thuisduel met Excelsior Rotterdam kwam de jeugdexponent ruim een kwartier voor tijd binnen de lijnen.