Terug naar overzicht

Ben-side loyals

Stichting Ben-Side Loyals is een overkoepelend initiatief om bestaande groepen dichter bij elkaar te brengen. Het initiatief is bedoeld voor fanatieke seizoenkaarthouders in vak W en X1. De Loyals willen de sfeer rond AZ wedstrijden verbeteren door meer saamhorigheid te creëren onder de fanatieke supporters. Dit doen de Loyals onder andere door verschillende evenementen te organiseren en gezamenlijk wedstrijden te bezoeken.

Historie

In de jaren '70 bevonden de fanatieke AZ-supporters zich op de nieuwe Van der Ben-tribune in de Alkmaarderhout, vernoemd naar Jan van der Ben, voorzitter van Alkmaar '54 en later AZ '67. In het najaar van 1977 is deze groep supporters de naam Ben-Side serieus gaan gebruiken. Vooral de laatste jaren in De Hout waren sfeervol, mede door sportieve successen in de eredivisie en in Europa.

In de zomer van 2006 verhuisde AZ van De Hout naar het huidige AFAS Stadion. De fanatieke supporters namen grotendeels plaats aan de korte zijde tegenover het uitvak. Deze tribune werd, net zoals in De Hout, de Van der Ben-tribune genoemd. In 2015 zijn op Vak W en X1 staanvakken gecreëerd en in 2020 zijn de stoelen op deze vakken vervangen door safe standings, waardoor de sfeer flink is verbeterd. 

Huidige situatie

De afgelopen jaren is veel progressie geboekt op supportersgebied. De Ben-Side heeft een vaste safe standing plek op vak W en X1, er is een SLO in dienst en er is goed contact tussen de club en de fanatieke supporters. Het sfeervak is inmiddels ook uitverkocht met seizoenkaarten. 

Sfeeracties

Bij de verhuizing naar het huidige stadion in 2006 ontstond het idee om een sfeerteam op te richten. Deze vrijwilligers zijn zichzelf de Red White Fanatics (RWF) gaan noemen. De RWF heeft een aantal jaren mooie sfeeracties, in de vorm van megadoeken, zwaaivlaggen, vuurwerk en vellenacties, laten zien. Door wisselingen in de samenstelling van de groep is in 2013 een doorstart gemaakt onder de naam Alkmaar Fanatics (AF13). Deze groep bevond zich sinds 2015 onderin vak X1. Sinds 2016 is er ook een trommel aanwezig bij alle thuis- en vrijwel alle uitwedstrijden. AF13 is in 2021 opgegaan in de Ben-Side Loyals. De Loyals ontwerpen, naaien en verfen balustrade doeken, zwaaivlaggen en megadoeken.