AZ boekt minimale zege in Andorra

10.08.2023

ANDORRA LA VELLA- Het eerste duel met FC Santa Coloma in de derde voorronde van de UEFA Europa Conference League stond donderdagavond op het programma. Het was de eerste officiële wedstrijd van het nieuwe seizoen en deze werd met een overwinning afgesloten: 0-1. Djordje Mihailovic was de enige doelpuntenmaker van de avond.

Het Estadi Nacional vormde op een idyllische locatie het decor van dit duel. Op een hoogte van meer dan 1.000 meter werd er donderdagavond afgetrapt, met op de achtergrond de imposante bergtoppen van de Pyreneeën. In de hoogstgelegen hoofdstad van Europa begon AZ met twee wijzigingen ten opzichte van het oefenduel met Bologna FC. Dani de Wit en Jesper Karlsson begonnen allebei in de basis, Djordje Mihailovic zat daardoor op de bank.

Vrije trap Karlsson
Het enige hoogtepunt van de eerste helft was een vrije trap van Karlsson. De Zweed mocht van een meter of 25 aanleggen. Zijn inzet ging rakelings over de goal van doelman Antonio Gomes. Verder viel er in de eerste 45 minuten weinig te genieten.

Sterk begin tweede helft
AZ kwam goed uit de kleedkamer en begon dan ook voortvarend aan de tweede helft. Zo kreeg Vangelis Pavlidis de kans tot een schot, die werd gekraakt door de verdediging van Santa Coloma. Vlak daarna was het Yukinari Sugawara die vanaf een meter of dertig geweldig uit kon halen. Zijn inzet ging maar nét naast. Vervolgens was het basisdebutant David Møller Wolfe die met een voorzet Dani de Wit kon bereiken. Ook De Wit kreeg de bal nog niet in het doel van de Andorrezen.

De voorsprong
In de 74e minuut was het wel raak voor de Alkmaarders. Sugawara mocht aanleggen voor een vrije trap aan de linkerkant van het strafschopgebied. De Japanner bracht die bal strak voor de goal op de borst van Mihailovic. De Amerikaan die net daarvoor was ingevallen, kon knap binnenwerken en zette zo zijn ploeg op voorsprong.

AZ – Go Ahead Eagles
Aanstaande zondag begint AZ ook weer aan de Eredivisie. In eigen huis ontvangt het om 14.30 uur Go Ahead Eagles. Net als vorig seizoen is het treffen met The Eagles dus de openingswedstrijd in het AFAS Stadion. Toen eindigde het duel in een 2-0 winst voor AZ.

De basis van AZ / Foto: Ed van de Pol

FC Santa Coloma - AZ 0-1 (0-0)
Derde voorronde Conference League

Opstelling FC Santa Coloma: Antonio Gomes; Andriy Markovych, Gerard Gomez (57. Moises San Nicolas), Sergio Rodriguez, David Crespo; Mario Mourelo, Miguel Lopez, Daniel Toribio, Cristian Novoa, Ivan Garrido (84. Marc Nierga); Eloy Gila.

Opstelling AZ: Mathew Ryan; Yukinari Sugawara, Riechedly Bazoer, Pantelis Hatzidiakos, David Møller Wolfe; Jordy Clasie, Dani de Wit (68. Djordje Mihailovic), Sven Mijnans (65. Kenzo Goudmijn); Mayckel Lahdo (68. Ernest Poku), Vangelis Pavlidis, Jesper Karlsson (75. Ruben van Bommel).

Scoreverloop: 74. Djordje Mihailovic, 0-1;
Gele kaarten: Crespo,  Novoa (FC Santa Coloma), David Møller Wolfe (AZ).
Scheidsrechter: Sayat Karabayev (Kaz)