Terug naar overzicht

AZ sluit oefencampagne met zege af

Laatste Nieuws

05.08.2023

ALKMAAR- AZ heeft zaterdagmiddag de voorbereiding met een zege afgesloten. In het eigen AFAS Stadion was Bologna FC de tegenstander. Ernest Poku nam het enige doelpunt van de wedstrijd voor zijn rekening. Dankzij de overwinning beëindigt AZ de voorbereiding ongeslagen.

Pascal Jansen begon met drie wijzigingen ten opzichte van de oefenwedstrijd tegen Southampton. Ernest Poku, Jesper Karlsson en Mees de Wit begonnen zaterdag op de bank. In hun plaats speelden Mayckel Lahdo, Myron van Brederode en David Møller Wolfe. Bij de Italianen kwam AZ met Sam Beukema aan oude bekende tegen.

Jordy Clasie
Er kwam mooi nieuws voorafgaand aan dat duel met de Italianen over onze aanvoerder Jordy Clasie. Onze nummer acht verlengt zijn contract namelijk tot en met 2025. Daarmee mag AZ nog langer genieten van de magistrale passes van Clasie.

Met pressie vooruit
Het werd direct duidelijk dat AZ ook deze oefenwedstrijd winnend wilt afsluiten. Er werd tijdens de oefencampagne namelijk nog niet verloren. Van Standaard Luik, Lech Poznan, Club Brugge en Southampton werd allemaal gewonnen. Zaterdagmiddag waren het onder meer Lahdo, Van Brederode en Vangelis Pavlidis die direct naar voren druk wisten te zetten. Met opkomende backs Møller Wolfe en Yukinari Sugawara creëerden de Alkmaardeers vervolgens steeds meer druk op de goal van Lukasz Skorupski.  

Kansen voor AZ
De kansen kwamen dan ook vooral voor de Alkmaarders. Zo werkte Møller Wolfe een bal van Van Brederode net over en kon diezelfde linksbuiten flink uithalen na een goede actie van Lahdo. Beide kansen resulteerden echter niet in doelpunten.

Gewijzigd elftal
AZ begon met een gewijzigd elftal aan de tweede helft. Zo kregen onder meer Ernest Poku, Tiago Dantas en Kenzo Goudmijn de kans om zich te laten zien. En Poku liet zich ook direct zien aan het begin van de tweede helft. Hij ontving de bal van Lahdo en kon naar het Italiaanse doel doorstomen, kapte naar binnen en schoot op héérlijke wijze in de linkerbovenhoek: 1-0.

Lat
AZ bleef de dominerende partij en kwam tot nog een aantal kansen. Een heerlijke uithaal van invaller Jesper Karlsson belandde echter op de lat. Een tweede poging werd kort daarna gepakt door Skorupski. Een inzet van Goudmijn ging maar net naast. Daarmee bleef het bij die ene goal in het AFAS Stadion. 

Start voetbalseizoen
Voor AZ begint het nieuwe voetbalseizoen met een uitwedstrijd in Andorra. Voor de derde voorronde van de UEFA Europa Conference League zal het in de dwergstaat aantreden tegen FC Santa Coloma. Volgende week zondag komt vervolgens Go Ahead Eagles op bezoek voor de eerste eredivisiewedstrijd van het seizoen.


WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN
AZ – Bologna FC 1-0 (0-0)
Vriendschappelijk

Opstelling AZ: Mathew Ryan (75. Hobie Verhulst); Yukinari Sugawara (46. Denso Kasius), Riechedly Bazoer (46. Aleksandre Penetra), Pantelis Hatzidiakos (46. Jesper Karlsson), David Møller Wolfe; Jordy Clasie (46. Tiago Dantas), Sven Mijnans, Djordje Mihailovic (46. Kenzo Goudmijn); Mayckel Lahdo (60. Jens Odgaard), Vangelis Pavlidis (46. Ernest Poku), Myron van Brederode (46. Ruben van Bommel).

Basisopstelling Bologna FC: Lukasz Skorupski; Lorenzo De Silvestri, Sam Beukema Jhon Lucumi, Tommaso Corazza; Jerdy Schouten, Lewis Ferguson, Niklas Pyythia, Nicolas Dominguez; Joshua Zirkzee, Antonio Raimondo.

Scoreverloop: 48. Ernest Poku 1-0.
Scheidsrechter: Dennis Higler.
Toeschouwers: 8.021.