Terug naar overzicht

AZ speelt gelijk tegen Brann

Laatste Nieuws

24.08.2023

ALKMAAR- AZ heeft donderdagavond in eigen huis met 1-1 gelijkgespeeld tegen het Noorse SK Brann. De doelpuntenmaker aan de kant van de Alkmaarders was aanvoerder Pantelis Hatzidiakos. Volgende week wacht de return in Noorwegen.

Pascal Jansen begon met een wijziging in de basis ten opzichte van het duel met RKC Waalwijk. Djordje Mihailovic startte voor het eerst dit seizoen in de basis, daardoor begon Kenzo Goudmijn op de bank.

Reddingen Ryan
De eerste belangrijke actie aan de kant van AZ kwam op naam van Mathew Ryan. De Australische doelman werd in de zesde minuut direct getest. Hij kon een schot uit de tweede lijn goed wegwerken. Niet veel later kon Ryan nog net zijn hand tegen de bal krijgen, waardoor hij zijn ploeg op 0-0 hield.

Kansen Odgaard
Aan de andere kant was het Jens Odgaard die twee kansen op de 1-0 kreeg. Zo werd de Deen knap weggestoken door Riechedly Bazoer. Doelman Mathias Dyngeland kon ternauwernood redding brengen. Kort daarna was het Ruben van Bommel met een panklare voorzet en opnieuw was het Odgaard die nét te kort kwam.

Voorsprong SK Brann
Ondanks het overwicht van AZ in de tweede helft, waren het de Noren die op een 0-1 voorsprong kwamen. Aanvaller Niklas Castro kon een-op-een worden gezet met Ryan, bleef vervolgens koel en rondde af in de verre hoek: 0-1. Jansen besloot na de tegengoal direct in te grijpen en bracht Kenzo Goudmijn, Mayckel Lahdo en Ernest Poku in het veld. 

Hatzidiakos met de gelijkmaker
De komst van Lahdo zorgde direct voor een impuls. Waar de Zweed eerst dicht bij was met een héérlijk schot in de korte, zorgde hij er enkele momenten later voor dat Hatzidiakos binnen kon koppen vanuit de rebound: 1-1. De Griek faalde dus niet en zorgde - uitgerekend in de wedstrijd waarin hij het record van meeste Europese wedstrijden voor AZ evenaarde - voor de gelijkmaker.   Geen Eredivisie
Komend weekend staat er voor AZ geen Eredivisie-wedstrijd op het programma. Er is een weekend van rust ingepland zodat de Alkmaarders zich optimaal kunnen voorbereiden op de return in Noorwegen. 

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN
AZ - SK Brann 1-1 (0-0)
Play-offs UEFA Europa Conference League

Opstelling AZ: Mathew Ryan; Yukinari Sugawara, Riechedly Bazoer, Pantelis Hatzidiakos, David Møller Wolfe; Djordje Mihailovic (60. Kenzo Goudmijn), Dani de Wit, Sven Mijnans; Jens Odgaard (60. Ernest Poku), Vangelis Pavlidis, Ruben van Bommel (60. Mayckel Lahdo). 

Opstelling SK Brann: Mathias Dyngeland; Svenn Crone, Fredrik Knudsen (82. Japhet Sery Larsen), Ruben Kristiansen, Thore Pedersen (73. Joachim Soltvedt); Felix Myhre, Sivert Heltne Nilsen, Sander Erik Kartum (73. Ulrik Mathisen); Frederik Børsting, Bård Finne (88. Aune Heggebø), Niklas Castro (82. Moonga Simba). 

Scoreverloop: 59. Niklas Castro, 0-1; 71. Pantelis Hatzidiakos, 1-1; 
Gele kaarten: Castro, Heltne Nilsen, Knudsen, Horneland (SK Brann)
Scheidsrechter: Evangelos Manouchos (Gre)
Toeschouwersaantal: 10.888.