Terug naar overzicht

FC Santa Coloma: Sprookje voor een club uit een dwergstaat

Laatste Nieuws

09.08.2023

ALKMAAR- Tranen van vreugde. Knuffels. Ongeloof. Het was vorige week donderdag allemaal te zien bij FC Santa Coloma. Na een 2-0 nederlaag in Montenegro, werd in de returnwedstrijd FK Sutjeska met liefst 3-0 verslagen in de UEFA Europa Conference League. Een bizar knappe prestatie van de club uit dwergstaat Andorra. Nu reist AZ naar de Pyraneeën in de derde voorronde. Maak kennis met FC Santa Coloma!

FC Santa Coloma werd opgericht in 1986 en speelde de eerste paar jaar op amateurniveau in eigen land. Inmiddels is het de meest succesvolle club uit Andorra en heeft het de afgelopen jaren ook aardig wat ervaring in Europa opgedaan. 

Andorra
Het voetbal in Andorra kent een relatief korte geschiedenis. Dit heeft er vooral mee te maken dat Andorra tot de in 1993 aangenomen grondwet nog onder de gezamenlijke soevereiniteit van zowel Frankrijk als Spanje viel. Het regeringsstelsel van Andorra is uniek en kent nog steeds co-vorsten uit Frankrijk (Emmanuel Macron) en Spanje (Joan Enric Vives i Sicília). Hun macht is echter beperkt met de nieuwe grondwet. De twee vervullen eigenlijk alleen nog een ceremoniële taak. De macht in het democratische Andorra ligt bij de regering, die het land bestuurt. Catalaans is de officiële taal in Andorra en hoewel het land geen deel uitmaakt van de Europese Unie, heeft het wel de euro als betaalmiddel. 

Voetbalcompetitie
Na 1993 veranderden er dus een aantal zaken in dwergstaat Andorra. Tot 1996 was er geen officiële voetbalcompetitie in het land. FC Santa Coloma speelde dan ook, met de andere clubs, samen in een soort amateurcompetitie. In 1994 ontstond de Andorrese voetbalbond. Deze werd in 1996 erkend door de UEFA en FIFA en toen werd ook direct een officiële competitie opgericht: de Primera Divisió.

Succesvol
Het seizoen 1994-1995 was dus het laatste seizoen waarin de competitie in Andorra als amateurcompetitie telde. FC Santa Coloma eindigde bovenaan dat jaar en omdat het een soort overgangsseizoen was, telt dit kampioenschap als officiële titel. Inclusief deze titel werd de club in totaal dertien keer landskampioen. Daarnaast werd ook al tien keer beslag gelegd op de nationale beker. Daarmee is Santa Coloma de meest succesvolle club uit Andorra ooit. Tussen 2013 en 2019 was de komende tegenstander van AZ helemaal dominant in eigen land, met liefst zes landstitels op rij. 

Het laatste kampioenschap van FC Santa Coloma in 2019. Foto: FC Santa Coloma.


Mindere periode
De laatste jaren waren echter minder voorspoedig voor Santa Coloma. Na 2019 werd er geen prijs meer gewonnen. Een relatief lange en ongewone droogte. De club ging daarom op zoek naar mogelijkheden om weer prijzen te pakken. In 2022 werd FC Santa Coloma overgenomen door Gold Star Sports Management Group. Dat is een Amerikaanse organisatie die tevens de voetbalclub Gold Star FC Detroit in bezit heeft. Daniel Milstein, een Oekraïens-Amerikaanse ondernemer en spelersmakelaar, is de grote man achter dit bedrijf. 

Dmitri Cheryshev
De plannen van Gold Star Sports waren direct vanaf het begin duidelijk. "Met de kapitaalinjectie van Gold Star Sports lijkt FC Santa Coloma de komende jaren verder te kunnen groeien in de Champions League", zo valt te lezen op de website. Om dat te bewerkstelligen werd Dmitri Cheryshev als trainer aangesteld. De oud-prof is de vader van Denis Cheryshev, die bij meerdere topclubs in Spanje voetbalde en nu uitkomt voor Venezia FC. Hij zal donderdag ook de wedstrijd FC Santa Coloma - AZ bekijken, want als we vader Dmitri mogen geloven kijkt zijn zoon alle wedstrijden. 


Europa League
Dmitri Cheryshev maakte als speler in 1996 de overstap naar Sporting Gijón. Daar zou hij vijf jaar spelen en uitgroeien tot groot fan van het land Spanje. Na zijn spelerscarrière was hij als trainer onder andere actief bij de jeugd van Real Madrid en Zenit St. Petersburg. Zijn hoogtepunt kende hij in 2016. Als assistent van Unai Emery won hij de Europa League met Sevilla FC. Cheryshev bleef wonen in Spanje, op enkele avonturen tussendoor na, en nadat goede vriend Milstein de club FC Santa Coloma had overgenomen was een belletje dan ook snel gemaakt. In zijn eerste seizoen met de Andorrese club werd hij derde in de competitie, wat kwalificatie voor de Conference League betekende. 

Wonder
In die Conference League is Cheryshev momenteel geschiedenis aan het schrijven met zijn club. FC Santa Coloma elimineerde in de eerste voorronde Pen-y-Bont FC uit Wales en vervolgens werd na een knappe comeback ook FK Sutjeska uit Montenegro uitgeschakeld. Daarmee is FC Santa Coloma de eerste Andorrese club ooit die twee voorrondes van een Europees toernooi overleeft. En als het aan Cheryshev ligt, houdt het daar niet op, zo vertelde hij tegenover Relevo. "In Rusland is er een gezegde: 'Honger verschijnt altijd als je aan het eten bent'. Ons doel is om de Conference League-groepsfase te bereiken. We zijn geslaagd voor de eerste ronde. We zijn geslaagd voor de tweede ronde. En we voelen ons klaar voor de derde ronde. We willen meer."


Europa
Die uitspraak past binnen de ambities die Santa Coloma heeft. Als Andorrese club is dat echter een lastig verhaal. Om het in perspectief te plaatsen: de Andorrese competitie staat in de UEFA-landencoëfficiëntenranglijst op de 50e plek. Van 55 landen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat nog nooit een club uit het land met 79.000 inwoners zich wist te plaatsen voor de groepsfase van een Europees toernooi. Wel wist FC Santa Coloma in 2014 de eerste voorronde van de Champions League te overleven. Ook vorig jaar, in de Conference League, overleefde de club de eerste voorronde. Beide keren was het in de ronde daarna echter klaar. Zo ver als dit jaar kwam FC Santa Coloma, en in het algemeen een Andorrese club, dus nog nooit. 

Estadi Nacional
Nu is het dus aan AZ die honger van Cheryshev te stillen en ervoor te zorgen dat dat zo blijft. De wedstrijd wordt gespeeld in het Estadi Nacional, waar ook het nationale voetbalelftal van Andorra zijn wedstrijden speelt. Ook wordt het stadion gebruikt voor rugbywedstrijden. Het ligt in de hoofdstad Andorra la Vella en heeft een capaciteit van 3.306 toeschouwers. Daarmee is het het grootste stadion van het land. 


Hoogte
FC Santa Coloma staat qua prijzen op eenzame hoogte in Andorra. Dat is niet de enige hoogte waar de club mee te maken heeft. Santa Coloma is een klein voorstadje van Andorra la Vella, waar Estadi Nacional dus ligt. Andorra la Vella is de hoogste hoofdstad van Europa. Het Estadi Nacional ligt op zo'n 1.013 meter hoogte. AZ heeft echter wel meer ervaringen met op grote hoogte wedstrijden afwerken. Afgelopen seizoen nog werd tegen FC Vaduz op zo'n 455 meter hoogte gespeeld. Ook Alma-Ata, waar AZ het opnam tegen FC Kairat, lag op ongeveer 500 meter hoogte, evenals Augsburg. Boven de 1.000 meter kwam AZ ook al eens eerder. In 2006 werd de wedstrijd tegen FC Kayserispor op 1.054 hoogte meter gespeeld. 

Live
De aftrap voor de heenwedstrijd in de derde voorronde is donderdagavond 19:00 uur. De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Sayat Karabayev uit Kazachstan. Hij wordt geassisteerd door zijn landgenoten Alexey Dolgikh en Dmitriy Belogradov. Aidyn Tassybayev fungeert als vierde official. Er is nog geen VAR in de derde voorronde van het toernooi. Een week later, op donderdag 17 augustus, wordt de return gespeeld in het AFAS Stadion. De losse kaartverkoop voor dit duel is inmiddels begonnen. Scoor jouw tickets hier!