Terug naar overzicht

Feiten & Cijfers AZ - Go Ahead Eagles

Laatste Nieuws

11.08.2023

ALKMAAR- AZ opent zondag het Eredivisie-seizoen met een thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Het duel in het AFAS Stadion wordt afgetrapt om 14:30 uur. Alles over deze wedstrijd lees je in Feiten & Cijfers.

Vorig seizoen begon AZ het Eredivisie-seizoen eveneens met een thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles. De Alkmaarders wonnen met 2-0 dankzij doelpunten van Myron van Brederode en Vangelis Pavlidis. 

Voor Van Brederode was het een dag om nooit te vergeten. Het jeugdexponent maakte in die ontmoeting zijn officiële basisdebuut en wist daarbij dus ook direct zijn eerste goal in AZ 1 te maken. Inmiddels staat de aanvaller alweer op 44 wedstrijden in het eerste, maar komend weekend zal hij moeten missen vanwege een blessure. 


AZ won de laatste vijf wedstrijden tegen Go Ahead Eagles allemaal en is zelfs ongeslagen in de laatste acht wedstrijden. In de laatste vijf wedstrijden wist AZ liefst achttien doelpunten te maken. 

De laatste vijf ontmoetingen:
2022-2023: Go Ahead Eagles - AZ 1-4 (Doelpunten: Pavlidis, Mihailovic, Sugawara, Buurmeester)
2022-2023: AZ - Go Ahead Eagles 2-0 (Doelpunten: Pavlidis, Van Brederode)
2021-2022: Go Ahead Eagles - AZ 1-4 (Doelpunten: Beukema 2x, Pavlidis 2x)
2021-2022: AZ - Go Ahead Eagles 5-0 (Doelpunten: Karlsson 2x, D. De Wit, Aboukhlal, Reijnders)
2016-2017: Go Ahead Eagles - AZ 1-3 (Doelpunten: Weghorst, Jahanbakhsh 2x)


AZ neemt het voor de 65e keer op tegen de club uit de Koekstad. In Alkmaar wist AZ in 32 wedstrijden zeventien keer te winnen. Elf keer eindigde de wedstrijd in een gelijkspel. 

Vorig seizoen werd Go Ahead Eagles elfde in de Eredivisie. De Deventenaren gaan nu hun derde opeenvolgende seizoen in de Eredivisie in. 

Voor Go Ahead Eagles is het de eerste officiële wedstrijd van het seizoen. AZ trapte het officiële seizoen afgelopen donderdag af. In Andorra werd tegen FC Santa Coloma met 0-1 gewonnen. 


Voor Hobie Verhulst is het een bijzonder duel. De doelman speelde in totaal 75 wedstrijd voor Go Ahead Eagles.

Aan de kant van rood-gelen zien we ook een bekende naam. Joris Kramer doorliep meerdere jeugdelftallen van AZ en maakte ook zijn Eredivisie-debuut bij de Alkmaarders. Na verhuurperiodes bij SC Cambuur en Go Ahead Eagles belandde de verdediger via NEC afgelopen zomer op vaste basis bij de Deventenaren. 

Andere spelers die voor zowel AZ als Go Ahead Eagles speelden zijn onder anderen Bert van Marwijk, Jan Kromkamp, Demy de Zeeuw, Jamal Dibi, Oscar Moens, Jaan de Graaf, Martin Haar, Donny Huysen, Dick Kooyman, Hendrie Kruzen, Peter Ressel, Gijs Steinmann, Erik Tammer, Marco Ruitenbeek, Giliano Wijnaldum, Erik Falkenburg, Justin Bakker en Sam Beukema. 

Pascal Jansen is momenteel de onafgebroken langstzittende trainer van een club in de Eredivisie. De trainer is bezig aan zijn vierde seizoen bij AZ en staat momenteel op een puntengemiddelde van 1,94 per wedstrijd. Daarmee is hij één van de best presterende AZ-trainers ooit. 


Aan de kant van AZ zouden David Möller Wolfe, Ruben van Bommel, Denso Kasius, Tiago Dantas en Alexandre Penetra hun Eredivisie-debuut kunnen gaan maken. Voor de drie laatstgenoemden zou het tevens hun officiële AZ-debuut betekenen. 

Jesper Karlsson pakte in de laatste Eredivisie-wedstrijd van het seizoen 2022-2023 zijn vijfde gele kaart en is daardoor geschorst voor de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles. 

AZ's eerste Eredivisie-wedstrijd van het seizoen staat onder leiding van Danny Makkelie. De 40-jarige abiter wordt geassisteerd door Hessel Steegstra en Jan de Vries. Luuk Timmer fungeert als vierde official. Alex Bos is de Video Assistant Referee (VAR) en wordt geassisteerd door Stefan de Groot (AVAR). 

Live
AZ - Go Ahead Eagles wordt zondagmiddag om 14:30 uur afgetrapt in het AFAS Stadion. Er zijn nog kaarten beschikbaar voor deze wedstrijden. Wees er ook bij als AZ begint aan het Eredivisie-seizoen en scoor jouw tickets nu! De wedstrijd is tevens te volgen via AZ Radio en uiteraard via de kanalen van AZ Media: TwitterInstagram en Facebook.